22 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες στις Αρχάνες

Ο Άγιος Νικόλαος, ο καθεδρικός ναός των Αρχανών

Η ιστορία του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Αρχανών 

Ο Άγιος Νικόλαος, ο καθεδρικός ναός των Αρχανών. Το κλίτος του Αγ. Νικολάου είναι του 14ου αιώνα. (Αναφέρεται στα Ενετικά Αρχεία). Πιθανόν να γκρεμίστηκε το 1669 από τη μέση και πάνω, βρίσκεται στη συνοικία Τρούλος στο κέντρο των Αρχανών, στην άλλοτε Πετρέα Αρχάνα, βορεινά του Αμπραμοχωρίου, κατά τον Καστροφύλακα (1583) . Αναφέρεται επίσης το 1635 και το 1653 ως ZAN NICOLO. Το 1862 παίρνει δώρο μισό γεροντάμπελο 5 εργατών (το άλλο μισό το πήρε η Ι. Ν. Επανωσήφη) στη θέση Κάμπος από το Νικολή Βλαστουδάκη με διαθήκη του. Το 1885 το τέμπλο του δίνεται ως υπόδειγμα κατασκευής τέμπλου στην Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Μεσκηνιάς Ηρακλείου. (Άρα κατασκευάστηκε το 1870 κι αυτό από τον Μαυρονύχτη). Το 1889 οι Τούρκοι έσπασαν την πόρτα του ναού γιατί λέει οι Χριστιανοί γκρέμισαν τη σημαία τους από το Τζαμί.

Το 1857 συμπληρώθηκε από βορρά με κλίτος του Αγ. Σπυρίδωνα όπως μαρτυρεί εγχάρακτη χρονολογία στη Δυτική και Βόρεια είσοδο. Αλλά κι η κατασκευή του τέμπλου παρουσιάζει διαφορές από το ένα τέμπλο στο άλλο. Πρόσφατα αντικαταστάθηκαν οι νταμπλάδες της κάτω σειράς του τέμπλου με εικόνες με σκηνές από την Π. Διαθήκη, έργα του Ι. Βέγγου αξίας 4.200 ευρώ. Ο ίδιος κατασκεύασε και το δωδεκάορτο του Αγ. Νικολάου δωρεά της Αικ. Αγογλωσσάκη Χοχλιδάκη. Το 1864 ο Lear, Άγγλος περιηγητής, βλέπει από τον Γιούχτα. ΒΑ των Αρχανών, να δεσπόζει ο δίκλιτος ναός του Αγίου Νικολάου.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο, Η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης των Αρχανών. Συγγραφέας του είναι ο αείμνηστος Δάσκαλος Νίκος Γ. Χριστινίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *