11 Σεπτεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχάνες

Το ρολόι των Αρχανών

Το ρολόι των Αρχανών

Οι Αρχάνες ανέκαθεν κατοικούνταν από ανθρώπους που αγαπούσαν τον τόπο τους, ήταν πολύ εργατικοί και τους άρεσε η καλαισθησία, ένα από αυτά τα δείγματα που άφησαν πίσω τους αυτοί οι άνθρωποι, είναι και το ρολόι στην αυλή της Εκκλησία της Παναγίας των Αρχανών, πρόκειται για μία δωρεά των ξενιτεμένων Αρχανιωτισσών στην Αμερική, κάπου εκεί στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα πολλοί Αρχανιώτες πήγαν μετανάστες στην Αμερική, τότε η Αμερική ζητούσε εργατικά χέρια και έτσι αφού έκαναν τα χαρτιά τους, έφευγαν για μια νέα ζωή, δεν ξεχνούσαν όμως ποτέ την πατρίδα τους.

Ανάμεσα στις δωρήτριες για να γίνει αυτό το αρχιτεκτονικό έργο τέχνης στις Αρχάνες ήταν και μία δωρήτρια με το δικό μου επίθετο, Μαρκοδημητράκη Καδιανή, βεβαίως γνωρίζω ότι είχα συγγενείς στην Αμερική, αλλά πέραν αυτού τίποτα άλλο.

Οι Αρχανιώτισσες από την Βοστόνη και την Νέα Υόρκη, αποφάσισαν να φτιάξουν στον τόπο καταγωγής τους ένα στολίδι, κάτι που θα το θαυμάζουν οι επερχόμενες γενιές των Αρχανιωτών. Έκαναν κάτι που λείπει από τις μέρες μας, έκαναν κάτι όχι απαραίτητα χρηστικό, αλλά διαχρονικό και όμορφο, τότε έκαναν στις Αρχάνες αυτό που λείπει από παντού σήμερα, οι άνθρωποι δεν φτιάχνουν ποια όμορφα διαχρονικά στολίδια, πλην βεβαίως ελαχίστων εξαιρέσεων. Στις Αρχάνες το 1930 που κατασκεβάστηκε αυτός ο όμορφος πύργος ρολόι, θα υπήρχαν προφανώς άλλες πολλές ανάγκες, όμως οι ξενιτεμένες γυναίκες έδωσαν προτεραιότητα στην αισθητική, και όχι στην ανάγκη, στην προτεραιότητα, στο επιτακτικό, και το αποτέλεσμα τις δικαιώνει, γιατί σχολείο έχουν όλα τα χωριά, εκκλησία επίσης, κάποιο ωραίο χτίριο προφανώς, αυτό όμως που έχουν μόνο οι Αρχάνες, είναι το ρολόι τους, είναι ένα από τα πρώτα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα που βλέπει κάποιος όταν μπαίνει στην κωμόπολη.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα ονόματα των δωρητριών Αρχανιωτισσών από τις πολιτείες της Αμερικής Βοστόνη και Νέα Υόρκη, που έφτιαξαν αυτό το μεγάλο έργο τέχνης το 1930, και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Οι δωρήτριες

Αγκριθαράκη Χ. Αναστασία

Αυγουστάκη Γ. Ελένη

Βαρδάκη Ν. Ειρήνη

Γιωργομιχαλάκη Σ. Αννα

Δουνδουλάκη Ζ. Ζαμπία

Δουνδουλάλη Μ. Ανδριανή

Κουφάκη Μ. Κατίνα

Καμιλάκη ΣΤ. Άννα

Κασσαβετάκη Μ. Δέσποινα

Κουτράκη Π. Ζαμπία

Κουτράκη Γ. Ειρήνη

Κουτουλάκη Ν. Ειρήνη

Κνηνάκη Ν. Ευαγγελία

Κριτσωτάκη Ν. Αικατερίνη

Λεποτάκη Ε. Καλλιόπη

Μαρκοδημητράκη Λ. Καδιανή

Μαρκομιχελάκη Ι. Ροδάνθη

Μαραγκουδάκη Α. Ευφροσύνη

Ντουράκη Α. Στέλλα

Οικονομάκη Ι. Μαρία

Πολυχρονάκη Χ. Ευαγγελία

Πρωτογεράκη Π. Ελένη

Σπυριδάκη Σ. Στέλλα

Στεφανάκη Ε. Κατίνα

Σπυριδάκη Ι. Χρυσάνθη

Ταβλαδωράκη Λ. Χρυσάνθη

Φανιουδάκη Α. Αικατερίνη

Κρίνω σκόπιμο για την ιστορία, και την ακριβέστερη πληροφόρηση των αναγνωστών, να κοινοποιήσω τρις σελίδες με πληροφορίες, από το βιβλίου του Νίκου Χριστινίδη, δασκάλου των Αρχανών και συγγραφέα, με τίτλο (Η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης των Αρχανών)

The Clock Archanon