28 Μαρτίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μαγειρική

Φτιάξτε συκοπιταρίδες

 

Φτιάξτε συκοπιταρίδες, είναι εύκολο, είναι μία τροφή όλο υγεία και γλυκά, για την ακρίβεια φτιάξτε πιταρίδες, αφού με την λέξη αυτή υποδηλώνουμε μόνο τα αποξηραμένα σύκα στην Κρήτη.

Στην Κρήτη λίγο παλιότερα έφτιαχναν συκοπιταρίδες σε μεγάλες ποσότητες, με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περιοχή για οικιακή κατανάλωση κυρίως τον χειμώνα. Εδώ θα αναφερθώ σε μία από τις πολλές τεχνικές όπως έβλεπα να τις φτιάχνουν όταν ήμουν μικρός στα κεντρικά και ανατολικά μέρη του νομού Ηρακλείου.

Τα σύκα μου αρέσουν ιδιαίτερα και κάθε χρόνο τον Αύγουστο επισκέπτομαι τις συκιές που κατά βάση είναι εγκαταλειμμένες και έχω επισημάνει, μου αρέσει να τρώγω τα σύκα επιτόπου η να παίρνω μερικά στο σπίτι για να τα φάω ως το πολύ την επόμενη ημέρα. Το 2008 αγόρασα και φύτεψα μια συκιά σε ένα σχεδόν χέρσο δικό μου χωράφι, το 2012 πήγα να δω αν έχει σύκα αλλά και τι ποικιλίας είναι, ενθουσιαστικά, γιατί η συκιά μου ήταν γεμάτη σύκα, άσπρα με παχύ φλούδι όχι ιδιαίτερα μεγάλα, χωρίς να έχει σκάσει ούτε ένα, και με εξαιρετική γεύση, μάζεψα περίπου 5 κυλά και τα πήγα στο σπίτι.

Μόλις έφθασα τα άδειασα αμέσως μέσα σε μία φαρδιά λεκάνη γιατί τα σύκα δεν αντέχουν πολύ ώρα μέσα στη νάιλον τσάντα, αφού έφαγα αρκετά και έδωσα κιόλας, μου περίσσεψαν περίπου τα μισά, και κάπου εκεί αποφάσισα να τα κάνω πιταρίδες όπως αμυδρά θυμόμουν από τα παιδικά μου χρόνια, οι εικόνες των απλωμένων σύκων στον ήλιο στην ταράτσα ανοιγμένα τελείως πάνω σε μουσαμά με βοήθησαν αρκετά.

Τα σύκα μου λοιπόν ήταν εύκολα στο καθάρισμα και αποφάσισα να τα καθαρίσω, (δεν θυμάμαι αν τα απλώνουμε στον ήλιο καθαρισμένα η ακαθάριστα,) αυτό όμως τελικά λίγη σημασία είχε, καθάρισα τα σύκα μου, τα άνοιξα τελείως και τα άπλωσα μέσα σε ένα ρηχό και φαρδύ τεψί, αφού γέμισα το τεψί και έφαγα ακόμα μερικά γιατί δεν χωρούσαν όλα, τα έβαλα στον ήλιο από το πρωί ίσαμε το βράδυ, την νύχτα τα έβαλα μέσα, το ίδιο έκανα για τρις μέρες ακριβώς, στην συνέχεια μάζεψα τα σύκα που είχαν αποξηρανθεί θαυμάσια και τα έβαλα μέσα σε ένα μπολ, κάθε μέρα τρώγω μερικά απολαμβάνοντας την υπέροχη γεύση τους, βέβαια μου είπαν ότι αν φτιάξω πολλές πιταρίδες, και θέλω να τις έχω το χειμώνα, θα πρέπει να τις φουρνίσω λίγο ίσα ίσα να καβουρδιστούν, ενώ μπορώ να τους βάλω και αρκετά καρυκεύματα αλλά και φύλα δάφνης, καρύδια, και άλλα.

Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω και εγώ τις πολλές θρεπτικές ουσίες που έχει μέσα του το σύκο και πόσο καλό κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό, επίσης να σας πω ότι δεν είμαι παραγωγός σύκων, απλά πιστεύω στην μετάδοση της γνώσεις και λυπάμαι πολύ που όταν ήμουν παιδί δεν κράτησα με κάποιον τρόπο όλες αυτές τις τεχνικές καθημερινής διαβίωσης, νομίζω όμως ότι ακόμα δεν έχουν χαθεί και είναι κάτι πολύ θετικό.  

 

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *