Νήσος Γαϊδουρονήσι η Χρυσή
Διαβάστε για την Νήσο Χρυσή το στολίδι του Νότιοανατολικού Κρητικού πελάγους.
Πρόκειται για ένα νησί θαύμα της φύσης. Σε αυτό το μαγευτικό μέρος θα πάτε από την Ιεράπετρα. Τα καραβάκια κάνουν περίπου 50 λεπτά, ενώ η πιθανότητα να συναντήσετε δελφίνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι πολύ μεγάλη.
Το Γαϊδουρονήσι, η Χρυσή, βρίσκεται 10 περίπου μίλια νότια της πόλης της Ιεράπετρας στο νότιο ανατολικό Κρητικό πέλαγος, έχει έκταση 4,743 τ χιλιόμετρα και στο βορειοδυτικό του άκρο υπάρχουν μερικές κατοικίες.
Το Γαϊδουρονήσι είναι ένα από τα μεγάλα νησιά που βρίσκονται γύρο από την Κρήτη, όπως τη Γαύδος, τη Ντία, το Κουφονήσι και άλλα μικρότερα. Πρόκειται για ένα κατάφυτο νησί παρόλο την έλλειψη νερού. Η Χρυσή όπως είναι το δεύτερο όνομα της, έχει δύο βασικά τοπία, το ένα τοπίο είναι το δάσος των κέδρων, που λέγετε ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Συναντάμε τους κέδρους στο 1/3 περίπου του νησιού, πάνω σε μικρούς και μεγάλους αμμόλοφους, ενώ πολλές φορές ξεπερνούν οι κέδροι τα 7 μέτρα ύψος.
Το άλλο τοπίο του νησιού, είναι μία σχεδόν επίπεδη έκταση, 1 έως 4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με μικρούς και μεγάλους θάμνους.
Στην Χρυσή έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που φανερώνουν ότι το νησί κατοικείται χιλιάδες χρόνια, έχει πλούσια πανίδα, όπως σαύρες, μικρά φίδια και πουλιά.
Οι παραλίες της Χρυσής είναι μοναδικής ομορφιάς. Ο επισκέπτης έχει την ευχέρεια να επιλέξει παραλία ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τον κυματισμό. Αν για παράδειγμα η βόρια παραλία έχει έντονο κυματισμό λόγο των μελτεμιών, μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του στους νότιους απάνεμους κολπίσκους. Τα νερά στο Γαϊδουρονήσι έχουν υψηλή καθαρότητα, για αυτό προσφέρονται για καταδύσεις μέσα σε ένα πλούσιο βυθό.
Η ελεύθερη κατασκήνωση στο Γαϊδουρονήσι θα σας αφήσει μοναδικές εμπειρίες, όπως τον έναστρο ουρανό και το νυχτερινό μπάνιο, αρκεί βέβαια να τηρούνται οι κανόνες της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας σε σακούλα και τα εναποθέτουμε στους κάδους που υπάρχουν, δεν κόβουμε κανένα κλαδί και δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο.
Η κατασκήνωση βέβαια στο νησί απαγορεύεται και οι κατασκηνωτές ανά πάσα στιγμή μπορούν να συλληφθούν η να τους επιβληθεί πρόστιμο. Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα ασυδοσίας και άκρος βλαπτική συμπεριφοράς για αυτόν τον μοναδικό βιότοπο.
Στο βόριο δυτικό μέρος του νησιού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία εκτιμάται ότι είναι του 13ου αιώνα μΧ.
Οι πληροφορίες που θα διαβάσετε παρακάτω, προέρχονται από το βιβλίο: Η νήσος Χρυσή, του Δήμου Ιεράπετρας Ιούλιο του 2000.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Σαν αγκυροβολημένο πλοίο η Χρυσή βρίσκεται μεσοπέλαγα, περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας. Η θάλασσα, που στη μέση της απόστασης φτάνει και τα 700 μέτρα βάθος, τη χώριζε πάντα από την Κρήτη.
Με το Νότιο Κρητικό Πέλαγος να την προστατεύει, η Χρυσή απέκτησε στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερη. Στοιχεία που αλληλοεπιδρούν στο χώρο και το χρόνο και είναι αυτά που ο επισκέπτης εκλαμβάνει σαν ομορφιά. Το Γεραπετρίτικο νησί είναι χωρίς αμφιβολία ξεχωριστό και αποτυπώνεται στη μνήμη του κάθε επισκέπτη. Οι εικόνες του έρχονται και ξανάρχονται, το ίδιο ζωντανές, με τα ίδια ακριβώς χρώματα και με το χρόνο γίνονται πολύτιμες.