25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

Η ιστορία του Ι. Ναού του Οσίου Παϊσίου Αρχανών

Ο Όσιος Παΐσιος τιμάται στις 12 Ιουλίου εκάστου έτους.
Η τοποθεσία

Ο Ιερός Ναός του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, βρίσκεται στην αγροτική περιοχή νότια των Άνω Αρχανών με το όνομα Λόφος του Αγίου Ελευθερίου σε υψόμετρο 517 μ. Ως εκεί μπορεί να φτάσει κάποιος μέσο της συνοικίας της κωμόπολης ονόματι Μανίλι, με αγροτικό αυτοκίνητο, η με τα πόδια έπειτα από 30 περίπου λεπτά, ενώ υπάρχει και επαρκή σήμανση.

Η θεμελίωση

Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού τέθηκε στις  5 Μαΐου 2019 και τα θυρανοίξια του πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιουλίου 2019 παραμονή της μέρας τιμής προς τον Άγιο Παΐσιο. Πραγματικό άθλο αποτελούν οι 66 ημέρες που χρειάστηκαν για την οικοδόμηση του Ιερού Ναού αυτού των 40 τ.μ.

Τα θυρανοίξια

Στα θυρανοίξια του Ι. Ναού που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιουλίου 2019, παρέστησαν όλοι οι Ιερείς της ενορίας των Άνω Αρχανών: ο π. Γεώργιος Κασαβετάκης, ο π. Αντρέας Καλιοτζάκης, ο π. Γεώργιος Λυδάκης, ο π. Γεώργιος Γεράκης, ο Ιερομόναχος Αρχανιώτης Ιερόθεος Δασκαλάκης μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη  και ο Αρχιεπίσκοπος Καττάρων Μακάριος Μαυρογιαννάκης.

Στην τελετή των θυρανοιξίων και τον εσπερινό της εορτής του Οσίου Παϊσίου στις11-7-2019, παραβρέθηκαν πάνω από 300 άτομα του Χριστεπώνυμου λαού των Αρχανών, με πάνω από 40 αρτοκλασίες, θέλοντας έτσι να τιμήσουν τον Όσιο Παΐσιο και να του ζητήσουν την βοήθεια του με την ευκαιρία των εγκαινίων ενός από τους πρώτους Ναούς αυτού του προσφάτως ανακηρυχθέντα Αγίου.

Το οικόπεδο του Ι. Ναού

Ο χώρος οικοδόμησης του  Ι. Ναού του Οσίου Παϊσίου ήταν ιδιοκτησίας στο παρελθόν της ενορίας των Άνω Αρχανών, κατόπιν πουλήθηκε στον Ιωάννη Τσαγκαράκη νεωκόρο για πολλά χρόνια της ενορίας. Το χωράφι παρέμεινε χέρσο όλα αυτά τα χρόνια.

Το 1996 ο Ιωάννης Τσαγκαράκης πούλησε το χωράφι στον γείτονα του Νίκο Σκαρβελάκη. Ο Νίκος Σκαρβελάκης διατηρούσε τότε και μέχρι το 2013 ένα αμπέλι με την ποικιλία σταφυλιού κοτσιφάλι και του ήταν απαραίτητο καθώς αποκτούσε πρόσβαση στον δρόμο.  

Ο κτήτορας του Ι. Ναού  

 Ο Νίκος Σκαρβελάκης είναι Αρχανιώτης, νυμφευμένος με την Βαγγελιώ Βαρδάκη και έχει 4 παιδιά, γεννηθείς στις 6-3-1974. Ο Πατέρας του Νίκου Κυριάκος, είχε καταγωγή εκ Ρεθύμνου από την μεριά του πατέρα του και εκ των Αρχανών από την πλευρά της μητέρας του. Η μητέρα του Νίκου ονομάζονταν Ευαγγελία Τοψή, κατάγονταν από προσφυγική οικογένεια ιδιαίτερα πιστών Ανθρώπων από το Ικόνιο της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία. Έφυγαν από τον τόπο τους το 1924 λόγο της Μικρασιατικής καταστροφής και την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης που προέβλεπε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αρχικά ο παππούς του Νίκου Σκαρβελάκη, Βασίλειος Τοψής , μετέβη στην Κόνιτσα, εκεί έμεινε για λίγους μήνες το 1924. Έπειτα του δόθηκε γη προς καλλιέργεια στο χωριό Γέννα του Νομού Ηρακλείου όπου και μετακόμισε. Εκεί νυμφεύτηκε την γιαγιάς του Νίκου, Ασημίνα Τοψή το γένος Παπασάββα. Σύντομα όμως ο παππούς του Νίκου Βασίλειος, άφησε τον κλήρο που του είχε δοθεί στο χωριό Γέννα και μετοίκησε μόνιμα πλέον με την οικογένεια του στο αμιγώς προσφυγοχώρι Πανόραμα, το οποίο αισθάνονταν ποιο οικείο τόπο λόγο των συμπατριωτών του. Όπως μας εξιστόρησε ο εγγονός του Νίκος, κάθε πρωί και κάθε βράδυ προσεύχονταν πάνω από μισή ώρα μνημονεύοντας όλους τους Αγίους.  

Το πρώτο άκουσμα του Νίκου Σκαρβελάκη για τον Άγιο Παΐσιο

Ο  Νίκος Σκαρβελάκης μεγάλωσε μέσα σε μία καλή Αρχανιώτικη οικογένεια, με την μητέρα του να είναι ιδιαίτερα πιστή Χριστιανή, ο πατέρας του Κυριάκος λόγο πολιτικών πεποιθήσεων αρχικά, δεν ήταν κοντά στην εκκλησία, αυτό είχε ως συνέπεια ο Νίκος να κλείνει περισσότερο προς την αδιαφορία για τα θεία.

Μόλις τελείωσε το γυμνάσιο ο πατέρας του τον έστειλε να φοιτήσει σε σχολή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα τα έτη 1988-1991. Μεταξύ άλλων καθηγητών είχε και τον Παναγιώτη Μαντέλο, έναν πολύ πιστό Χριστιανό ο οποίος του πρότεινε να πήγαιναν παρέα με άλλους μαθητές στο Άγιο Όρος να συναντήσουν έναν σπουδαίο γέροντα, τον Παΐσιο. Μάλιστα του είπε ότι, κάποτε τον γέροντα αυτόν θα τον κάνουν εικόνισμα και θα τον προσκυνάμε, προβλέποντας την Αγιοποίηση του λίγα χρόνια αργότερα. Ήταν οι διακοπές του Πάσχα του 1990. Ο νεαρός Νίκος ρώτησε τον πατέρα του και εκείνος φοβούμενος μήπως το παιδί του επηρεαστεί και γίνει καλόγερος του είπε να μην πάει, έτσι ο Νίκος προφασίστηκε ότι πρέπει να πάει να δει τους δικούς του και δεν πήγε.

Το γεγονός που τον συγκλόνισε

Το 2015 στις 25 Μαρτίου πέθανε η μητέρα του Νίκου, έφυγε λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η ημέρα της γιορτής της, ήταν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την έλεγαν Ευαγγελία. Η μητέρα του Νίκου είχε μεγάλη έγνοια να μην μείνει ο γιός της θρησκευτικά αδιάφορος.

Ο Νίκος Σκαρβελάκης είδε ένα απρόσμενο όνειρο την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου 2015, ως αδιάφορος περί τα θρησκευτικά αδυνατούσε να πιστέψει ότι αυτό το όνειρο είχε κάποια βάση.  

Το όνειρο του κτήτορα

Στο όνειρο του ο Νίκος είδε μία γυναίκα ντυμένη στα λευκά που δεν είχε ξαναδεί, να τον καλεί να επισκεφτεί το Άγιο Όρος. Ως αδιάφορος όμως δεν ήθελε να δεχτεί ότι το όνειρο είχε κάποια δόση αλήθειας, αλλά ήταν τόσο ζωντανό που δεν μπορούσε να το αγνοήσει.

Η πρώτη επίσκεψη του κτήτορα στο Άγιο Όρος

Ο Νίκος θεώρησε καλό να μιλήσει για το όνειρο του αυτό σε μία ξαδέλφη του, την Μαρία Νταγιαντά από την πλευρά της μητέρας του, εκείνη του είπε πως είναι ξεκάθαρο κάλεσμα της Παναγίας στο περιβόλι της, αυτός της απάντησε ότι δεν πιστεύει και τι να πάει να κάνει στο Άγιο Όρος, η απάντηση της τον έπεισε τελικά να προγραμματίσει το ταξίδι αυτό, όχι ως προσκυνητής αλλά ως τουρίστας, αφού όπως του είπε η ξαδέλφη του, το Άγιο Όρος έχει καταπληκτική φύση, μακραίωνη ιστορία και να το δει ως ένα ταξίδι αναψυχής.

Το 2016 τον Απρίλιο κατά τις ημέρες του Πάσχα ξεκίνησαν 4 άτομα, ο Νίκος, ο αδελφός του, ο θείος του και ένας φίλος του που είχε πάει ξανά και ήξερε τις διαδρομές. Μεταξύ των άλλων προσκυνημάτων που πήγαν, ήταν και το κελί του Οσίου Παϊσίου. Εκεί ο μοναχός που διαβιεί σήμερα στο κελί του Αγίου που μόλις έναν χρόνο πριν είχε ανακηρυχτεί Άγιος, τους έδειξε μια σειρά από εικονίσματα Αγίων που είχαν φανερωθεί στον Όσιο Παΐσιο, ανάμεσα τους ο Νίκος είδε μία εικόνα της Παναγίας  με λευκή φορεσιά, σε ερώτηση του προς τον μοναχό γιατί φοράει λευκό ένδυμα; εμείς ξέρουμε την Παναγία με άλλο εικονογραφικό τύπο, εκείνος του είπε ότι έτσι εμφανίστηκε στον Άγιο και ότι αυτή ήταν η εικόνα της Παναγίας της  Ιεροσολυμίτισσας. 4ρης ώρες μετά βρέθηκαν στην Μονή της Μεγίστης Λαύρας, εκεί αφού ξεκουράστηκε συσχέτισε την γυναίκα που είχε δει στο όνειρο του, με την εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και κατάλαβε πως ήταν το ίδιο πρόσωπο, η οποία τον είχε οδηγήσει στο κελί του Οσίου Παϊσίου.

Η δεύτερη επίσκεψη του Κτήτορα στο Άγιο Όρος

Ο σπόρος της πίστης είχε εναποτεθεί στην ψυχή του Νίκου. Τώρα είχε πολλά ερωτήματα και μια δεύτερη επίσκεψη θα τον βοηθούσε να πάρει απαντήσεις σε αυτά.

Το 2018 μετά το Πάσχα Απρίλη μήνα πήγε ξανά. Σε κάθε μοναστήρι που επισκέπτονταν συναντούσε και από ένα άνθρωπο που ήθελε να κτίσει μία εκκλησία. Εκεί έκανε την εμφάνιση του ο λογισμός ότι μπορεί ο Θεός να θέλει να χτίσει μία εκκλησία ο ίδιος.

Η απόφαση

Ο Θεός του είχε δώσει άλλωστε το ταλέντο της οικοδόμησης, πιάνουν τα χέρια του και μπορεί να κάνει πολλές οικοδομικές εργασίες εξαιρετικά καλά, η εργασία του ως υδραυλικός ήταν αυτή που τον βοήθησε να καλλιεργήσει αυτό το χάρισμα που του είχε δοθεί από το Θεό και ο Νίκος του ήταν ευγνώμων, μαζί με μία σχετική οικονομική άνεση ενός ικανού βιοπαλαιστή που έχει, τελικά ο λογισμός έγινε πεποίθηση και ύστερα απόφαση.

Ο σχεδιασμός

Μίλησε με τους Ιερείς των Αρχανών, στους οποίους έδειξε το χώρο που ήθελε να φτιάξει μία μικρή εκκλησία 20 τετραγωνικά μέτρα όπως τον Μιχαήλ Αρχάγγελο λίγο πιο πάνω. Τον ρώτησαν σε πιο Άγιο θέλει να την αφιερώσει, για τον Νίκο όμως δεν ήταν ακόμη σαφές, τότε τους εξ ιστόρισε το όνειρο που είχε δει και το ταξίδι του στο Άγιο Όρος. Οι Ιερείς πρότειναν στον Νίκο να αφιερωθεί ο Ναός στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, αφού σε αυτόν τον είχε οδηγήσει η Παναγία μέσο της αποκάλυψης της στο όνειρο του και στο κελί του Αγίου.   

Του είπαν ότι δεν πρέπει να την κάνει 20 τετραγωνικά που θέλει, αλλά τουλάχιστον 40 τετραγωνικά, γιατί αυτός ο Άγιος τα επόμενα χρόνια θα αγαπηθεί πολύ. Τότε απάντησε ο Νίκος ότι δεν έχει τόσα λεφτά, οι Ιερείς του είπαν ξεκίνα εσύ και έχει ο Θεός.

Πως κτίστηκε η εκκλησία και ποιοι συνέβαλαν

Ο Ναός ξεκίνησε να κτίζεται από τον Νίκο Σκαρβελάκη στις 5-5-2019, σύντομα τα χρήματα που είχε διαθέσιμα τελείωσαν, τότε ήρθε η οικονομία του Θεού και μέσο της εργασίας του εξοικονόμησε το υπολειπόμενο ποσό για την συνέχιση των εργασιών. 

Για την οικοδόμηση του Ι. Ναού του Οσίου Παϊσίου, των άλλων κτισμάτων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, έχουν δαπανηθεί χρήματα τα οποία έχουν βρεθεί κατ οικονομία Θεού και δωρεές από φίλους και συγγενείς του κτήτορα, με πολύ προσωπική εργασία από τον ίδιο και τους φίλους του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι όσοι εργάστηκαν, το έκαναν εθελοντικά για την χάρη του Αγίου με μόνη εξαίρεση έναν μη Αρχανιώτη πετρά. Σημαντικό μέρος των εργασιών έχουν γίνει και συνεχίζονται προσωπικά από τον Κτήτορα. Ο οποίος βλέπει τις ανάγκες του προσκυνήματος που δημιούργησε και συνεχώς προσθέτει στοιχεία μαζί με τους δωρητές.

Στοιχεία του Ι. Ναού

Όταν πήγε ο εκσκαφέας να διαμορφώσει τον χώρο οικοδόμησης του Ι. Ναού, το μηχάνημα αποκάλυψε έναν πολύ μεγάλο βράχο μέσα στη γη, αυτό ο κτήτορας το θεώρησε ένδειξη πως πρέπει σε αυτό το σημείο να κτιστή η εκκλησία, μάλιστα οι πέτρες που χρειάστηκαν για την τειχοποιία του κτίσματος προέρχονται και από τον βράχο πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε ο Ι. Ναός.

Η βάση της εκκλησία είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), οι τειχοποιία είναι από ντόπια πέτρα και ο τρούλος από επίσης οπλισμένο σκυρόδεμα, με επιστέγασμα κεραμοσκεπή.

Οι σταυροί στο πάνω μέρος της εκκλησίας ανατολικά και δυτικά, καθώς και  το καμπαναριό, είναι κατασκευασμένα από λευκό τσιμέντο με οπλισμένο σκυρόδεμα από τον κτήτορα. Επίσης έφτιαξε με την καθοδήγηση των πατέρων της ενορίας των Άνω Αρχανών την Αγία Τράπεζα του Ναού προκειμένου να είναι έτοιμη για την θρόνιαση όποτε αυτή προγραμματιστή.

Το βοηθητικό κτίσμα

Βόρια του Ι. Ναού του Οσίου Παϊσίου ο κτήτορας έκρινε επιβεβλημένη την ανάγκη να κατασκευαστή ένα μεγάλο δωμάτιο 30 τ.μ. με τουαλέτα, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστών, όπως είναι η κοπή των άρτων, η φύλαξη αντικειμένων και άλλες χρήσεις. Ξεκίνησε να το κτίζει ο ίδιος ο κτήτορας από τον Μάρτιο του 2020 έως στις 30 Ιουνίου 2020 που ολοκληρώθηκε.

Το παρεκκλήσι

Στο χέρσο χωράφι που είχε αγοράσει ο Νίκος Σκαρβελάκης το 1996, υπήρχε μέσα σε αυτό ένα ερειπωμένο κτίσμα, κάτι που έμοιαζε με μητάτο. Ο κτήτορας το ανακατασκευάζει και αφού έχει προσανατολισμό ανατολή δύση, θα το μετατρέψει σε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Νονό και συμπατριώτη του Οσίου Παϊσίου Άγιο Αρσένιο.

Λέγεται ότι το 1924 όταν ο Άγιος Αρσένιος βάπτισε τον Όσιο Παΐσιο και του έδωσε το όνομα του δηλαδή Αρσένιος, προορίζονταν να του δώσουν το όνομα Χρήστος από την γιαγιά του την Χριστίνα, τότε παρενέβη ο Άγιος Αρσένιος και είπε στην γιαγιά του Παΐσιου, συγχωράμε Χατζή Χριστίνα αλλά εσύ έχεις κιάλα εγγόνια να δώσεις το όνομα σου, βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Αρσένιος.

Η κρήνη

Νότιο ανατολικά του Ναού έχει τοποθετηθεί μία βρύση για να ξεδιψάει τους προσκυνητές την παραμονή και την ημέρα μνήμης του Οσίου Παϊσίου στις 12 Ιουλίου, τότε που ο καλοκαιρινός ήλιος κάνει τους ανθρώπους να επιζητούν την δροσιά. Αλλά και για να καλύπτει τις ανάγκες του Ι. Ναού.  Η κρήνη τοποθετήθηκε περίπου στις 10 Ιουνίου του 2020. Το ανάγλυφο μέρος της κρήνης είναι δωρεάν φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη κ Σπύρο Αποστολάκη και το κτίσιμο της έγινε δωρεάν από τον πετρά κ Σταύρο Ζέφι.

Το τραπεζάκι

Δεξιά από την είσοδο της εκκλησίας υπάρχει ένα τραπέζι, αυτό αποτελείται στην βάση του από μία παλιά ραπτομηχανή και πάνω σε αυτή προσαρμοσμένο ένα μάρμαρο, πάνω σε αυτό έχει σμιλευτεί από τον κ Σπύρο Αποστολάκη η άμπελος  και αυτό δωρεά.

Το εκκλησάκι

Το μικρό εκκλησάκι δεξιά του Ι. Ναού πάνω στο πεζούλι, είναι δωρεά της  Αμαλίας Δουνδουλάκη.

Οι δωρητές

Όλο αυτό το έργο της οικοδόμησης εκ του μηδενός αυτού του προσκυνήματος αφιερωμένο στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί, ούτε συνολικά, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του.

Με προσωπική εργασία, με συμβουλές, με δωρεές υλικών, με χρηματικές δωρεές με την διάθεση μηχανημάτων και άλλα… οι δωρητές παίζουν σημαντικό ρόλο και στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε ο άνθρωπος που τους έδωσε το έναυσμα να εκδηλώσουν αυτή την τόσο σημαντική για την κοινωνία μας διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς, αυτός είναι ο Κτήτορας Νίκος Σκαρβελάκης .

Παρακάτω θα αναφερθούμε στους δωρητές χωρίς σειρά και με την πιθανότητα να μας διαφύγουν αρκετοί λόγο του πλήθους των δωρητών.

Ο π. Ιερόθεος Δασκαλάκης μοναχός της Ιεράς Μονής Επανωσήφη μερίμνησε για να εξοπλιστεί ο Ι. Ναός με όλα τα απαραίτητα εκκλησιαστικά ήδη, όπως, την καμπάνα, τα καντήλια, τα ιερά σκεύη και άλλα…

Είναι ο φίλος του κτήτορα κ Νίκος Δασκαλάκης που με το εκσκαφικό του μηχάνημα έκανε την διαμόρφωση του εδάφους. Είναι ο επίσης φίλος του Νίκου, ο κ Αντώνης Νισύριος ο οποίος είναι παρόν από την πρώτη μέρα προσφέροντας προσωπική εργασία, καθώς επίσης έκανε δωρεά τις καρέκλες του Ιερού Ναού. 

Ο κ Σπύρος Αποστολάκης ο οποίος δώρισε την διακόσμηση της κρήνης, το τραπεζάκι με το μάρμαρο, τα πελέκια  που τοποθετήθηκαν στο επιστέγασμα θυρών και παραθύρων, το κάλυμμα της Αγίας Τράπεζας και το οικόσημο στο υπέρθυρο του Ι. Ναού.

Ο κ Μάρκος Λυδάκης Αρχανιώτης που κατοικεί στην Ελβετία, ο οποίος πλήρωσε τα υλικά της κεραμοσκεπής.

Ο κ Νίκος Στάθογλου είναι Διευθυντής στην εταιρία mesogeios, η οποία δραστηριοποιήται στον ιατρικό τομέα (Νεφρολογία), έδωσε αρκετά χρήματα. Η ίδια η εταιρία στην οποία είναι Διευθυντής κάλυψε το σύνολο του κόστους των κουφωμάτων του Ι.Ναού και του βοηθητικού χώρου. Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας είναι ο κ Δημήτρης Δημητριάδης με καταγωγή από την Ίμβρο, ενώ παράλληλα είναι και εξέχον μέλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

Ο συνταξιούχος οικοδόμος κ Νίκος Ψιλάκης από τις Αρχάνες  καλούπωσε την θεμελίωση του Ναού  επίσης καλούπωσε τα αετώματα ανατολικά και δυτικά στην οροφή του Ναού και τα πεζοδρόμια του εξωτερικού χώρου.

Το τέμπλο του Ι. Ναού το έφτιαξε και το δώρισε ο ερασιτέχνης ξυλογλύπτης σύντεκνος του κτήτορα, ο οποίος του έχει βαπτίσει το τρίτο του παιδί, λέγεται Μιχάλης Σαββάκης και είναι μηχανολόγος.

Ο συνταξιούχος οικοδόμος κ Νίκος Κουφοζήσης με το παρανόμι Βολιώτης, ο οποίος έφερε τα ξύλα και βοήθησε στο καλούπωμα του τρούλου της εκκλησίας με προσωπική εργασία και τις γνώσεις του.

Ο Κοντζεδάκης Γεώργιος μετά της συζύγου του, οι οποίοι έκαναν δωρεά από την επιχείρηση τους όλα τα υλικά κατά την πάροδο των εργασιών που τους ζητήθηκαν. 

Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά του Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων κ Μανώλη Κοκοσάλη, και των αντιδημάρχων κ Μιχάλη Δακανάλη, κ Γεωργίου Σεραφειμίδη και της κ Χαράς Γενειατάκη.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά ονόματα που δεν έχουν μνημονευτεί, όμως αυτός ο κατάλογος είναι ανοικτός και γράφεται τώρα…  

Σημειώσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις θετικές παρεμβάσεις του Θεού στην ζωή μας, τα χαρίσματα που μας δίνει, που αν τα καλλιεργήσουμε θα μας οδηγήσουν στον δρόμο της επιτυχίας προς το θεάρεστο στόχο που έχουμε επιλέξει. Ο κτήτορας του Ι. Ναού του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου Νίκος Σκαρβελάκης, θέλησε να πει ένα έμπρακτό ευχαριστώ στον Θεό, μέσο της εργασίας του  αναγνωρίζοντας το χάρισμα της κατανόησης και της άψογης εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών που τον βοήθησαν στην ζωή του. 

Και οι δύο γονείς της μητέρας του κτήτορα ήταν από το Ικόνιο της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία, από την ίδια περιοχή δηλαδή που ήταν ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης και ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης.

Ο Νίκος Σκαρβελάκης συνομίλησε με έναν άνθρωπο που είχε γνωρίσει τον Άγιο Παΐσιο. Του εξιστόρησε κάποτε που τον είχε ρωτήσει, γιατί γέροντα αφήνετε τους άθεους να μπαίνουν στο Άγιο Όρος και μάλιστα κάποιες φορές κάποιοι είναι προκλητικοί, εκείνος του απάντησε, ότι το Άγιο Όρος είναι σαν το αρωματοπωλείο και να μην ψωνίσεις ένα άρωμα θα σου μείνει.

Το χέρσο χωράφι που είχε αγοράσει ο κτήτορας με τον Ι. Ναό του Οσίου Παϊσίου που δημιούργησε, το παραχώρησε στην ενορία των Άνω Αρχανών. Το μόνο που ζήτησε είναι να φροντίζει εκείνος την εκκλησία, τον περιβάλλοντα χώρο και να προσθέτει ότι κρίνεται απαραίτητο. Έτσι, ένα χέρσο χωράφι έπειτα από δύο ιδιοκτήτες επιστρέφει στην ενορία των Άνω Αρχανών με ένα σημαντικό προσκύνημα μέσα πλήρως εξοπλισμένο και αυτή τη φορά για πάντα. 

Στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Οσίου Παϊσίου, υπάρχουν ακόμη μερικά ξωκκλήσια με ορισμένα από αυτά να έχουν ιστορία αιώνων, αυτά τα ξωκκλήσια είναι, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Ειρήνης, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, των Αγίων Ιωάννου και Δημητρίου, του Αγίου Ελευθερίου και των Αγίων Ασωμάτων Μιχαήλ και Γαβριήλ.   

Να ευχηθούμε με την σειρά μας στον κτήτορα και τους δωρητές, για την οικοδόμηση αυτού του ωραίου προσκυνήματος που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, υγεία, ευτυχία και αγάπη σε αυτούς και τις οικογένειες τους, να τους αξιώσει ο Θεός να κάνουν κι άλλα Θεάρεστα έργα. 

Εσπερινός 11-7-2022

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Παϊσίου, είχε πολύ κόσμο και αρτοκλασίες. 

12 Ιουλίου 2023

Στις 12-7-2023 ημέρα της μνήμης του Οσίου Παϊσίου, είχα την ευλογία να παραβρεθώ στο ομώνυμο προσκύνημα στις επάνω Αρχάνες. Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες και ηχογραφημένο τον σχεδόν αυτοβιογραφικό λόγο του π. Ιερόθεου Δασκαλάκη ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, τον οποίο εκφώνησε μετά το τέλος της λειτουργίας, σε σχέση και με την γνωριμία του με τον Όσιο Παΐσιο το 1974 στο Άγιο Όρος. 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *