Ποιος ήταν ο Αριστοτέλης
Αριστοτέλης.
Ο μεγαλύτερος σοφός της αρχαιότητας. Είναι η πιο εκπληκτική διάνοια, που καταπιάστηκε με την έρευνα σ’ όλες τις περιοχές της ζωής κι έβαλε τα θεμέλια της επιστήμης.
Γεννήθηκε το 384 π. X. στα Στάγιρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 18 χρονών ήρθε στην Αθήνα κι έγινε μαθητής του Πλάτωνα. Σπούδασε κοντά του 20 ολόκληρα χρόνια, ώσπου πέθανε ο δάσκαλός του.
Το 342 π. X. ο βασιλιάς Φίλιππος εκτιμώντας την άξια του τον προσκάλεσε
για δάσκαλο του γιού του Αλεξάνδρου, που ήταν τότε 11 χρονών. Η επίδραση του Αριστοτέλη στο πνεύμα και την ψυχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν πολύ μεγάλη. Φρόντισε να μορφώσει έτσι τον νεαρό Αλέξανδρο, ώστε να μη βλέπει και να μη σκέπτεται μόνο τη Μακεδονία, αλλά πολύ πλατύτερα, όλη την Ελλάδα.
Όταν ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Αριστοτέλης άφησε τη Μακεδονική αυλή και ήρθε ξανά στην Αθήνα, όπου ίδρυσε το 336 δική του φιλοσοφική σχολή, το Λύκειο, που ονομάσθηκε «περιπατητική σχολή», γιατί η διδασκαλία γινόταν περιπατώντας.
Όπως όλοι οι άλλοι μεγάλοι άνθρωποι, έτσι κι ο Αριστοτέλης είχε εχθρούς. Μερικοί άπ’ αυτούς τον κατηγόρησαν, πως δε σεβόταν τους θεούς και αναγκάσθηκε να φύγει από την Αθήνα.
Πέθανε στη Χαλκίδα εξόριστος. Ο Αριστοτέλης είναι ο μεγαλύτερος διανοητής του αρχαίου κόσμου. Είναι ο μεγαλοφυής σοφός, ο εγκυκλοπαιδικός, ο φυσιοδίφης, ο δημιουργός της λογικής επιστήμης και ο ιδρυτής της κοινωνιολογίας. Δεν υπάρχει θέμα, που να μην το έθιξε στη φιλοσοφία του ο Αριστοτέλης. Το ευρύτατο πνεύμα του αγκάλιασε όλη την εγκυκλοπαιδεία της εποχής του μέσα στα πολυάριθμα συγγράμματά του. Ασχολήθηκε και με την τεχνική της ποίησης και της ρητορικής, που τόσο ψηλή θέση κατείχαν τότε στην Ελλάδα.
Ασχολήθηκε ιδιαιτέρα και με το αρχαίο δράμα. Κάθε γόνιμη και δημιουργική πορεία ξεκινάει πάντα από τις περιοχές εκείνες, άπ’ όπου πέρασε ο Αριστοτέλης.
Ο Αριστοτέλης είναι Πανεπιστήμιο ν. Στα έργα του διακρίνεται για την οξύτατη παρατήρηση και την ακούραστη επιμέλειά του να συλλέγει το υλικό και για την επιστημονική ακρίβεια. Τον χαρακτηρίζει πολυμέρεια γνώσης. Καταπληκτική πολυμάθεια. Ακούραστη φιλεργία. Ο Αριστοτέλης πίστευε, ότι όλα όσα ξέρει ο άνθρωπος τα πήρε με τις αισθήσεις (όραση, ακοή κλπ.) από γύρω του. Αυτό σήμερα φαίνεται αυτονόητο κι η ψυχολογία της εποχής μας αυτό παραδέχεται. Στην εποχή όμως του Αριστοτέλη πολλοί σοφοί και προπάντων ο Πλάτωνας υποστήριζαν, πως ό,τι ξέρει κι έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος υπάρχει μέσα του από τότε που γεννήθηκε. Ο κόσμος σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι αιώνιος, ενιαίος και η οικουμένη έχει σχήμα σφαιρικό με κέντρο τη γη.
Ανάλογος με την καταπληκτική του πολυμάθεια είναι και ο αριθμός των συγγραμμάτων του. Πάρα πολλά αναφέρονται στη ζωή των ζώων και των φυτών.
Το κείμενο και το σκίτσο αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια του 1950 με όνομα Θησαυρός Γνώσεων.