Το Ηρώο του Ηρακλείου
Στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, βρίσκετε ένα ξεχασμένο κτήριο με το όνομα Ηρώο, (παλαιότερα η τοποθεσία λεγόταν Ντελλή Περβόλι στην πλατεία των τριών Καμαρών), η ύπαρξή του είναι άγνωστη στους περισσότερους Ηρακλειώτες, βρίσκεται μέσα στον χώρο στάθμευσης της πλατείας Ελευθερίας, εκεί που ήταν κάποτε το Λούνα Παρκ.
Κτίστηκε το 1928, με αφορμή τους εορτασμούς των 100 ετών από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, και στέγασε το Μουσείο των αγωνιστών για την ελευθερία της Κρήτης.
Σήμερα είναι ξεχασμένο και κριμένο από την βλάστηση, ενώ είναι σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ηρακλείου, επίσης είναι ένα κτήριο με τέτοια αρχιτεκτονική, που όμοια της δεν υπάρχει στο Ηράκλειο, θυμίζοντας έντονα αρχαίο κτίσμα.
Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε αυτό το πολύ όμορφο κτίριο ήταν ο Δημήτριος Κυριακού.
Το Ηρώο λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς το 1941 και έκτοτε παραμένει σε αυτή την κατάσταση.
Το παρακάτω κείμενο είναι του δασκάλου Νίκου Χριστινίδη από τiς Αρχάνες μαζί με την πρώτη φωτογραφία.
ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Το 1928 έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου-ηρώου του Ηρακλείου στα οποία παρέστησαν αρκετοί Αρχανιώτες μισθώσαντες προς τούτο ένα λεωφορείο με επικεφαλής το Κοινοτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Μιχαήλ Ψαλτάκη, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και στεφάνι εκ μέρους όλων των Αρχανιωτών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κοινότητα των Επάνω Αρχανών υπήρξε χρηματοδότρια στην κατασκευή του με το αξιόλογο τότε ποσό των 500 δραχμών. (βλ.απόφαση)
Στη φωτογραφία η επιτροπή των εγκαινίων. Τρίτος από τους καθημένους αριστερά ο Νομάρχης Εμμ.Γ.Λυδάκης με καταγωγή από τις Αρχάνες. Δίπλα του ο μητροπολίτης Κρήτης Τίτος Ζωγραφίδης.