11 Σεπτεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχαιολογικοί χώροι

Η αρχαία πόλη Ελεύθερνα

Αρχαία Ελεύθερνα

Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη έλαβε το όνομά της από τον Ελευθήρα, έναν από τους Κουρήτες που προστάτευαν το νήπιο Δία κρούοντας τις χάλκινες ασπίδες τους για να μην ακούσει το κλάμα του ο πατέρας Κρόνος.

Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται από το 1985 και συνεχί­ζονται μέχρι σήμερα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπό τον καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπουλίδη, μας δίνουν την εικόνα της ζωής της αρχαίας Ελεύθερνας, η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης. Μια πρωτεύουσα των γεωμετρικών – αρχαϊκών χρόνων με ζωή έως και τους πρωτοβυζαντινούς, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα στοιχεία της αδιάκοπης χρήσης του χώρου από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) έως και τα νεότερα χρόνια.

Στη νεκρόπολη της «Ορθής Πέτρας» οι ανασκαφές έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα τα οποία αποκαλύπτουν τη ζωή και τΐς συνήθειες των Ελευθερναίων του 7ου-8ου αιώνα π.Χ. Ανάμεσά τους είναι η ταφική πυρά που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. (730-710 π.Χ.) και ανήκε σε έναν πολεμιστή, επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο οποίος κάηκε σε ηλικία περίπου 30 ετών. Άλλες πλούσιες ταφές πολεμιστών και άλλων Ελευθερναίων προδίδουν μια κοινωνία πολύ κοντά στις ομηρικές περιγραφές, με πλούτο, εξωστρέφεια, εντατικές σχέσεις με τον έξω κόσμο και ζωηρή δραστηριότητα.

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο, Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου.

Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται η μοναδική στην Κρήτης γέφυρα μυκηναϊκού ρυθμού, και μία από τις τεράστιες υπόγειες δεξαμενές νερού της σπουδαίας αυτής αρχαίας πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *