25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Χωριά

Το χωριό Καρύδι Σητείας

Χωριό Καρύδι Σητείας

Είναι χωριό της Επαρχίας Σητείας που απέχει από την Σητεία γύρω στα 25 χλμ.

Λέγεται πως την ονομασία του οφείλει σε πλάκα με ανάγλυφη παράσταση κλάδου καρυδιάς με καρπούς που βρέθηκε στην θέση Κουτσουνάρα.

Δεν αναφέρεται στην Ενετική απογραφή του 1583 αλλά σημειώνε­ται σε γεωγραφικούς χάρτες της ίδιας εποχής και σε συμβολαιογραφικές πράξεις.

Στην περιοχή δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές, αλλά από τα τυχαία ευρήματα το πιο σημαντικό είναι θαυμάσιος πέτρινος πέλεκυς που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλείου.

Τα σπήλαια 

Δύο σπουδαία σπήλαια υπάρχουν στην περιφέρεια του καρυδίου, με ίχνη ανθρώπινης κατοίκη­σης.

Το Κατωφύγι στη θέση Λιμνιόλακκος και ο Περιστεράς στη θέση Πλατύβολο η Περιστεράς.

Ο Περιστεράς είναι ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Κρήτης και βρίσκεται 2-3 χλμ. Α του χωριού και 300 μ. βόρεια του αμαξοτού δρόμου.

Το υψόμετρο στην είσοδο είναι 540 μ. Το σπήλαιο διανοίγεται σε Ιουρασικό ασβεστόλιθο. Είναι του τύπου του σπηλαιοβαράθρου, αφού στο πιο χαμηλότερο τμήμα η υψομετρική διαφορά από την είσοδο είναι 63 μ.

Η είσοδος έχει πλάτος 23,5 και ύψος 12 μ. Μεγάλη πτώση βράχων δεν επιτρέπει την εξονυχιστική έρευνα. Μετά την είσοδο περνά κανείς σε πολύ μεγάλη αίθουσα μήκους 80 μ. μεγίστου πλάτους 35 μ. και ύ­ψος 2-12 μ. Στενή δίοδος στο βάθος αριστερά οδηγεϊ ύστερα από απότομη κάθοδο 4 μ. σε σειρά τοξοειδών θαλάμων που καταλήγουν στο αριστερό τμήμα της μεγάλης αίθουσας. 01 θάλαμοι Α και Β έχουν πλού­σιο λιθοματικό διάκοσμο από σταλαγμίτες, σταλακτίτες και στήλες. Στους θαλάμους Γ και Δ ευρέθησαν ανθρώπινα οστά και ίχνη κατοίκη­σης.

Από τα όστρακα φαίνεται πως το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από την ΥΜ περίοδο ως την Π Μ I και τα βυζαντινά χρόνια.

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο: Σητεία η πατρίδα του Μύσωνα και του Κορνάρου 1989 έκδοση Δήμου Σητείας Νίκου Π. Παπαδάκη αρχαιολόγου. 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *