16 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες

Δύο λόγια για τον Όθωνα, τον πρώτο βασιλιά της ΕΛλάδας

Όθωνας. Πρώτος βασιλιάς της Ελ­λάδας μετά την απελευθέρωσή της. Ήταν δευτερότοκος γιός του φιλέλληνα βα­σιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α και της βασίλισσας θηρεσίας. Γεννήθηκε την 1 Ιουνίου του 1815 στο Σάλτσμπουργ της Βαυαρίας. Το 1832 σε ηλικία 17 ετών εκλέχθηκε από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις βασιλιάς των Ελλή­νων. Έτσι στις 18 Ιανουαρίου του 1833 αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο, που ήταν τότε προσωρινή πρωτεύ­ουσα του κράτους.

Μέχρι τον Μάιο του 1835, επειδή ήταν ανή­λικος, ασκούσε τα βασιλικά καθήκοντα η λεγομένη αντιβισιλεία, που την αποτελούσαν οι Βαυαροί Αρμανσμπεργ, Μάου ρερ και Ευδέχ. Τον Οκτώβριο του 1836 παντρεύθηκε την πριγκίπισσα Αμαλία, κόρη του Μεγάλου Δούκα του Ολδεμβούργου Φρειδερίκου Αυγούστου. Με την ενηλικίωσή του το 1835 ανέλαβε τα βασι­λικά καθήκοντα, διατήρησε όμως στις κυριότερες θέσεις τούς Βαυαρούς. Στην αρχή κυβέρνησε απολυταρχικά, Ελέω Θεοϋ»-

Κατά το 1843 όμως και συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου, κατόπιν στάσεως αναγκάσθηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα. Από τότε και μέχρι της εκθρονίσεώς του το 1862 κυβέρνησε συνταγματικά με μεγάλες η μι­κρές επεμβάσεις στη διοίκηση. Έτσι όμως δημιούργησε κύμα δυσφορίας εναντίον του, που το υπέθαλπαν και οι ξένες Δυνάμεις από δικούς τους συμφεροντολογικούς λό­γους. Στη δυσφορία αυτή πρέπει να προστεθεί και η δυσαρέσκεια από τις επεμβάσεις στη διοίκηση της βασίλισσας Αμα­λίας, ως και το γεγονός ότι δεν έδωκε διάδοχο του θρόνου. Έτσι, ενώ οι βασιλείς βρίσκονταν σε περιοδεία στην Πελοπόννη­σο προς καθησύχαση του λαού, έγινε επανάσταση στην Αθήνα, που ανάγκασε τον Όθωνα ν’ αναχωρήσει από την Ελλάδα (10 ’Οκτωβρίου 1862).

Φεύγοντας από την Ελλάδα ο Όθωνας πήγε στην αρχή στο Μόναχο και άπ’ εκεί στη Βαμβέργη, όπου πέθανε το 1867 σε ηλι­κία 52 ετών. Τάφηκε σύμφωνα με επιθυμία του με την ελληνική φουστανέλλα στο Μό­ναχο, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Το κείμενο αντλήθηκε από μία πολύ παλιά παιδική εγκυκλοπαίδεια με το όνομα Θησαυρός Γνώσεων.

Όθωνας ο πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδας   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *