20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΑρχάνεςΚρητική ιστορία

Καταρχανίτες θύματα πολέμων

Κ Α Τ Α Ρ Χ Α Ν Ι Τ Ε Σ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ – ΘΥΜΑΤΑ –ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

1.-Πιτσάκης Ζαχαρίας και 2.- Στραταριδάκης Αριστείδης:΄Επεσαν ηρωικά μαχόμενοι,σε μάχη με τους Τούρκους, στη θέση «Γαλανό Παπούρι» στη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης του 1889.

3.-και 4.-Οι αδελφοί Λασιθιωτάκης Ευάγγελος και Νικόλαος του Χαριδήμου σκοτώθηκαν μαχόμενοι στη Μικρά Ασία το 1922.

5.-Λασιθιωτάκης Ιωάννης του Χαριδήμου (αδελφός των προηγούμενων) σκοτώθηκε στα υψώματα του Τεπελενίου στις 8-3-41.

6.- Φαζός Γεώργιος και 7.-Σουργιαδάκης Ερωτόκριτος σκοτώθηκαν πολεμώντας στα βουνά της Β.Ηπείρου το 1941.

8.-Καναβάκης Εμμανουήλ και 9.-Στραταριδάκης Νικόλαος του Γεωργίου πνίγηκαν επιστρέφοντας στην Κρήτη, από το Αλβανικό μέτωπο με καΐκι, από τορπίλη Γερμανικού υποβρυχίου.

10.-Στραταριδάκης Χριστόφορος του Γεωργίου σκοτώθηκε πολεμώντας τους Γερμανούς στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 1941.

11.-Κωνσταντάκης Κωνσταντίνος του Ματθαίου πολεμιστής του 1941, αντιστασιακός στην Γερμανική Κατοχή,συνελήφθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι τον εκτέλεσαν.

12.-Κωνσταντάκης Κωνσταντίνος του Ιωάννου και 13.-Πιτσάκης Χριστόφορος,στρατιώτες πολεμιστές που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο το 1947.

Σημείωση (1):Σχετικά με τους πνιγέντες υπάρχει η μαρτυρία του διασωθέντα Πρωιμάκη στο περιοδικό «ΚΡΗΤΗ»,Φθινόπωρο του 1999,ο οποίος γράφει ότι οι άνδρες αυτοί είχαν επιστρατευθεί στον Ελληνοιταλικό πόλεμο 1940-41 και είχαν πολεμήσει γενναία στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου.Στους πρώτους μήνες όμως του πολέμου είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι και με τη λήξη του μεταφέρθηκαν αρχικά στη Λάρισα όπου είχαν συγκεντρωθεί 800 άτομα.Εκεί τους βρήκαν οι Γερμανοί και τους έφεραν στην Κοκκινιά του Πειραιά όπου παρέμειναν σχεδόν ένα μήνα.Μετά διάλεξαν,απ΄αυτούς,117 Κρητικούς και τους έβαλαν σε 5-6 καΐκια με προορισμό την Κρήτη.΄Ηταν 25 Νοεμβρίου, ημέρα της Αγίας Αικατερίνης.Περιπλέονταςτα Κύθυηρα ένός καραβιού έπαθε ξαφνικά βλάβη η μηχανή,άλλοι είπαν ότι κτυπήθηκε από Γερμανικό υποβρύχιο.Οπότε οι Γερμανοί που τους συνόδευαν εξεμάνισαν, άγνωστο το γιατί,τους έδεσαν πισθάγκωνα και τους έριξαν στη θάλασσα,όπου πνίγηκαν οι περισσότεροι,πλην τριών,οι οποίοι πρόλαβαν και έκοψαν τα σχοινιά και γλίτωσαν κολυμπώντας μέχρι τις ακτές των Κυθήρων.

Τους πνιγμένους τους περισυνέλεξαν αργότερα και τους έθαψαν στο νησί.Μετά από πολλά χρόνια φέρανε τα οστά και των 114 και τα φύλαξαν στη Μητρόπολη Αρκαδίας,στις Μοίρες Ηρακλείου,χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί έκτοτε για να στηθεί έστω κάποιο μικρό μνημείο στη μνήμη τους…

Σημείωση (2):Στους πνιγέντες συγκαταλέγονταν και εξής από τις Επάνω Αρχάνες:1.-Οι αδελφοί Καλπαδάκη Μύρων και Λευτέρης του Γεωργίου.2.-Δρακάκης Σταύρος του Νικολάου, 3.-Ντουράκης Ανδρέας του Γεωργίου,4.-Γιαννιδάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ,5.-Τζαγκαράκης Νικόλαος του Εμμανουήλ,6.-Παχάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ,7.-Καλαθάκης Γεώργιος του Εμμανουήλ και 8.-Μαυράκης Στέφανος του Νικολάου.ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΩΝ Η ΜΝΗΜΗ.

Το κείμενο αντλήθηκε από το προφίλ στο facebook του Αείμνηστου Νίκου Γ.Χριστινίδη δασκάλου και συγγραφέα των Αρχανών που δημοσιεύτηκε στις 28-10-2020.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *