25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Αριστοφάνης

Αριστοφάνης

Ο σπουδαιότερος σα­τιρικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας. Για τη ζωή του πολύ λίγα γνωρίζομε. Ήταν πάντως Αθηναίος κι έμεινε λίγα χρόνια στην Αίγινα καλλιεργώντας μερικά κτή­ματά του. Υπολογίζουν, πως γεννήθηκε γύρω στα 445—450 π.Χ. και πέθανε μετά το 388 π.Χ. Η ζωή του στάθηκε υπόδειγμα καλοσύνης, σεμνότητας και αρετής, έτσι που οι αντίπαλοί του δε μπόρεσαν να του στηρίξουν καμιά κατηγορία. Έκανε την εμφάνισή του στο θέατρο πάνω στα 25 του χρόνια. Επειδή όμως σύμφωνα μ’ένα έθι­μο της Αθήνας δε μπορούσε να παρουσιάσει κανείς έργο του στη σκηνή, αν δεν είχε συμπληρώσει τα 30 του χρόνια, γι’ αυτό τα ανέβασαν φίλοι του. Παίχθηκε τότε η πρώτη του κωμωδία «Δαιταλής», δηλ. γλεντοκόποι, όπου σατίριζε τα ήθη των νέων της εποχής του, παραλληλίζοντας έναν προκομμένο κι έναν ανεπρόκοπο γιό. ’Έπειτα παρουσίασε τη δεύτερη κωμωδία του «Βαβυλώνιοι», όπου τα έβαζε με τους πιο τρανούς πολιτικούς αρχηγούς της Α­θήνας και ιδιαίτερα με τον περίφημο δημα­γωγό Κλέωνα. Τον άλλο χρόνο με τους «Αχαρνεΐς» νικάει τους φημισμένους κω­μωδιογράφους Εύπολη και Κρατίνο. Όταν η πατρίδα του χαροπάλευε πολιορκημένη από τους Σπαρτιάτες, όχι μόνο ψυχαγω­γούσε τους Αθηναίους με το χαριτωμένο πνεύμα του, μα και διαλαλούσε θαρραλέα τις φιλειρηνικές του ιδέες. Σαράντα ολόκληρα χρόνια ο Αριστοφάνης κυριαρχούσε στο Αθηναϊκό θέατρο.

Το 404 π.Χ. σαν τέλειωσε ο Πελοποννησιακός πόλεμος κι ήρθε η πολυπόθητη ειρήνη, οι συμπολίτες του τον στεφάνωσαν με τον ιερό κότινο. Τ’ όνομά του θριαμβεύει. Ανεβά­ζει τη μια με­τά την άλλη τις πασίγνω­στες κωμωδί­ες του «Ιπ­πείς», «Νεφέλες», «Σφή­κες» κ.ά. Σύμ­φωνα με αρχαίες πληρο­φορίες έγρα­ψε 44 κωμω­δίες. ’Απ’ αυ­τές σώθηκαν μόνο 11 και λίγα αποσπάσματα από τις χαμένες.

Ο Αριστοφάνης ξανά­γραφε με και­νούργια μορ­φή τα έργα του κι έτσι ξαναδουλεμένα και διασκευα­σμένα τα ξαναπαρουσίαζε στη σκηνή. Μπορούμε αδίσταχτα να πούμε, πως οι κωμωδίες του είναι οι ωραιότερες μέ­σα σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό μεταφράσθηκαν σ’ όλες τις γλώσσες των πολιτι­σμένων λαών κι ανεβάζονται συχνά στα θέ­ατρα, σε φεστιβάλ αρχαίων δραμάτων (Η­ρώδη, Επιδαύρου κλπ.). Σ’όλα τα έργα του τα βάζει με τους ισχυρούς της ημέρας, τους δημαγωγούς. Μαστιγώνει τους συμφερον­τολόγους, τους εγωιστές, ζητάει να σταματήσει ο ξεπεσμός κι η διαφθορά. Νοσταλ­γεί τα παλιά αγνά ήθη της γενιάς των Μαραθωνομάχων. Ενδιαφέρεται για τη σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Δε διστάζει να διακωμωδήσει το μεγαλύτερο φιλόσοφο της εποχής του, το Σωκράτη, μα και το δραματικό ποιητή Ευριπίδη. Δε σατιρίζει μόνο, άλλ’ αγωνίζεται για να μπει φραγμός στο κακό, στην αδικία, στην ηθική διαφθορά.

Το κείμενο και το σκίτσο αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια του 1950 με το όνομα Θησαυρός Γνώσεων.   

Αριστοφάνης           

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *