21 Ιουλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Αισχίνης

Ήταν περίφημος ρήτορας και πο­λιτικός των αρχαίων Αθηνών. Έγινε πιο πολύ ονομαστός, γιατί ήταν αντίπαλος του Δημοσθένη και ήρθε σε αντιδικίες και φο­βερούς ρητορικούς δι­αξιφισμούς μαζί του.

Ακούστε το κείμενο 

Γεννήθηκε το 389 π.Χ. από φτωχούς γο­νείς και γι’ αυτό δεν παρακολούθησε μα­θήματα ρητορικής και φιλοσοφίας, όπως συνέβαινε με τους άλ­λους εύπορους νέους της εποχής του.

Την καθυστέρησή του να μορφωθεί την αναπλήρωσαν δύο άλλα γεγονότα. Επιδόθηκε στην υποκριτική (θεατρική) τέχνη και γνώρισε τους τραγικούς της αρχαιότητας. Με μια θέση υπογραμματέα, που πήρε για να ζήσει, γνώρισε τους νόμους και τα ψηφί­σματα της πολιτείας. Έτσι πήρε τα εφόδια, που χρειαζόταν για το ιδιαίτερο ταλέν­το του, τη ρητορική.

Το ρητορικό του στάδιο το άρχισε το 348. Σ’ ένα λόγο του, υστέρα από την πτώση της Ολύνθου, υπόδειχνε στους Α­θηναίους να ξεσηκώσουν πανελλήνιο πόλεμο εναντίον του Φιλίππου της Μακεδονίας.

Ύστερα όμως από λίγο καιρό προσχώρησε κι ο ίδιος στους «ειρηνοφίλους», δηλ. σ’ εκείνους που ήθελαν να συνθη­κολογήσουν με το Φίλιππο. Τότε ο Δη­μοσθένης άρχισε να τον κατηγορεί δημο­σία, ότι είχε εξαγορασθεί από το Φί­λιππο, ότι είχε παραβεί τις εντολές της αθηναϊκής εκκλησίας κλπ. Το 343 σε μία δίκη αθωώθηκε χάρη στην υπεράσπιση του Φωκίωνα και του Ευβούλου. Αργότερα όμως η κατηγορία για προδοσία επιβεβαιώθηκε.

Έπειτα άπ’ αυτό έπεσε σε πλήρη ανυποληψία και στα 330 αναγκάσθηκε ταπεινωμένος και περιφρονημένος να εγκαταλείψει την Αθήνα και να φύγει στη Ρόδο, όπου και πέθανε το 314 π.Χ.

Τρεις μόνο λόγοι του Αισχίνη σώθη­καν μέχρι σήμερα. Ο λόγος του κατά Τιμάρχου, ο περί παραπρεσβείας (απολογία στις κατηγορίες, που του απέδιδαν) και ο κατά Κτησιφώντος. Οι λόγοι του θεωρούνταν εξαίρετα δείγματα ρητο­ρικής τέχνης.

Το κείμενο και το σκίτσο αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια, Θησαυρός Γνώσεων δεκαετίας 1950.   

Αναφορές άλλων ιστότοπων 

el.wikipedia.org

mousa.gr

users.sch.gr

ime.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *