20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μουσεία

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών

Γνωρίστε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και φροντίστε να το επισκευθήτε 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανήκει στην Ιστορική και Εθνο­λογική Εταιρεία της Ελλάδος, η οποία ιδρύθηκε το 1882 με σκοπό να αναζητεί, να συλλέγει και να περισώζει τα αντικείμενα και τις γρα­πτές μαρτυρίες που συμβάλλουν στη διαφώτιση της νεότερης ελληνι­κής ιστορίας.

Ένα μεγάλο μέρος από τα ιστορικά κειμήλια, που η Εταιρεία έχει συγκεντρώσει από την ίδρυσή της, παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθε­ση του Μουσείου. Μέσα από τα εκθέματα γίνεται εύληπτα γνωστή η ιστορική πορεία του νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940).

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο αποτελεί ιστορικό μνημείο. Είναι το πρώτο μόνιμο κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλί­ου, το οποίο θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε με σχέδια του Francois Boulanger, τα οποία στην πορεία της μακρόχρονης κατασκευής του τροποποιήθηκαν από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο. Στο μέγαρο λειτούργησε η Ελληνική Βουλή από το 1875 μέχρι το 1935.

Η μεγαλόπρεπη αίθουσα των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βου­λής των Ελλήνων αποτελεί για τους επισκέπτες του Μουσείου χώ­ρο ιστορικής μνήμης.

Στις αίθουσες που την περιβάλλουν έχουν εκτεθεί τα αντιπροσωπευτικότερα κειμήλια της ιστορίας του νεότε­ρου Ελληνισμού, με χρονολογική διαδοχή, από το 16ο μέχρι και τον 20ό αιώνα.

 
Ο Ανδριάντας του Κολοκοτρώνη στον περίβολο του μουσείου

Ο περίβολος της Παλαιάς Βουλής είναι εναρμονισμένος με το ιστορικό πνεύμα του Μουσείου. Σ’ αυτόν δεσπόζει ο χάλκινος έφιπ­πος ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1900 από το γλύπτη Λάζαρο Σώχο. Το γλυπτό βραβεύ­τηκε στο Παρίσι το 1900 και το 1904 τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία. Στη βάση του έχει δύο ανάγλυφες πλάκες με σκηνές από τη μάχη των Δερβενακίων και τη Συνέλευση της Πελοποννησιακής Γε­ρουσίας.

 
Η «Ελληνόπουλα»

Επιτύμβιο μαρμάρινο άγαλμα, από τον τάφο του ήρωα
Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι. Έργο του Γάλλου γλύπτη David d’Angers.

David d’Angers

 

Ακρόπρωρο του πλοίου Αγαμέμνων

Ανήκε στη Σπετσιώτισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και είχε κυβερνήτη το γιο της Ιωάννη.

Ακρόπρωρο του πλοίου Αγαμέμνων

 

 

Ακρόπρωρο του πλοίου Σόλων. Ανήκε στον Σπετσιώτη Γεωργίου Πάνου.

Ακρόπρωρο του πλοίου Σόλων

 

 
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα 1776-1825

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα 1776-1825

 

 
Αγωνιστής του ’21 Χάλκινο αγαλματίδιο του γλύπτη Μ. Τόμπρου

Μ. Τόμπρου

 

 
Λόγια Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Η αρχηγία ενός στρατεύματος ελληνικού ήταν μια τυραννία, διότι έκανε τον αρχηγό, τον κριτή, τον φροντιστή και να του φεύγουν κάθε ημέρα και πάλιν να έρχονται, να βαστάει ένα στρατόπεδο με ψέματα, με κολακείες, με παραμύθια, να του λείπουν και ζωοτροφές και πολεμοφόδια, να μην ακούν και να φωνάζει ο αρχηγός, ενώ εις την Ευρώπη ο αρχιστράτηγος διατάσει τους στρατηγούς, οι στρατηγοί τους συνταγματάρχες, οι συνταγματάρχες τους ταγματάρχες και ούτω καθεξής.

Έκανε το σχέδιό του και ξεμπέρδευε. Να μου δώσει ο Βελιγκτών σαράντα χιλιάδες στράτευμα το διοικούσα, αλλ’αυτού να του δώσουν πεντακόσιους Έλληνες δεν μπορεί ούτε μια ώρα να τους διοικήσει.

Κάθε Έλληνας είχε τα καπρίτσια του, τον Θεό του και έπρεπε να κάμει κανείς δουλειά με αυτούς, άλλον να φοβερίζει, άλλον να κολακεύει, κατά τους ανθρώπους.

Λόγια Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

 

 

 
Α. Υψηλάντης έργο του Ι. Κόσσου 1867

Ι. Κόσσου 1867

 

 
Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος

0 τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου (1449-1453) έπεσε υπερασπιζόμενος την Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς πολιορκητές του Μωάμεθ του Πορθητή. Ο ηρωικός του θάνατος έγινε θρύλος που επιζεί ως τις μέρες μας.

Έργο του γλύπτη Νικόλα

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

 

 
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚ΄Ή ΜΊΤΡΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗ ΣΜΎΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΌΜΟΥ (1867- 1922)

Ηγετικής φυσιογνωμίας και συνεκτικού κρίκου του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο Χρυσόστομος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο κατά την καταστροφή της Σμύρνης (Σεπτέμβριος 1922).

Αρχιερατική Μίτρα

 

 
Ακολουθούν φωτογραφίες από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *