16 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Η Παναγίτσα του Μασταμπά Ηρακλείου

Η Παναγίτσα του Μασταμπά Ηρακλείου και σχετικά ιστορικά στοιχεία. 

Η εκκλησία τιμά την μνήμη της Παναγία στις 15 Αυγούστου 

Μία από τις λιγοστές μεγάλου μεγέθους εκκλησίες του Ηρακλείου, είναι αυτή της Παναγίτσας του Μασταμπά όπως είναι ευρύτερα γνωστή.

Τρεις εκκλησίες έχω δει ως τώρα με παρόμοια χωροθέτηση, η μία περίπτωση είναι αυτή του Αγίου Αντρέα στην Πάτρα, όπου ο νέος Ναός είναι χτισμένος  λίγα μέτρα από την βορειοανατολική γωνία του ιερού της παλαιότερης εκκλησίας. Η Τρίτη περίπτωση είναι οι δύο Ναοί του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, με την μόνη διαφορά ότι εδώ ο νέος Ναός του Αγίου Μηνά, έχει χτιστή στην νοτιοανατολική γωνία του παλαιού Ναού.

Στις δύο αυτές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην κοίμηση της Θεοτόκου, υπάρχουν δύο εντοιχισμένες πλάκες που γράφουν λίγα ιστορικά στοιχεία προκειμένου να γνωρίσουμε αυτούς τους δύο Ναούς.

Μαθαίνομε ότι χτίστηκε πρώτα ο μικρός Ναός της Παναγίας από πρόσφυγες του 1922 για να έχουν μαζί τους την Παναγία και στην νέα τους πατρίδα. Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφία της εντοιχισμένη πλάκας και το κείμενο σε απλουστευμένη μορφή.

Για την δεύτερη και μεγαλύτερη εκκλησία μαθαίνουμε ότι θεμελιώθηκε το 1962. Ακολουθεί η εντοιχισμένη πλάκα και το κείμενο σε απλή γραφή.    

  Άλλα στοιχεία σχετικά με την Παναγίτσα του Μασταμπά τηλέφωνο  facebook   

 
Η επιγραφή του μεγάλου Ναός της Παναγίτσας του Μασταμπά

Ο πάνσεπτος ούτος Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θεμελιώθηκε εν έτη 1962 υπό του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου επί ιερατείας Καλλίστου Μηλιαρά. 

Οικοδομήθηκε υπό του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τη συνδρομή του συλλόγου ενοριτών Παναγίας Μασταμπά επί πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Γιγουρτάκη.

 Ανακαινίσθηκε εν έτη 1991 13εις Οκτωβρίου υπό του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου επί πρωτοπρεσβύτερου Νικολάου Πασχαλίδη.

Επιγραφή Παναγίτσα Μασταμπά

Επιγραφή του μικρού Ναού της Παναγίας του Μασταμπά

Της σεπτής κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εν συνοικία Μασταμπά Ηρακλείου.

Ο Ναός κτίσθηκε υπό προσφύγων.

Εκπατρισμένων εκ Μικράς Ασίας τιμώντας με αυτήν την πολιούχο και σκεπή και στην νέα πατρίδα αδιαλείπτως επί τη ενενηκονταετή 1922-2012.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *