Ο Άγιος Νεκτάριος Αρχανών

Ο Άγιος Νικτάριος Αρχανών

9 Νοεμβρίου εορτή του Αγίου Νεκταρίου, πανηγυρίζει ο φερώνυμος ναός στη θέση “Κονάκι” των Αρχανών. Ο ναός αυτός ήταν επί Ενετών η Αγία Τριάδα που καταστράφηκε από τους Τούρκους.
Έκτοτε, για πολλές δεκαετίες, παρέμενε ερειπωμένη μέσα στα κτήματα των κληρονόμων Εμμ.Καλαθάκη (Μπιλιτομανώλη).Στη δεκαετία του1950 η Ενορία των Επ. Αρχανών υπό την προεδρία του Παπά Εμμανουήλ (Ευμενίου) Κυριακάκη ανεκίνησε το θέμα της απόσπασής της από τις εν λόγω ιδιοκτησίες και της έναρξης της ανακαίνισής της. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και στη δεκαετά του 1960 υπό την προεδρία του Π΄Γεωργίου Απαλάκη,αλλά και στη δεκαετία του 1970 υπό την προεδρία του Π΄Ιωάννου Μυλογιάννη, και τότε ρίφτηκε η ιδέα της μετονομασίας της σε Άγιο Νεκτάριο.
Οι εργασίες της ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν στη δεκαετία του 1980 υπό την προεδρία του Π΄Γεωργίου Κασσαβετάκη και με την οικονομική συνδρομή της μακαριστής Χαράς Γ. Γριβάκη, η οποία υπήρξε κι η ανάδοχος των εγκαινίων της.
Τα εν λόγω εγκαίνια έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 1981 από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο ( Παπουτσάκη)
Οι πληροφορίες και το κείμενο είναι από δημοσιευμένο άρθρο του Αρχανιώτη δασκάλου Νίκου Χριστινίδη τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.Άγιος Νεκτάριος Αρχανών
Ο Άγιος Νεκτάριος Αρχανών

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.