20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Παναγία Καρδιώτισσα Αγίου Θωμά

Παναγία Καρδιώτισσα Αγίου Θωμά

Το 1912 η Κυριακούλα Ανωπολιτάκη μετά από όνειρο οδήγησε τους Αηθωμιανούς να σκάψουν, βρέθηκε εικόνισμα και το εκκλησάκι έγινε πα­γκρήτιο προσκύνημα.

Από τα έσοδα του προσκυνήματος κτίστηκαν, Ν του ναού του Αγίου Θωμά, Δημοτικό Σχολείο και δεξαμενή νερού. Το νερό έφεραν από τις πηγές των Πρεβελιανών. Παράλληλα στερεώθηκε το εκ­κλησάκι της Παναγίας που ήταν ετοιμόρροπο και κτίστηκε ο ξενώνας. Το 1915 ΒΔ της εκκλησίας στην αριστερή πλευρά του δρόμου ανοίχτηκε πη­γάδι βάθους 9 μ.

Με τις αποκαταστάσεις (1992, 2013) αναδείχθηκαν αιωνόβιες βελανι­διές, η κοίτη του χειμάρρου, ο ξενώνας, η παλαιά πετρόχτιστη γέφυρα, ο νερόμυλος και το εκκλησάκι με τα λαξεύματα και τα σπαράγματα των τοι­χογραφιών που μαρτυρούν ότι το αρχικό κτίσμα ήταν παλαιότερο του 10ου αι. Στον ξενώνα ομάδα γυναικών από τον Άγιο Θωμά εγκατέστησε, (πρόσφατα, 2013) αργαλειούς και λειτουργεί ως εργαστήρι υφαντικής.

Το προσκύνημα συνδέθηκε από το 1912 με τη θρησκευτική, κοινωνι­κή και οικονομική ζωή του Αγίου Θωμά.

Πρώτο θαύμα θεωρείται το όραμα της Κυριακούλας και η εύρεση του εικονίσματος. Πολλοί προσκυνητές και εξαιτίας των θαυμάτων που ακολούθησαν θεώρησαν Αγία την Κυριακούλα. Ένας τουρκοκρητικός από το Κανλί Καστέλι αφιέρωσε στην Παναγία ένα ζευγάρι βόδια, δυο ασκιά λά­δι και δυο φλασκιά μέλισσες για τη θεραπεία της παράλυτης κόρης του. Τα φλασκιά (:κυψέλες) εκτίθενται στο χώρο του προσκυνήματος:

Ένας νέος με κινητικά προβλήματα από το Καστέλι Κισσάμου θεραπεύ­τηκε και έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος (βλ. σ. 151) με το όνομα Ευγέ­νιος. Το καλοκαίρι του 1940 το πηγάδι ξεχείλισε και το νερό έτρεχε στο δρόμο. Πολλοί το θεώρησαν προάγγελο του πολέμου που ακολούθησε. Τη δεκαετία του 1960 ένας προσκυνητής, ο Συμεών, είδε όνειρο, οδήγη­σε τους Αηθωμιανούς να σκάψουν και βρέθηκε άλλο ένα εικόνισμα.

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο: Άγιος Θωμάς, από τα εκκλησάκια του 21ου αι. στο Ιερό των Χθόνιων Θεοτήτων. Του Κωστή Ι. Βασιλάκη.  

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *