Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο
Ξενάγηση στην Πινακοθήκη
Πινακοθήκη Αβέρωφ. Μουσείο Νεοελληνικής τέχνης στο Μέτσοβο.
Η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζει 250 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Μαλέα, Χατζήκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη κ.ά.), μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η πορεία και οι κυριότερες τάσεις της νεοελληνικής τέχνης.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΤΡΙΤΗΣ 10.00 -16.00 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 26560 41210
Η εμπειρία μου
Βρέθηκα στο Μέτσοβο στις 26-8-2023, καταπληκτικό μέρος. Για το οποίο θα γράψω τις εντυπώσεις μου σε άλλο δημοσίευμα.
Όταν πάτε στο Μέτσοβο να αφιερώσετε μία ώρα τουλάχιστον και αν έχετε παιδιά λίγο παραπάνω, για να περιηγηθείτε μέσα σε αυτόν τον μαγευτικό χώρο τέχνης. Σίγουρα αξίζει και αν είστε σε θέσει να εκτιμήσετε το ύψος της τέχνης που ανοίγετε μπροστά σας, σίγουρα θα αιστανθητε υπερηφάνεια.
Σε αυτή την παρουσίαση θα σας δείξω μερικά έργα τέχνης και ίσως όχι τα κορυφαία, λέω όχι, γιατί αυτό το θέμα είναι υποκειμενικό. Στην παρουσίαση που ακολουθεί όλες οι φωτογραφίες με ζωγραφική, είναι επίτηδες διαγώνια, όχι δεν είναι ένας ακόμη νεοτερισμός της τέχνης, είναι ένας τρόπος για να καλύψω κάπως την αδυναμία μου να φωτογραφίσω τον ζωγραφικό πίνακα ίσιο. Κάνω μία απόπειρα δηλαδή να καλύψω την αδυναμία μου αυτή μεγεθύνοντας την, για να προκύψει ένα νέο ηθελημένο αποτέλεσμα , που λόγο της υποκειμενικότητας σε κάποιους μπορεί να αρέσει.
Πριν όμως σας αφήσω να γυρίσετε την ροδέλα του ποντικιού σας, θέλω να σας διηγηθώ ένα γεγονός μέσα στην Πινακοθήκη που εκείνη την στιγμή με εξέπληξε πάρα πολύ.
Λίγη ώρα αφού είχα μπει στην Πινακοθήκη και θαύμαζα τα έργα, σκέφτηκα να πάω να πάρω από το πωλητήριο κάποιο βιβλίο σχετικό με την Πινακοθήκη. Πλησίασα αλλά η κυρία που ήταν εκεί εξυπηρετούσε έναν κύριο εκείνη τη στιγμή. Παραστεκούλιζα λοιπόν εκεί γύρο μέχρι να έρθει η σειρά μου. Ο κύριος αυτός πρέπει να ήταν γύρο στα 35 ετών με εκλεπτυσμένη φωνή, ομιλία και πρέπει να φορούσε και ακριβά ρούχα. Ύστερα από λίγα λεφτά αποφάσισε τι θα αγοράσει. Τον ακούω να λέει στην πωλήτρια, μήπως μπορείτε να μου κάνετε καλύτερη τιμή; Α, εντάξει σκέφτηκα, μπατήρεις και αυτός όπως και εμένα, αλλά με πιο πολύ θάρρος. Η πωλήτρια του είπε χωρίς φόβο και πάθος, πως αυτές οι τιμές έχουν δοθεί από τους καλλιτέχνες και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, τότε εγώ λέω από μέσα μου, δεν μπορεί, τώρα θα φύγει χωρίς να αγοράσει τίποτα. Η συνέχεια όμως ήταν απρόβλεπτη για εμένα, εντάξει λέει εκείνος, πόσο έχουν, κοστίζουν 545 ευρώ, λέει η πωλήτρια, εγώ έμεινα στο νου με την φράση του Σπύρου Παπαδόπουλου, στο σίριαλ <Οι απαράδεκτοι>, τι έγινε ρε παιδιά;. Ο κατά τα φαινόμενα πλούσιος φίλος μας, ρωτάει ακάθεκτος, μπορώ να πληρώσω με κάρτα΄;, βεβαίως του λέει η πωλήτρια και αφού ολοκληρώθηκε η συναλλαγή θα περίμενε εκείνος λίγο ακόμη για να του τα συσκευάσει.
Δεν ξέρω τι πείρε που έκανε τόσα λεφτά, πάντως λίγο μετά συναντηθήκαμε ξανά σε μία αίθουσα της πινακοθήκης, ήταν μαζί με δύο ωραίες γυναίκες και με κάποιον μάλλον φίλο του, μιλούσαν στα αγγλικά και φαίνονταν άνθρωποι με μόρφωση, αυτό το λέω γιατί κινούνταν στον χώρο με πολύ προσοχή και μιλούσαν χαμηλόφωνα, όπως δηλαδή αρμόζει σε έναν τέτοιο χώρο.
Για την ιστορία να πω ότι στο πωλητήριο, πωλούνταν βιβλίο σχετικά με τα έργα της Πινακοθήκης, η τιμή του όμως ήταν 50 ευρώ και φυσικά δεν το πείρα, τώρα που το ξανασκεύτομε μάλλον ήταν φτηνό. Όταν συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν τόσο κοντά με έναν άνθρωπο που προφανώς έχει πολλαπλάσια χρήματα από εμένα, ένιωσα όπως τότε στα εφηβικά μου χρόνια, που συνάντησα και βοήθησε μάλιστα να κάνει μία άσκηση, στο γυμναστήριο που πήγαινα τότε, ένα άνθρωπο ίνδαλμα των παιδικών μου χρόνων, ήταν ένας από αυτούς που θαύμαζα, ήταν ένας μπόντι μπίλντερ τεραστίων διαστάσεων. Αισθάνθηκα μία πληρότητα και θαυμασμό.
Ακολουθούν έργα τέχνης με την περιγραφή τους