19 Απριλίου 2025

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Ποιος ήταν ο Αριστοτέλης

                                                      

 Αριστοτέλης.

 Ο μεγαλύτερος σο­φός της αρχαιότητας. Είναι η πιο εκπληκτική διάνοια, που καταπιάστηκε με την έρευνα σ’ όλες τις περιοχές της ζωής κι έ­βαλε τα θεμέλια της επιστήμης.

Γεννήθηκε το 384 π. X. στα Στάγιρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 18 χρονών ήρθε στην Αθήνα κι έγινε μαθητής του Πλά­τωνα. Σπούδασε κοντά του 20 ολόκληρα χρόνια, ώσπου πέθανε ο δάσκαλός του.

Το 342 π. X. ο βασιλιάς Φίλιππος εκτιμώντας την άξια του τον προσκάλεσε
για δάσκαλο του γιού του Αλε­ξάνδρου, που ήταν τότε 11 χρονών. Η επίδραση του Αριστοτέλη στο πνεύμα και την ψυχή του Μεγάλου Αλε­ξάνδρου ήταν πολύ μεγάλη. Φρόντισε να μορφώσει έτσι τον νεαρό Αλέξανδρο, ώστε να μη βλέπει και να μη σκέπτεται μόνο τη Μακε­δονία, αλλά πο­λύ πλατύτερα, όλη την Ελλάδα.

Όταν ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Αριστοτέλης άφησε τη Μακεδονική αυλή και ήρθε ξανά στην Α­θήνα, όπου ίδρυσε το 336 δική του φιλο­σοφική σχολή, το Λύκειο, που ονομάσθηκε «περιπατητική σχολή», γιατί η διδα­σκαλία γινόταν περιπατώντας.

Όπως όλοι οι άλλοι μεγάλοι άνθρω­ποι, έτσι κι ο Αριστοτέλης είχε εχθρούς. Μερικοί άπ’ αυτούς τον κατηγόρησαν, πως δε σεβόταν τους θεούς και αναγκάσθηκε να φύγει από την Αθήνα.

Πέθανε στη Χαλ­κίδα εξόριστος. Ο Αριστοτέλης είναι ο μεγαλύτερος διανοητής του αρχαίου κόσμου. Είναι ο μεγαλοφυής σοφός, ο εγκυκλοπαιδικός, ο φυσιοδίφης, ο δημιουργός της λογικής επιστήμης και ο ιδρυτής της κοινωνιολογίας. Δεν υπάρχει θέμα, που να μην το έθιξε στη φιλοσοφία του ο Αριστοτέλης. Το ευρύτατο πνεύμα του αγκάλιασε όλη την εγκυκλοπαιδεία της εποχής του μέσα στα πο­λυάριθμα συγγράμματά του. Ασχολήθηκε και με την τεχνική της ποίησης και της ρητορικής, που τόσο ψηλή θέση κατείχαν τότε στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε ιδιαιτέ­ρα και με το αρχαίο δράμα. Κάθε γόνι­μη και δημιουργική πορεία ξεκινάει πάντα από τις περιοχές εκείνες, άπ’ όπου πέρασε ο Αριστοτέλης.

Ο Αριστοτέλης είναι Πανεπιστή­μιο ν. Στα έργα του διακρίνεται για την οξύτατη παρατήρηση και την ακούραστη επιμέλειά του να συλλέγει το υλικό και για την επιστημονική ακρίβεια. Τον χα­ρακτηρίζει πολυμέρεια γνώσης. Καταπλη­κτική πολυμάθεια. Ακούραστη φιλεργία. Ο Αριστοτέλης πίστευε, ότι όλα όσα ξέ­ρει ο άνθρωπος τα πήρε με τις αισθήσεις (όραση, ακοή κλπ.) από γύρω του. Αυτό σήμερα φαίνεται αυτονόητο κι η ψυχολογία της εποχής μας αυτό παραδέχεται. Στην εποχή όμως του Αριστοτέλη πολλοί σοφοί και προπάντων ο Πλάτωνας υποστήριζαν, πως ό,τι ξέρει κι έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος υπάρχει μέσα του από τότε που γεννήθηκε. Ο κόσμος σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι αιώνιος, ενιαίος και η οικουμένη έχει σχήμα σφαιρικό με κέντρο τη γη.

Ανάλογος με την καταπληκτική του πολυμάθεια είναι και ο αριθμός των συγγραμμάτων του. Πάρα πολλά αναφέρονται στη ζωή των ζώων και των φυτών.

 

Το κείμενο και το σκίτσο αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια του 1950 με όνομα Θησαυρός Γνώσεων.