Μία ώρα στα Γρεβενά και οι εντυπώσεις μου

Βρέθηκα στην πόλη των Γρεβενών στις 13-8-2022, περιηγήθηκα εκεί γύρο από την πλατεία του ρολογιού. Από αυτή την πόλη π ου βρίσκεται σε υψόμετρο 530 μ, έχω ανάμικτες εντυπώσεις. Θα ξεκινήσω με μία όχι και τόσο ευχάριστη.

Τα πεζοδρόμια των Γρεβενών μοιάζουν εντυπωσιακά με αυτά του Ηρακλείου, δηλαδή είναι περίπου 1,50 μ και κατάφυτα με δέντρα και κολώνες. Αυτό σημαίνει ότι η προσπελασιμότητα τους από ανθρώπους και ιδιαίτερα από ανθρώπους με αναπηρία καθίσταται από εξαιρετικά επισφαλή έως αδύνατη. Μου έκανε λοιπόν κακή εντύπωση αυτή εικόνα της πόλης των Γρεβενών.

Στο Ηράκλειο κάποιοι παράγοντες που χρησιμοποιούν τα πόδια τους κατά κύριο λόγο για να πατάνε τον συμπλέκτη και το φρένο στο αυτοκίνητο τους, τους αρέσει να βλέπουν φυτεμένο τον δρόμο δεξιά και αριστερά, επικαλούνται το επιχείρημα ότι στο Ηράκλειο δεν έχουμε αρκετό πράσινο.

Έρχομαι τώρα να ρωτήσω, στα Γρεβενά που έχουν άφθονο πράσινο, γιατί κάνουν το ίδιο λάθος; οι απαντήσεις υπάρχουν και  είναι απλές, εγώ θα σταθώ όμως μόνο σε μία, γιατί παρανομούν παραβιάζοντας τον Νόμο 2621/2009 από την στιγμή που δεν υπάρχει κανείς μηχανισμός να τους ελέγξει και οι δημότες κοιμόνται τον ύπνο του δικαίου.

 
Ας έρθουμε τώρα στα καλά των Γρεβενών.

Το χαρακτηριστικό αυτής της πλατείας των Γρεβενών είναι ένα πολύ ψηλό και όμορφο ρολόι, είναι από αυτά τα έργα που στις μέρες μας θεωρούνται περιττά και δεν γίνονται πουθενά. Διότι αν τολμήσει ένας δήμαρχος να εκφράσει την βούληση του να φτιάξει στον τόπο του ένα έργο καλλωπισμού, θα δεχτεί επίθεση από κάποια μειοψηφία που θα τον κατηγορήσει ότι σπαταλάει τα χρήματα των δημοτών σε μη απαραίτητα έργα. Διαβάστε τι γράφει η επιγραφή που έχει τοποθετηθεί στην βάση το:

ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1776.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1906.

Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009

ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΟΥΤΣΟ

Ένα άλλο μνημείο είναι αφιερωμένο στους πεσόντες της αντίστασης 1941-1945:  

Άλλο μνημείο είναι αφιερωμένο στους πεσόντες των βαλκανικών πολέμων 1912-1922

 ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ. ΕΝ ΠΟΛΕΜΟΙΣ 1912-1922

ΚΟΥΤΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ.

ΚΟΥΤΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ.

ΔΑΛΑΡΙΖΟΥ ΣΤΕΡΓΙ0Υ TOY ΙΩΑΝ.

ΣΙΑΚΑΒΑΡΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ.

ΝΕΣΤΩΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ TOY ΚΩΝ.

ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΘΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣ.

ΤΕΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙ0Υ TOY ΙΩΑΝ.

ΖΟΥΡΛΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΥ ΕΥΘ.

Στην κορυφή του μνημείου υπάρχει η προτομή του Αιμιλιανού

 O ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΠΕΣΩN ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠATPIΔΟΣ ΤΗΝ 6 0ΚΤΩΒΡΙ0Υ 1911

Η ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΗΝ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1935

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣ0ΝΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜ0ΤΩΝ

Αιμιλιανός Γρεβενών

Τα Γρεβενά θα μείνουν στη μνήμη μου ως το μέρος που έφαγα το ωραιότερο παγωτό χωνάκι από μηχανή τα τελευταία 40 χρόνια . Αν επρόκειτο να πω  μία εντύπωση από τα Γρεβενά, αυτή θα ήταν αυτή η γευστική εμπειρία. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή είχαν να πουν για το παγωτό των Γρεβενών.

Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός την ύπαρξη δημοτικής τουαλέτας στην πλατεία του ρολογιού.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *