25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Διάφορα Γεν/

Ιστορίες διδύμων

Οι τραγικές περιπέτειες που έχουν

ΟΙ ΣΩΣΙΕΣ – ΔΙΔΥΜΟΙ

Το σκάνδαλο του «Περιδερίου της Βασιλίσσης»

 

Από τα πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπινα  πλάσματα  που βρίσκονται στη Γη, λίγα, μα πολύ λίγα μοιάζουν μεταξύ τους, που  λέγονται «σωσίες» ή «δίδυμοι». Η μάνα φύση κάθε φορά που δημιουργεί έναν καινούργιο άν­θρωπο, φτιάχνει νέα φόρμα καμιά φορά  όμως, κ Γ αυτό γίνεται σπάνια, με την ίδια φόρμα δημιουργεί δύο πλάσματα, που άλλοτε ζούν μακριά το ένα από το άλλο, άλλοτε μπορεί να υπάρχουν στην ίδια πόλη ή στο ίδιο χωριό.

Αυτή η ομοιότητα μπορεί να φέρει εύθυμες ιστορίες, μα και άσχημες. Πιο κάτω θ’ αναφέρουμε μερικές απ’ αυ­τές.

Είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι δίδυμοι μοιάζουν τόσο πολύ που δεν τους ξεχωρίζουν ούτε οι γονείς τους. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πριν από πολλά χρόνια σ’ ένα γαλλικό χωριό.

Δυό κοριτσάκια, αδέλφια δίδυμα μοιάζαν τόσο πολύ που για να τις γνωρίζουν τους είχαν βάλει στα μαλλιά διαφορετικές κορδέλες, η μιά είχε κόκκινες άλλη άσπρες.

 Μια μέρα, για να παίξουν άλλαξαν τις κορδέλες τους, αλλά μετά δεν ξέ­ραν ποια είναι η μια και ποια η άλλη. Κι  άρχισαν να κλαίνε, Όταν τις ρώ­τησαν γιατί κλαίνε, απάντησαν:

— Αλλάξαμε τις κορδέλες από τα μαλλιά μας και τώρα δεν ξέρουμε ποια είναι η Μαρί και ποια η Λουίζα.

Στη Γερμανία κατά τον μεσαίωνα ζούσαν δυό δίδυμα αδέλφια που ήταν αθλητές μεγάλων αποστάσεων. ’ Ετσι όταν έτρεχε ο ένας και κουραζόταν, αμέσως τον αντικαθιστούσε ο άλλος κρυφά, που ήταν ξεκούραστος, και πά­ντα νικούσαν. ’ Οταν όμως πέθανε ο ένας οι αρχές δεν μπορούσαν να βε­βαιώσουν ποιος από τους δύο είχε πεθάνει.

Στην Αγγλία πριν από εκατό χρόνια περίπου, κάποιος κάτοικος του Λον­δίνου, κατηγορήθηκε και σύρθηκε στο δικαστήριο για κλοπή, αλλά πολλοί μάρτυρες ορκίστηκαν ότι βρισκόταν μαζί τους και μακριά από τον τόπο της κλοπής. Και βέβαια αθωώθηκε.

Τι είχε ουμβεί; Ύστερα από τρία χρόνια, ανακαλύφτηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε κάνει πράγματι την κλοπή, αλλά στο δικαστήριο είχε πα ρουσιαστεί ο δίδυμος αδελφός του που ζούσε σ’ άλλη περιοχή του Λον­δίνου και είχε το άλλοθι.

Αλλά η ομοιότητα των διδύμων’ ή του σωσία έχει και τραγικά αποτελέ­σματα. Το καλοκαίρι του 1796, δύο ληστές σταμάτησαν την ταχυδρομική άμαξα της γραμμής Παρισιού τ Λυών, σκότωσαν τον αμαξά, τον συνοδό του, δύο επιβάτες και λήστεψαν επτά εκατομμύρια φράγκα:

Ύστερα από λίγες μέρες η αστυνομία έπιασε τον ένα από τους δύο λη­στές. Στη δίκη, δύο γυναίκες σερβιτό­ρες σ’ ένα πανδοχείο, ορκίστηκαν,
ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένας από τους ληστές, γιατί πριν την ημέρα της ληστείας, είχε περάσει από το πανδο­χείο και μάλιστα τον είχαν σερβίρει. Αδικα ο κατηγορούμενος έλεγε ότι ήταν αθώος. Και πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος φιλήσυχος παντρεμέ­νος με δύο παιδιά.

Και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο. Για καλή του τύχη πιάστη­κε ο ένας από τους ληστές, και είπε ότι ο καταδικασμένος, δεν είναι ο συνέ­νοχός του, αν και μοιάζει πολύ, στη σωματική διάπλαση, στην κυρτή μύ­τη, στα μάτια και σε πολλά άλλα ση­μεία.        

Το δικαστήριο ανέβαλε την θανατική εκτέλεση για μερικές μέρες, ο δι­καστής προσπάθησε και κατόρθωσε να πιάσει τον πραγματικό ληστή. Όταν τους έβαλε δίπλα-δίπλα τρό­μαξε, τόσο πολύ έμοιαζαν

 

Στην ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα «Σωσιών», ένα  απ’ αυτά είναι γνωστό με τ’ όνομα «Το περιδέραιο της βασίλισσας»,  που μάλιστα την  υπόθεση την πήρε ο Αλεξ. Δούμας και την έκανε μυθιστόρημα.

Η υπόθεση αυτή, βασίζεται στην ομοιότητα μιάς κόμισσας και τυχοδιώκτριας, την Λα Μάτ, που είχε με την βασίλισσα της Γαλλίας, την Μαρία Αντουανέττα. Ένα βράδυ ντύνεται σαν την βασίλισσα, συναντήθηκε κρυφά με τον καρδινάλιο των ανακτόρων Ντε Ροάν, που ήταν τρελλά ερω­τευμένος με την Αντουανέττα.

Έτσι ξεγέλασε τον καρδινάλιο κι  ύστερα από μιά ερωτική περιπέτεια, του ζήτησε να της κάνει δώρο ένα ακριβό περιδέραιο όλο διαμάντια που
κόστιζε 1.600.000 φράγκα. Ο Ροάν το αγόρασε, μα δεν μπόρεσε να το πλη­ρώσει, έτσι ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο στη Γαλλία κηλίδωσε την υπό­ληψη και την τιμή της Μαρίας Αντούανέττας. Η κόμισσα όμως Λα Μάτ, είχε εξαφανιστεί.

Ένα άλλο ιστορικό γεγονός, που κι αυτό έγινε μυθιστόρημα, είναι το «Ο  άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείον». Ο μυστηριώδης φυλακισμένος  στη Βαστίλλη.   

Ο άνθρωπος αυτός είχε την τύχη vα μοιάζει με τον βασιλέα της Γαλλίας Λουδοβίκο τον 14ο. Κατά τη γνώμη πολλών ιστορικών, ο φυλακισμένος, ήταν δίδυμος αδελφός του Λουδοβίκου και έμοιαζαν τόσο πολύ που φοβή­θηκε μην του πάρει την βασιλεία, τον έκλεισε στις φοβερές φυλακές της Βαστίλλης, του έκρυψε το πρόσωπο με μιά σιδερένια μάσκα και κανείς δεν είδε ποτέ το πρόσωπό του. Έζησε και πέθανε στο κελί της φυλακής του.

Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που μοιάζουν, αν όχι σ’ όλα,αλλά σε ορι­σμένα σημεία με πολιτικούς ή άλλα πρόσωπα και αναλαμβάνουν να τους αντικαταστήσουν; έναντι αμοιβής, οε διάφορες περιπτώσεις, δηλαδή σε επικίνδυνες εμφανίσεις, σε αποστολές κι άλλα.

Τέτοιους σωοίες είχε ο ’Αγγλος πολιτικός Τσώρτσιλ, ο Ρώσος δικτά­τορας Στάνλιν, ο Γάλλος πρόεδρος Ντε Γκόλ και πολλοί άλλοι.

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από ένα παλιό καζαμία άγνωστου έτους.

 δίδυμοι

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *