21 Ιουλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχάνες

Οι Αρχάνες τιμούν διαχρονικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο

ΟΙ ΑΡΧΑΝΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τα Κοινοτικά Συμβούλια της τ.Κοινότητας των Επάνω Αρχανών, εξέφραζαν, κάθε χρόνο τηλεγραφικά,αλλά και δημόσια,διά του τοπικού τύπου,την ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου,τις ευχές των κατοίκων,για υγεία και μακροημέρευση,στον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.(βλ. «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ»,Ηράκλειο 22/12/1922,ως απόδειξη αυτής της αναφοράς μας).
Το δε 1936 το Κοινοτικό Συμβούλιο της τότε Κοινότητας των Επάνω Αρχανών εξέδωσε ψήφισμα για τον θάνατο,στις 18 Μαρτίου 1936, του Ελευθερίου Βενιζέλου και συγχρόνως, στις 23 Μαρτίου1936, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον ναό της Παναγίας υπέρ αναπαύσεώς της ψυχής Του.
Επίσης απέστειλε δύο Κοινοτικούς συμβούλους να παραστούν στην κηδεία του στα Χανιά,ως εκπρόσωποι της Κοινότητας,με επικεφαλής τον Δημήτριο Κοινταξάκη,κόστος αυτής της αποστολής 750 δραχ και ανήρτησε μεσίστια τη σημαία στα γραφεία της Κοινότητας,την ημέρα της κηδείας.
Στη συνέχεια μετονομάζει την κεντρική πλατεία της Κωμόπολης από Ιωάννου Νταφώτη σε πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και τέλος προμηθεύεται την εικόνα του,κορνιζομένη σε μεγάλο μέγεθος, αντί 1000 δραχ.,την οποία αναρτά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου μαζί με τις εικόνες όλων των μελών της επί της Αμύνης Επιτροπής Αρχανών του 1897.
(βλ.Ν.Γ.Χ: «ψηφίδες Αρχανιώτικης Ιστορίας»,σελ.153-154,έκδοση Περιφέρειας Κρήτης 2018).

Νίκος Γ.Χριστινίδης

Ελευθέριος Βενιζέλος