18 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχαιολογικοί χώροιΕκκλησίεςΦύση

Τι θα δείτε στην Αργυρούπολη;

Η Αργυρούπολη Απέχει 27 χλμ. απὸ το Ρέθυμνο και βρίσκεται στη διαδρομὴ της παλαιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου – Χανίων. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Λάππας και συνδυάζει σπάνια φυσικὴ ομορφιὰ και ιστορία.

Θα σας παρουσιάσουμε φωτογραφίες και ενδεικτικές πληροφορίες από το ξωκλήσι των 5 Αγίων Παρθένων, μέσα στο νεκροταφείου της αρχαίας Ελληνορωμαϊκής πόλης Λάππα, του ναού της Αγίας Δύναμης, και από τις περίφημες πυγές της Αργυρούπολης.

Οι 5 Αγίες Παρθένες μαρτύρησαν το 330 μ.Χ, στην αρχαία πόλη Λάππα του Ρεθύμνου επί Ρωμαϊκής εποχής. Προς τιμή τους χτίστηκε αυτός ο ναός του οποίου η κτήση χάνεται στους αιώνες, με τους περιηγητές να κάνουν λόγο για αυτό το ναό από τον 15ο αιώνα, μέσα σε ένα καταπράσινο και δροσερό μέρος το οποίο περιστοιχίζεται από πανύψηλα κυπαρίσσια και πλατάνια, ανάμεσα σε σμιλευτούς στον βράχο ελληνορωμαϊκούς τάφους.  Οι 5 Αγίες Παρθένες γιορτάζουν στις 9 Ιουνίου.

Εδώ θα διαβάσετε των βίο των Αγίων 5 Παρθένων. Εδώ θα διαβάσετε για τον Ναό των Αγίων 5 Παρθένων.

Το αρχαία πόλη Λάππα

Η Λάππα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Δυτικής Κρήτης κατά τα ρωμαϊκά χρόνια και υπολογίζεται ότι κατοικούσαν σ᾿ αυτὴ περί τους δέκα χιλιάδες άνθρωποι. Η πόλη όμως είναι πολύ αρχαιότερη και η δράση της ένδοξη, ήδη από το 220 π.Χ., όταν παρείχε άσυλο στους εκδιωκόμενους Λυττίους από την ισχυρὴ Κνωσσό.

Οι πληροφορίες ελήφθησαν από εδώ.

Η Αγία Δύναμη

Πρόκειται για έναν πολύ μικρό σπηλαιώδη ναό, μέσα από τον οποίο εκβάλει ουσιαστικά ένα  υπόγειο μέχρι εκείνο το σημείο ποτάμι. Η πηγή αυτή είναι μία από τις πολλές που υπάρχουν στην φημισμένη για τα νερά της Αργυρούπολη. Μέσα στο εκκλησάκι το ενδιαφέρον του επισκέπτη κερδίζει ένα εικόνισμα, σε αυτό απεικονίζεται η Αγία Υπομονή.

Οι πηγές της Αργυρούπολης

Αυτό το μέρος είναι από το ομορφότερα μέρη του Νομού Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης. Νερά ξεχειλίζουν από παντού, σχηματίζοντας στέρνες γεμάτες με πέστροφες και καταρράκτες, πανύψηλα δέντρα σκιάζουν τον τόπο τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πηγές της Αργυρούπολης αποτελούν γαστρονομικό προορισμό των Ρεθυμνίων και φυσικά όλων των εκδρομέων. Για αυτό το λόγο έχουν φτιαχτεί πολλές ταβέρνες που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *