19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Γλυπτά

Η ιστορία ενός κορμού ελιάς που έγινε έργο τέχνης

Το κείμενο είναι της δημοσιογράφου Πέλλας Λασιθιωτάκη, και το έργο τέχνης του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση.

Το δέντρο έχει τη δική του ιστορία…
Οι περισσότεροι έχουμε δει το έργο έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο. Λίγοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία του
Είναι το ένα τρίτο (1/3) υπεραιωνόβιας ελιάς που ζούσε πάνω από 1.000 χρόνια στον κάμπο ενός χωριού έξω από το Ηράκλειο. Το 2006 ο ιδιοκτήτης της την ξερίζωσε, προφανώς για να αξιοποιήσει το χωράφι του και βέβαια τα ξύλα της γέρικης ελιάς, ως καυσόξυλα. 
Την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης πρόλαβε να περισώσει ένα τμήμα του κορμού, για την ακρίβεια, μόλις το ένα τρίτο. Μετέφερε την «κουτσούρα» στην αυλή του σπιτιού μας, όπου και παρέμενε για δυο χρόνια.
Το 2008 ο Μανώλης άρχισε να την επεξεργάζεται. Όχι πολύ. Την καθάριζε από το χώμα προσεκτικά κι έκανε απεντόμωση. Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες ώστε να αναδειχθεί το «έργο τέχνης» που είχε σμιλέψει η ίδια η φύση ! Στην ουσία, η μόνη παρέμβαση στο «σώμα» της ελιάς ήταν ένα μάτι.
Μετά κατασκεύασε μία διπλή βάση από σίδερο και μπετόν. Μέσα στη δεύτερη, πιο μικρή βάση, έριξε χώμα και φύτεψε μια πολύ μικρή ελιά, ένα μουρέλο. Ονόμασε το έργο «Χρόνο με τον χρόνο».
Όλη αυτή η διαδικασία, έδωσε την αφορμή, ώστε να αρχίσει τότε μία σημαντική προσπάθεια, για την σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης. Μια προσπάθεια που άρχισε από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού μας, του Βενεράτου, το 2009 και αγκαλιάστηκε από δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους όλης της Κρήτης, με την πολύτιμη επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης. Η προσπάθεια διήρκησε κάποια χρόνια, σώθηκαν ελιές, όμως δεν υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους. Σιγά – σιγά, με τον χρόνο η προσπάθεια φυλλορρόησε.
Τι έγινε στο μεταξύ με το έργο ; Είναι ένα περιοδεύων γλυπτό. Στην αρχή στήθηκε έξω από το ΤΕΙ Κρήτης, ως «Ευχαριστώ» για την κυριολεκτικά πολύτιμη υποστήριξή του. Το 2010 το έργο «Χρόνο με τον χρόνο» μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι από το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, με μία ταμπέλα δίπλα του που παρουσίαζε την μεγάλη έκθεση έργων τέχνης με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων» που πραγματοποίησαν το ΤΕΙ Κρήτης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στο ΔΕΚΚ.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για να μας παραπέμπει στον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης.
Ως περιοδεύων γλυπτό, αργότερα ίσως να το δούμε κάπου αλλού….

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *