20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

Ο Άγιος Νεκτάριος Αρχανών

Ο Άγιος Νικτάριος Αρχανών

9 Νοεμβρίου εορτή του Αγίου Νεκταρίου, πανηγυρίζει ο φερώνυμος ναός στη θέση “Κονάκι” των Αρχανών. Ο ναός αυτός ήταν επί Ενετών η Αγία Τριάδα που καταστράφηκε από τους Τούρκους.
Έκτοτε, για πολλές δεκαετίες, παρέμενε ερειπωμένη μέσα στα κτήματα των κληρονόμων Εμμ.Καλαθάκη (Μπιλιτομανώλη).Στη δεκαετία του1950 η Ενορία των Επ. Αρχανών υπό την προεδρία του Παπά Εμμανουήλ (Ευμενίου) Κυριακάκη ανεκίνησε το θέμα της απόσπασής της από τις εν λόγω ιδιοκτησίες και της έναρξης της ανακαίνισής της. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και στη δεκαετά του 1960 υπό την προεδρία του Π΄Γεωργίου Απαλάκη,αλλά και στη δεκαετία του 1970 υπό την προεδρία του Π΄Ιωάννου Μυλογιάννη, και τότε ρίφτηκε η ιδέα της μετονομασίας της σε Άγιο Νεκτάριο.
Οι εργασίες της ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν στη δεκαετία του 1980 υπό την προεδρία του Π΄Γεωργίου Κασσαβετάκη και με την οικονομική συνδρομή της μακαριστής Χαράς Γ. Γριβάκη, η οποία υπήρξε κι η ανάδοχος των εγκαινίων της.
Τα εν λόγω εγκαίνια έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 1981 από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο ( Παπουτσάκη)
Οι πληροφορίες και το κείμενο είναι από δημοσιευμένο άρθρο του Αρχανιώτη δασκάλου Νίκου Χριστινίδη τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.Άγιος Νεκτάριος Αρχανών

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *