18 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Εντυπώσεις και φωτογραφίες από την Παναγία της Τήνου

Στην Τήνο, το δεύτερο πιο ανεμοδαρμένο νησί μετά την Μύκονο στις Κυκλάδες, βρίσκεται ο περικαλλής ναός της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Το πιο φημισμένο προσκύνημα της Παναγίας στην Ελλάδα. Σχετικά με την ιστορία του έχω αναφερθεί σε άλλη δημοσίευση εντός του ipy.gr, καθώς και για την Οσία Πελαγία.

Είχα την χαρά να βρεθώ σε αυτό το μέρος στα τέλη του Αυγούστου 2019. Η Τήνος είναι το νησί εκείνο που αναλογικά με τον πληθυσμό του λένε ότι έχει τις περισσότερες εκκλησίες, έτσι δεν θα μπορούσε να επιλέξει άλλο νησί η Παναγιά από την Τήνο για να χτίσει τον ναό που θα την τιμούν προσδοκώντας στις πρεσβείες τις.

Για να φτάσει κάποιος στο θαυμάσιο αυτό οικοδόμημα-προσκύνημα μέσα στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, από το λιμάνι της χώρας της Τήνου, χρειάζεται να περπατήσει περίπου 300 μέτρα. Υπάρχουν δύο διαδρομές, δεξιά μέσα από έναν πλακόστρωτο δρόμο γεμάτο με πάσης φύσεως μαγαζιά με πολύ κόσμο, και από αριστερά, έναν φαρδύ αυτοκινητόδρομο που στην δεξιά του πλευρά έχει τοποθετηθεί ένας διάδρομος από μοκέτα, προκειμένου να περπατούν πάνω σε αυτόν οι προσκυνητές που προσέρχονται στον ναό περπατώντας με τα γόνατα όλο το χρόνο.

 

Φτάνοντας στο ναό συναντάς μία πλατεία με σταθμευμένα αυτοκίνητα και αφού ανέβεις δύο τρία σκαλοπάτια υπάρχει απλωμένο κάτω ένα πολύ όμορφο και περίτεχνο ψηφιδωτό από θαλασσινά βότσαλα.

 

Για να ανέβεις στην κύρια αυλή του ναού υπάρχουν δύο πύλες, που μόλις τις περάσεις υψώνεται μπροστά σου επιβλητικός ο ναός της Παναγίας.

 

Από την βόρεια πλευρά την νότια και την δυτική υπάρχει αρκετός προαύλιος χώρος, μέσα στον οποίο μπορείς να συναντήσεις προτομές, έργα τέχνης, όμορφα χαρακτηριστικά δέντρα.

 

Περιμετρικά του ιερού ναού εντός του αύλιου χώρου στεγάζονται 4ρις μουσειακές συλλογές, όπως η πινακοθήκη ζωγραφικής με μοναδικά έργα μεγάλης αξίας, έκθεση εικόνων-κειμηλίων, το σκευοφυλάκιο, και το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών.

 

Στο υπόγειο του ιερού ναού της Εευαγγελιστρίας, υπάρχουν στοές χώροι λατρείας, επίσης και χώρος από όπου οι πιστοί λαμβάνουν αγίασμα, και ένα δωμάτιο αφιερωμένο στο πολεμικό πλοίο Έλη που βύθισαν οι Ιταλοί στις 15 Αυγούστου του 1940 στο λιμάνι της Τήνου, εκεί φιλοξενούνται μερικά τμήματα του πλοίου.

 

Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας του ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η δημιουργία αυτού του ιερού προσκυνήματος της ορθοδοξίας στην Τήνο, συνέπεσε με τα χρόνια της επανάστασης του υπόδουλου στους Τούρκους ελληνικού έθνους. Αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς χριστιανούς να επισκεφθούν τούτο το μέρος, συχνά με κάποιο τάμα στην Παναγία που πραγματοποιήθηκε, αλλά και με τις προσευχές των πιστών για να πραγματοποιηθεί ένα τάμα.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *