Τι πρέπει να ξέρω για να πάρω γατάκι
Η γάτα είναι ένα πρώτης τάξεως κατοικίδιο και ιδιαίτερα όταν είναι γατάκι, δηλαδή από 40 ημερών που μπορεί να τρώει, εκτός από το γάλα που θηλάζει, έως 5 μηνών.
Διάβασα μερικά σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο, τα οποία έχουν γραφτεί από κτηνίατρους και επικεντρώνονται στην υγεία και την στείρωση. Σε αυτό το δημοσίευμα δεν θα σταθούμε στις αρμοδιότητες άλλων, αλλά σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα συμβίωσης με μια γάτα.
Κατ αρχάς να πούμε πως κάθε άνθρωπος θέλει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ένα ζώο συντροφιάς. Άλλα δίνει ένας σκύλος, άλλα δίνει μία γάτα. Ο σκύλος χαρίζει την ικανοποίηση στον άνθρωπο του αφεντικού και της εξουσίας.
Η γάτα σου χαρίζει την αίσθηση ενός πολύ καλού και ακριβού μπιμπελού μέσα στο σπίτι σου. Χαρίζει την συντροφιά της στον καναπέ όταν βλέπεις ταινία, στο γραφείο όταν εργάζεσαι και στο κρεβάτι σου εφόσον της το επιτρέπεις.
Η γάτα, ιδιαίτερα όταν είναι γατάκι, είναι απίστευτα παιχνιδιάρικο ζώο και μπορεί να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους και στην κυριολεξία να σου αδειάσει το μυαλό από κάθε σκοτούρα.
Τι πρέπει να έχετε ήδη στο σπίτι προκειμένου να πάρετε ένα γατάκι
Η γάτα από μωρό, έχει την έμφυτη ανάγκη να διατηρείται καθαρή, για αυτό είναι θα λέγαμε προγραμματισμένη, να κάνει την ανάγκη της στην άμμο και μετά να σκεπάζει ό,τι έκανε.
Άρα, είναι απαραίτητη μία πλαστική τουαλέτα γάτας και η κατάλληλη άμμο για γάτες. Την τουαλέτα για γάτες μπορείτε να την βρείτε σε κάθε μαγαζί που εμπορεύεται είδη ζώων και σε πολυκαταστήματα. Την άμμο για γάτες μπορείτε να την βρείτε και σε κάθε σούπερ μάρκετ.
Δύο πιατάκια είναι απαραίτητα προκειμένου να βάζετε την τροφή και το νερό της γάτας μέσα σε αυτά. Τον ρόλο αυτό, μπορούν να τον παίξουν δύο μπολάκια γιαουρτιού η κάτι τέτοιο.
Αυτό ήταν όλο! Μάμε τώρα για μερικές συμβουλές.
- Καλό είναι να πάρετε γατάκι μικρό που χαρίζεται δίνοντας συμβολικά ένα κέρμα.
- Το γατάκι θέλει να του αφιερώσετε δύο μέρες στο σπίτι σας για να εξοικειωθεί. Δείξτε του που είναι η άμμος, βάλτε του τροφή και νερό και πάρτε το αγκαλιά ακόμα και την πρώτη νύχτα.
- Το γατάκι δεν έχει ανάγκη τις άλλες γάτες, η οικογένεια του είστε εσείς.
- Φροντίστε να του δύνεται μόνο ξηρή τροφή για την ηλικία του, απλά να την αλλάζετε τακτικά.
- Μην ξεχνάτε πως κάθε γάτα έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και προσαρμόζεστε εσείς σε αυτόν.
- Μπορείτε να την μάθετε να μην βγαίνει πάνω στο τραπέζι, η στον πάγκο της κουζίνας μόνο όταν του το απαγορεύετε από μικρό γατάκι.
- Καθαρίζετε την τουαλέτα της γάτας καθημερινά φορώντας γάντι μια ς χρήσης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αφαιρείτε και την υγρή, η σε βόλους άμμο κα μετά να συμπληρώνετε.
- Η γάτα αν έχει τροφή και νερό, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μείνει μόνη της.
- Η γάτα έχει έμφυτο το ένστικτο του κυνηγιού, για αυτό το εκδηλώνει σε τυχών ανεπιθύμητα ζωύφια που θα βρεθούν στον χώρο της, όπως κουνούπια, κατσαρίδες, αράχνες και άλλα.
- Στην γάτα δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου να βρέχεται, οπότε αποφύγετε κάθε σκέψη για μπάνιο στην γάτα σας γιατί θα την στρεσάρετε πολύ και δεν το έχει καν ανάγκη.
- Όλες οι γάτες αφήνουν λίγες, οι περισσότερες τρίχες. Όμως, πέρα από το αισθητικό θέμα, κανένα άλλο πρόβλημα δεν υπάρχει.
Η γάτα στο σπίτι είναι ένα εύκολο κατοικίδιο, που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν την συναισθηματικής τους νοημοσύνη, μαζί με τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Γιατί η γάτα από την φύση της είναι δεκτική μόνο σε ισορροπημένες νουθεσίες, δηλαδή δεν επιβραβεύει άσχημες συμπεριφορές παρά μόνο καλές απέναντι της.
Γενικά οι γάτες συμβάλουν στο οικοσύστημα της πόλης η του χωριού. Έχουν μάθει να ζουν μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία χιλιάδες χρόνια τώρα και δεν πρέπει να τις χαρακτηρίσουμε ως δεσποζώμενες η αδέσποτες. Δεν υπάρχει αυτή η έννοια για τον χαρακτήρα της γάτας. Θα μπορούσαμε μόνο να τις ξεχωρίσουμε σε δύο ήδη, τις οικιακές και του δρόμου.
Οι θηλυκές γάτες εφόσον έχουν εξασφαλίσει άφθονη τροφή και νερό, εκεί γύρο στους 6 μήνες της ζωής τους, θα έχουν τον πρώτο ίστρο. Σε αυτή την περίπτωση η γάτα περνάει ένα διάστημα βασανιστικό, καθώς η φύση την προστάζει να ζευγαρώσει.
Αν η γάτα σας δεν το σκάσει από το σπίτι, σίγουρα θα την επισκεφτεί ο ποιο κοντινός γάτος στην περιοχή σας. Εάν η γάτα σας βρει ξανά τον εαυτό της και εσείς την παλιά σας γάτα, σε 65 μέρες θα έχετε γεννητούρια και μπορείτε να ψάξετε να βρείτε που θα δώσετε τα γατάκια σας, η τα κατσουλάκια όπως λένε στην Κρήτη.
Ο αρσενικός γάτος είναι λίγο πιο εύκολη υπόθεση, αλλά για να παραμείνει εύκολη, πρέπει να μπορεί να φύγει να βρει γάτα.
Γενικά δεν συνίσταται να έχουμε τη γάτα εσώκλειστη σε ένα διαμέρισμα , εκτός και αν την έχουμε στειρώσει, είτε πρόκειται για γάτα η για γάτο.
Γενικά όταν παίρνουμε μία γάτα, το κάνουμε για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες η των παιδιών μας και όχι για να τις αναπαράγουμε. Καθώς γρήγορα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, με τον πληθυσμό γατιών που θα πρέπει να φροντίσουμε και να συντηρούμε.
Και κάτι τελευταίο. Συχνά τα μικρά παιδιά μπορούν από αγάπη, η άθελα του, να βασανίσουν ένα γατάκι. Εκεί θα πρέπει να παρεμβαίνει ο γονέας και να εξηγεί στο παιδί πως δεν μπορεί να κρατάει ασταμάτητα το ζωάκι κολλημένο πάνω του, η το γατάκι πονάει και αυτό όπως όλους και δεν πρέπει να του δημιουργεί πόνο για να παίξει μαζί του.
Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση με μία γάτα στο σπίτι, είναι εύκολη υπόθεση, ευχάριστή και σχέση αλληλοσεβασμού.
Συγγραφή www.ipy.gr