25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Ποιος ήταν ο Αριστοτέλης

                                                      

 Αριστοτέλης.

 Ο μεγαλύτερος σο­φός της αρχαιότητας. Είναι η πιο εκπληκτική διάνοια, που καταπιάστηκε με την έρευνα σ’ όλες τις περιοχές της ζωής κι έ­βαλε τα θεμέλια της επιστήμης.

Γεννήθηκε το 384 π. X. στα Στάγιρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 18 χρονών ήρθε στην Αθήνα κι έγινε μαθητής του Πλά­τωνα. Σπούδασε κοντά του 20 ολόκληρα χρόνια, ώσπου πέθανε ο δάσκαλός του.

Το 342 π. X. ο βασιλιάς Φίλιππος εκτιμώντας την άξια του τον προσκάλεσε
για δάσκαλο του γιού του Αλε­ξάνδρου, που ήταν τότε 11 χρονών. Η επίδραση του Αριστοτέλη στο πνεύμα και την ψυχή του Μεγάλου Αλε­ξάνδρου ήταν πολύ μεγάλη. Φρόντισε να μορφώσει έτσι τον νεαρό Αλέξανδρο, ώστε να μη βλέπει και να μη σκέπτεται μόνο τη Μακε­δονία, αλλά πο­λύ πλατύτερα, όλη την Ελλάδα.

Όταν ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Αριστοτέλης άφησε τη Μακεδονική αυλή και ήρθε ξανά στην Α­θήνα, όπου ίδρυσε το 336 δική του φιλο­σοφική σχολή, το Λύκειο, που ονομάσθηκε «περιπατητική σχολή», γιατί η διδα­σκαλία γινόταν περιπατώντας.

Όπως όλοι οι άλλοι μεγάλοι άνθρω­ποι, έτσι κι ο Αριστοτέλης είχε εχθρούς. Μερικοί άπ’ αυτούς τον κατηγόρησαν, πως δε σεβόταν τους θεούς και αναγκάσθηκε να φύγει από την Αθήνα.

Πέθανε στη Χαλ­κίδα εξόριστος. Ο Αριστοτέλης είναι ο μεγαλύτερος διανοητής του αρχαίου κόσμου. Είναι ο μεγαλοφυής σοφός, ο εγκυκλοπαιδικός, ο φυσιοδίφης, ο δημιουργός της λογικής επιστήμης και ο ιδρυτής της κοινωνιολογίας. Δεν υπάρχει θέμα, που να μην το έθιξε στη φιλοσοφία του ο Αριστοτέλης. Το ευρύτατο πνεύμα του αγκάλιασε όλη την εγκυκλοπαιδεία της εποχής του μέσα στα πο­λυάριθμα συγγράμματά του. Ασχολήθηκε και με την τεχνική της ποίησης και της ρητορικής, που τόσο ψηλή θέση κατείχαν τότε στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε ιδιαιτέ­ρα και με το αρχαίο δράμα. Κάθε γόνι­μη και δημιουργική πορεία ξεκινάει πάντα από τις περιοχές εκείνες, άπ’ όπου πέρασε ο Αριστοτέλης.

Ο Αριστοτέλης είναι Πανεπιστή­μιο ν. Στα έργα του διακρίνεται για την οξύτατη παρατήρηση και την ακούραστη επιμέλειά του να συλλέγει το υλικό και για την επιστημονική ακρίβεια. Τον χα­ρακτηρίζει πολυμέρεια γνώσης. Καταπλη­κτική πολυμάθεια. Ακούραστη φιλεργία. Ο Αριστοτέλης πίστευε, ότι όλα όσα ξέ­ρει ο άνθρωπος τα πήρε με τις αισθήσεις (όραση, ακοή κλπ.) από γύρω του. Αυτό σήμερα φαίνεται αυτονόητο κι η ψυχολογία της εποχής μας αυτό παραδέχεται. Στην εποχή όμως του Αριστοτέλη πολλοί σοφοί και προπάντων ο Πλάτωνας υποστήριζαν, πως ό,τι ξέρει κι έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος υπάρχει μέσα του από τότε που γεννήθηκε. Ο κόσμος σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι αιώνιος, ενιαίος και η οικουμένη έχει σχήμα σφαιρικό με κέντρο τη γη.

Ανάλογος με την καταπληκτική του πολυμάθεια είναι και ο αριθμός των συγγραμμάτων του. Πάρα πολλά αναφέρονται στη ζωή των ζώων και των φυτών.

 

Το κείμενο και το σκίτσο αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια του 1950 με όνομα Θησαυρός Γνώσεων.   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *