28 Μαρτίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Γλυπτά

Πρώτο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου στην Ελλάδα

 

Πρώτο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου στην Ελλάδα

Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στην παραλία με το όνομα Αμμουδάρα, είναι μία τεράστια παραλία μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, εκτείνεται δυτικά αμέσως μετά την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Η θέση που έγινε το φεστιβάλ 1 έως 12 Αυγούστου 2016 ήταν πολύ κοντά στο Ηράκλειο, 300 μέτρα από το Παγκρήτιο στάδιο και 100 μέτρα από την εκβολή στην θάλασσα του ποταμού με το όνομα Ξεροπόταμος, με πιο χαραχτηρηστικό την ψηλή κεραία της ΕΡΤ, στο σύνορο των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ο οποίος είχε υπό την αιγίδα του την όλη οργάνωση.

Στην θάλασσα μπροστά και δίπλα από τα γλυπτά άμμου, κάνουν θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, όπως ιστιοσανίδα, μπάνιο στην θάλασσα, ενώ υπάρχουν και ξαπλώστρες για όσους επιζητούν μεγαλύτερη άνεση, η παραλία έχει άφθονη άμμο που προσφέρετε για κάθε είδους παιχνίδι και κατασκευές, για τους λάτρης των κάστρων στην άμμο.

Σε αυτή την παραλία επέλεξαν να διοργανώσουν για πρώτη φορά πιλοτικά, αυτό το πρώτο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου. Πρωτεργάτες ήταν ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης και η δημοσιογράφος Πέλλα Λασιθιωτάκη, οι οποίοι είχαν την ιδέα, και με την βοήθεια του Δήμου Μαλεβιζίου που είδε ότι κάτι νέο και ωφέλιμο για τον τόπο γεννιέται, το έθεσε υπό την αιγίδα του.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι γλύπτες, από την Ελλάδα ο Μανώλης Χαρκούτσης, από την Ουκρανία ο πανεπιστημιακό καθηγητή γλυπτικής Yuriy Mysko,

η διεθνώς γνωστή γλύπτρια Lyudmyla Mysko και ο

Ζωγράφος Emmanouil Mysko.

Τα γλυπτά από άμμο που σχεδίασαν σε χαρτί και κατασκεύασαν από άμμο, είχαν ως θέμα την Θάλασσα, ήταν ο Ποσειδώνας, η Σειρήνα, και το χταπόδι που τελικά καταλήγει να έχει αγκαλιάσει μαζί με την τροφή του και ένα πεταγμένο μπουκάλι, όλη την διαδικασία παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι που έρχονταν για αυτό τον σκοπό από το Ηράκλειο, τα κοντινά ξενοδοχεία και όσοι έκαναν το μπάνιο τους εκεί.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο, που δείχνει τους γλύπτες να εργάζονται δίνοντας μορφή στην άμμο, καθώς και μερικές φωτογραφίες.

 

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *