24 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Γεγονότα

Μεγάλη καθίζηση σε δρόμο της Φορτέτσας

 
Η καθίζηση στο δυτικό μπαλκόνι της Φορτέτσας

Η έντονη και συνεχόμενη βροχή το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου 2020 στο Ηράκλειο, είχε ως αποτέλεσμα εκτός από τις μικρές κατολισθήσεις στα πρανή, την μεγάλη κατολίσθηση στον παράδρομο της Παπαναστασίου, και την μεγάλη καθίζηση στην οδό Ναυαρίνου της Φορτέτσας.

Η Φορτέτσα είναι το ψηλότερο μέρος της πόλης του Ηρακλείου με υψόμετρο 170 μέτρα, η οδός Ναυαρίνου είναι η φυσική προέκταση του δυτικού μέρους του υψώματος στο οποίο εκτίνονταν το τουρκικό τοίχος, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της πολιορκίας του Χάνδακα την περίοδο 1648-1669.

Σε αυτό το κομμάτι του δρόμου που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο εξώστης του Ηρακλείου, υποχώρησε το χώμα παρασύροντας και τον δρόμο, ενώ μικρόκατολισθήσεις έχουν συμβεί και στα απομεινάρια του τουρκικού τοίχους λίγο πιο πέρα.

Σίγουρα η αποκατάσταση του σημείου αυτού δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, λόγο και της εμπλοκής της αρχαιολογίας αλλά και των ιδιοκτησιών. Ευχόμαστε να υπάρξει σύντομα αποκατάσταση του δρόμου αλλά και αξιοποίηση του συγκεκριμένου σημείου ως χώρου αναψυχής, καθώς από εκεί η θέα προς το Ηράκλειο και τον Ψηλορείτη είναι υπέροχη. 

Κείμενο-φωτογραφίες Μενέλαος Α.Μαρκοδημητράκης.

 
Ένα χρόνο μετά 

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη καθίζηση στον δρόμο μπαλκόνι του Ηρακλείου στην Φορτέτσα 11-11-2021, ο δρόμος είναι στην ίδια κατάσταση. Ξέρουμε ότι στο σημείο αυτό εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία και αυτός είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την επιδιόρθωση του δρόμου.

 

Δύο χρόνια μετά

Στις 9-11-2022 η καθίζηση παραμένη, με τα φυτά να προσπαθούν να καλύψουν το κενό ανάμεσα στον δρόμο που υποχώρησε και το απότομο πρανές. Στο σημείο αυτό υπήρχε παλαιότερα τμήμα του Οθωμανικού τείχους, το οποίο είχαν φτιάξει για να οχυρώνονται πίσω και πάνω από αυτό κατά τις αντεπιθέσεις των Ενετών και των συμμάχων τους την περίοδο 1648-1669.  

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *