20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μουσεία

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και φωτογραφίες έργων τέχνης.

Ένα άλλο πεδίο προσφοράς του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας της Τήνου είναι το πεδίο του πολιτισμού. Σύμφωνα με τον Τήνιο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό Μάρκο Σιώτη «Η θρησκεία είναι η μόνη ικανή να συσχετίσει ορθώς άπαντα τα αγαθά του πολιτισμού προς τας υπερτάτας πνευματικάς και ηθικάς αξίας και να διδάξει την χρήσιν αυτών ως έκφρασιν της ευλογίας του Θεού». Κάτω από αυτό το πρίσμα η θρησκεία γίνεται η ψυχή του πολιτισμού και ο πολιτισμός γίνεται υπηρέτης της θρησκείας. Αυτά έχοντας κατά νουν οι εκάστοτε διοικούντες το Ιερό Ίδρυμα ενεργούν με κάθε τρόπο για την προαγωγή του πολιτισμού.

Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, με την απ’ ευθείας διοργάνωση πνευματικών εκδηλώσεων και με την γενναία επιχορήγηση άλλων φορέων με πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα. Οι εκδηλώσεις αυτές με την συμμετοχή προσωπικοτήτων πανελληνίου και διεθνούς κύρους συμβάλλουν στη προαγωγή της πνευματικής κίνησης όχι μόνον στην Τήνο αλλά σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις αυτές διεξάγονται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.), ένα από τα μεγαλύτερα έργα-επιτεύγματα στην Ιστορία του Ιερού Ιδρύματος.

Το Ι.ΤΗ.Π. εδρεύει στην πόλη της Τήνου, στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Πολυμέρειο». Το μεγαλοπρεπές νεοκλασικό αυτό κτίριο έχει μετατραπεί σ’ ένα θαυμάσιο συνεδριακό, εκθεσιακό και πολιτιστικό κέντρο που διαθέτει συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, αίθου­σες συνεδρίων δυναμικότητας 350 ατόμων, εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαδικτύου, χώρο λειτουργίας κυλικείου και χώρους γραμματειακής υποστήριξης. Σκο­πός του Ιδρύματος είναι η έρευνα, μελέτη και προβολή του ιστορικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού και της πνευματικής παράδοσης της Τήνου, η ανάδειξη στο ευρύτερο κοινό του έργου του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., και η γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού. Οι σκοποί του Ιδρύματος τελεσφορούν μέσα από Συνέδρια, εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και εκδόσεις.

Στο Ίδρυμα αυτό οργανώνονται εκθέσεις μεγάλων Τηνίων καλλιτεχνών όπως του Γύζη και του Λύτρα και υπάρχει και μόνιμη έκθεση έργων του μεγάλου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Επίσης είναι σημαντικές οι δραστηριότητες του Ιδρύματος στον τομέα των εκδό­σεων. Εκδίδονται απ’ ευθείας από το Ίδρυμα ή χορηγούνται από αυτό σημαντικές εκδόσεις λογοτεχνικών, θρησκευτικών και ιδιαιτέρως βιβλίων που αφορούν την Τήνο, το Ιερό Ίδρυμα και την ιστορία τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στη συμμε­τοχή σε δημοπρασίες και στην αγορά σημαντικών έργων τέχνης ιδιαίτερα Τηνίων καλλιτεχνών. Τα έργα αυτά εκτίθενται στις διάφορες εκθέσεις και συλλογές που βρίσκονται στο χώρο του Ιδρύματος ή του Ι.ΤΗ.Π.

Η πολιτιστική δράση του Ιερού Ιδρύματος συμπληρώνεται επίσης με την ίδρυση και λειτουργία φιλαρμονικής, σχολής Βυζαντινής Μουσικής και σχολής Αγιογραφίας που λειτουργούν στους χώρους του συγκροτήματος και απασχολούν δεκάδες νέους του τόπου μας.

Το κείμενο έχει ληφθεί από το βιβλίο που διανέμεται δωρεάν από το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας με τίτλο:  Περιγραφή της ευρέσεως της θαυματουργού αγίας εικόνας της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο κατά το έτος 1823.  

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *