Ο Άγιος Αθανάσιος των Αρχανών

18 Ιανουαρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Αθανασίου
Ο Άγιος Αθανάσιος των Επ. Αρχανών
Σε ένα καταπράσινο μέρος όποια εποχή και να το επισκεφτείς, υπάρχει ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο, ανάμεσα σε δύο υπέρ αιωνόβια δέντρα και πυκνή βλάστηση τριγύρω.

Για να πάει κάποιος σε αυτή την εκκλησία, θα ακολουθήσει τον δρόμο από την συνοικία Μανίλι των Αρχανών και θα τραβήξει νότια λίγο έξω από την κωμόπολη, περπατώντας για 10 λεπτά τραβώντας πάντα αριστερά τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή, θα συναντήσει ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο και αμέσως μετά δεξιά θα δει ένα παλιό ερειπωμένο χτίσμα, μπροστά από αυτό υπάρχει μία στέρνα με τρεχούμενο νερό, λίγο παλαιότερα έτρεχε νερό χειμώνα καλοκαίρι ενώ τώρα μόνο τον χειμώνα και αυτό λίγο.

Στον Άγιο Αθανάσιο πάμε περνώντας το μονοπάτι που υπάρχει κολλητά στο παλιό χτίσμα στο νότιο μέρος του, από εκεί μέχρι την εκκλησία είναι ένα λεπτό δρόμος μέσα από ένα παλιό μονοπάτι που όταν φθάνει στην εκκλησία έχει πέτρινα σκαλοπάτια.

 Το νερό που τρέχει λίγο πιο κάτω μέσα στην στέρνα από μία σωλήνα, θα πρέπει να πηγάζει κάπου από αυτό το σημείο που βρίσκεται ο ναός, γιατί όπου υπάρχουν τέτοια και τόσο μεγάλα δέντρα είναι βέβαιο πως υπάρχει στο υπέδαφος κάποια φλέγα νερού.

 

Το χώρισμα του Ιερού σε αυτό τον Ναό δεν είναι από ξύλο όπως συνήθως, αλλά από τοίχο και μάλιστα αρκετά παχύ, το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό του Ναού είναι σοβαντισμένο και ασβεστωμένο, οπότε δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κάτω από τον ασβέστη Αγιογραφίες η περίτεχνες πελεκητές πέτρες κάτω από τον σοβά.
Το μόνο περίτεχνα σκαλισμένο πελέκι είναι αυτό πάνω ακριβώς από την θύρα της εκκλησίας. Στο υπέρθυρο αναγράφεται η ημερομηνία 1846, αλλά δεν ξέρει κανείς αν είναι η ημερομηνία οικοδόμησης, η ανακαίνισης του Ναού.
 
Αρκετές πληροφορίες έχουν ληφθεί από τον Αρχανιώτη Δάσκαλο και συγγραφέα Νίκο Γ.Χριστινίδη.
 Μέσα από τις φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω μπορείτε να έχετε μια εικόνα του χώρου και του ναού, και αν σας βγάλει από εκεί ο περίπατος σας, μην ξεχάσετε να ανάψετε το καντήλι του Αγίου.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *