25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μουσεία

Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας

Πρόλογος 

Επισκεφτήκαμε αυτό το πάρκο στις 21-11-2021 και κρίνουμε σκόπιμο να το παρουσιάσουμε μέσα από το ipy.gr. Πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή εργασία η οποία έλλειπε από τον χώρο που σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας. Θα το βρείτε πάνω από το χωριό Ψυχρό στο Οροπέδιο Λασιθίου σε υψόμετρο 874 μ. Μέσα σε αυτό μπορείς να μάθεις, να δεις  και να ακούσεις, γεγονότα παραστάσεις με ηχητικά εφέ, μεταφέροντας τον επισκέπτη στο αρχαίο Ελληνικό κάλος με τους Θεούς και τους μύθους του.

   Επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι το θεματικό πάρκο είναι πλήρως προσβάσημο σε ανθρώπους με αναπηρία, κινητική η αισθητηριακή.  

Το παρακάτω  κείμενο έχει αντληθεί από το φυλλάδιο του θεματικού πάρκου και την ιστοσελίδα του

 
Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας  

Σε έναν χώρο 3.000 τ.μ., στους πρόποδες

του Δικταίου Άντρου, τόπο γέννησης

του Κρηταγενή Δία, η οικογένεια Πιταροκοίλη δημιούργησε, με πολύ μεράκι, το θεματικό πάρκο ελληνικής μυθολογίας και μινωικού πολιτισμού!

Είναι μια προσέγγιση με απόλυτο σεβασμό στον μινωικό πολιτισμό, την ελληνική μυθολογία, αλλά και την αγροτική ζωή της Κρήτης πριν από εκατό χρόνια.

Η αναπαράσταση των εκθεμάτων σε φυσικό μέγεθος δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση ότι περιηγείται στον χρόνο και την ιστορία του.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Οικογένεια Πιταροκοίλη  

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Το πάρκο της ελληνικής μυθολογίας βρίσκεται στο χωριό Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Κοντά στο Δικταίο Σπήλαιο, που σύμφωνα με τον Μύθο γεννήθηκε ο Δίας, Θεός των αρχαίων Ελλήνων. Περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με την παράδοση της ελληνικής μυθολογίας, τον μινωικό πολιτισμό και την αγροτική ζωή της Κρήτης.

Η δημιουργία αυτού του πάρκου έγινε για να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων επισκεπτών που αναζήτησαν να βρουν και να μάθουν περισσότερα για τον Μύθο και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.

Το πάρκο έχει έκταση 3000 τ.μ. Η κατασκευή του ξεκίνησε από την οικογένεια Πιταροκοίλη, Νίκο και Καλλιόπη το έτος 2014 και ολοκληρώθηκε το έτος 2020.

«Ηρακλής»

Μυθικός ήρωας, θεωρούμενος ως ο μέγιστος των Ελλήνων ηρώων. Γεννήθηκε στη Θήβα και ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης.

Ένας από τους 12 άθλους του, ήταν ότι σκότωσε τη Λερναία Ύδρα ένα μυθικό όν με εννέα κεφάλια.

Η Λερναία Ύδρα ήταν αθάνατη. Ζούσε στην περιοχή Λέρνη που ήταν βαλτότοπος απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Ηρακλής έκοβε ένα κεφάλι, έβγαιναν δύο. Μόνο καίγοντάς την πληγή με φωτιά με τη βοήθεια του ανιψιού του Ιόλαου κατάφερε να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό.

Το τελευταίο κεφάλι, που ήταν και το κεντρικό κι αθάνατο, το έκοψε και το έθαψε στη γη για να μην ξαναζωντανέψει. Από το αίμα της ο Ηρακλής έκανε τα βέλη του δηλητηριώδη.

Λερναία Ύδρα

 
 «Ταυροκαθάψια»

Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο. Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα.

Το άθλημα δεν απαιτούσε το φόνο του ταύρου.

Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών.

 

 
«Πλούτωνας ή Άδης»

Ο Άδης ήταν αδερφός του Δία, γιος του Κρόνου και της Ρέας θεός του κάτω κόσμου, των νεκρών και του πλούτου.

Ο Άδης (αναφερόμενος και ως Πλούτωνας) ερωτεύτηκε την Περσεφόνη. κόρη της θεάς Δήμητρας και του αδελφού της Δία και την απήγαγε γνωρίζοντας ότι εκείνη δει· θα επέλεγε μια ζωή στο σκοτάδι.

Η θεά Δήμητρα ζήτησε την κόρη της πίσω, οπότε ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και τους επόμενους έξι να κατεβαίνει στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη είναι στον πάνω κόσμο η θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία οπότε και σηματοδοτούσε την αλλαγή μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού. Ο Χάρων ήταν ο βαρκάρης που μετέφερε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και ο Κέρβερος που είχε την μορφή ενός σκύλου με τρία κεφάλια και με ουρά δράκου φυλούσε την έξοδο των ψυχών από τον κάτω κόσμο.

 

Περισσότερες φωτογραφίες από το Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *