20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχάνες

Ο εορτασμός της ειρήνης στις Αρχάνες

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ «ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ 1920» ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΝΕΣ

Το καλοκαίρι του 1920 τερματίστηκε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος με νίκη των συμμάχων,το διαμελισμό της Τουρκίας και τη δημιουργία της νέας Ελλάδος των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
(Στον επισυναπτόμενο χάρτη φαίνονται τα νέα εδάφη που κέρδιζε η Ελλάδα τόσο από Βορρά όσον κι Ανατολικά)
Όλα αυτά διατυπώθησαν στη συνθήκη που υπογράφτηκε στην πόλη Σέβρ της Γαλλίας,με την επωνυμία « η Συνθήκη των Σεβρών».
Η περίοδος που ακολούθησε την λήξη του πολέμου ονομάστηκε «Ειρήνη» και εορτάστηκε δίκαια από τον απανταχού ελληνισμό.
Στις τοπικές εφημερίδες του Ηρακλείου διαβάζουμε ότι ο εορτασμός αυτός έγινε ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής στις Αρχάνες.(«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» 2 και 4 Αυγούστου του 1920,φύλλα 1549 και 1550).
Το πρόγραμμα περιελάμβανε γενικό σημαιοστολισμό καθώς και στολισμό των εκκλησιών και καταστημάτων με μυρτιές και δάφνες.Στην εκκλησία της Παναγίας τελέστηκε η δοξολογία και το βράδυ φωταγωγήθηκε ο Γιούχτας.Συγχρόνως παίχτηκαν κανονιοβολισμοί από το ιστορικό κανονάκι του 1897.Το δε μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινό γεύμα στο κέντρο «Μυριόφυτο».
Μετά δύο ημέρες,που μαθεύτηκε η δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου,επεκράτησε αγανάκτηση μεταξύ των κατοίκων.Ακολούθησαν δεήσεις στις εκκλησίες,για τη σωτηρία Του κι όταν μάθανε ότι διέφυγε τον κίνδυνο πραγματοποίησαν μεγάλο και ομαδικό γλέντι με τη μουσική του μουσικού Συλλόγου του Ηρακλείου «Απόλλων».Ο Σύλλογος αυτός διατηρούσε ωδείο και περιελάμβανε ως μέλη του άριστους μουσικούς, κιθαρωδούς και τραγουδιστές. Συνεργαζόταν δε, από την ίδρυσή του, με τον πολιτιστικό Σύλλογο της Κωμόπολης «Αναγέννησις» δίνοντας το παρόν του στις Αρχάνες σε κάθε εορταστική τους εκδήλωση.

Το κείμενο αντλήθηκε από δημοσίευση στο facebook του δασκάλου-συγγραφέα Νίκου Γ.Χριστινίδη.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *