19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Διάφορα Γεν/

Λευκός χρυσός το αλάτι

Άσπρος χρυσός, πηγή ζωής
«Ένας κρυμμένος θησαυρός»
Τι είναι το αλάτι;

Το καθαρό αλάτι είναι σώμα στερεό, κρυσταλλικό. Διαλύεται στο ψυχρό και στο θερμό νερό.

Είναι απαραίτητο σε κάθε ζωντανό οργανισμό και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα του. Γι’ αυτό αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.

Πού βρίσκεται το αλάτι;

Είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης, βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κλπ (ορυκτό αλάτι).

Η γη είναι ένας πλανήτης γεμάτος αλάτι. Υπολογίζεται ότι το αλάτι που μπορεί να παραχθεί από το νερό των ωκεανών αν σκορπιζόταν πάνω στη γη, θα κάλυπτε όλες τις ηπείρους με στρώμα πάχους 35 μέτρων.

Όλες οι θάλασσες δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αλάτι.

Όπου το κλίμα είναι θερμό, η θάλασσα περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αλατιού, ενώ σε θάλασσες όπου εκβάλλουν πολλοί ποταμοί περιέχει μικρότερο.

Οι βόρειες θάλασσες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι απ’ ότι η Μεσόγειος.

Η Νεκρά θάλασσα έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, γι’αυτό δεν μπορεί να ζήσει κανένας μικροσκοπικός οργανισμός.

Πώς παίρνουμε το αλάτι;

Το ορυκτό αλάτι (Αλίτης) το παίρνουμε με εξόρυξη ή με διάλυση. Η πρώτη μέθοδος εφαρμόζεται όταν τα κοιτάσματα του ορυκτού είναι καθαρά. Όταν δεν είναι, εφαρμόζεται η μέθοδος της διάλυσης, δηλαδή τοποθετούνται δύο σωλήνες από την επιφάνεια της γης μέχρι το βάθος, όπου βρίσκεται το κοίτασμα. Οι σωλήνες αυτοί, επικοινωνούν μεταξύ τους. Από τον ένα μπαίνει καθαρό νερό. Το νερό μαζί με το διαλυμένο αλάτι από το ορυκτό, ανεβαίνει από το δεύτερο σωλήνα με τη βοήθεια αντλίας και το διάλυμα αυτό εξατμίζεται και παίρνουμε το καθαρό αλάτι.

Το αλάτι του θαλασσινού νερού το παίρνουμε ως εξής: Το νερό συγκεντρώνεται σε αβαθείς δεξαμενές, που λέγονται αλυκές. Εκεί, με τη βοήθεια της ηλιακής θερμότητας και των ανέμων εξατμίζεται το νερό και μένει το αλάτι.

Συνήθως το αλάτι που εξάγεται περιέχει ξένες ουσίες. Μόνο το ορυκτό, που παίρνουμε με εξόρυξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, χωρίς άλλες κατεργασίες. Το “ακάθαρτο” ορυκτό αλάτι παραλαμβάνεται σε διάλυμα. Στο διάλυμα αυτό βάζουν διάφορες χημικές ουσίες, που βοηθούν να απομακρυνθούν οι ξένες ουσίες.

Το θαλασσινό αλάτι, αφού το πάρουν από τις αλυκές, καθαρίζεται με διάφορα διαλύματα .’Ετσι, απαλλάσσεται από τις ξένες ουσίες. Στην συνέχεια ξηραίνεται, γίνεται σκόνη και πωλείται στην αγορά σαν μαγειρικό αλάτι.

Ιστοοία και διάδοση του αλατιού

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό ήταν γνωστό και το χρησιμοποιούσαν από την αρχαία εποχή. Σε μερικές περιοχές το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα, με το οποίο οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους με αντάλλαγμα αλάτι, ενώ άλλοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού.

Άλλοι λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές.

Στην αρχή οι άνθρωποι έπαιρναν το αλάτι από τη θάλασσα, από τις αλυκές, με την εξάτμιση του νερού. Στη Γαλλία και στη Γερμανία βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφές αρχαίες συσκευές με τις οποίες απομόνωναν το αλάτι. Επίσης ήταν γνωστό το ορυκτό αλάτι (στερεό). Σπουδαία ορυχεία υπήρχαν στη Λιβύη, στην Αραβία, στην Ισπανία και στη Βοημία.

Η μεγαλύτερη έκταση με ορυκτό αλάτι που βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης βρίσκεται σε υψόμετρο 3.500 μ. στη περιοχή της

Βολιβίας(Ν.Αμερική). Πρόκειται για μια ολόλευκη έκταση 12.000 τ.χλμ. που στη θέση της υπήρχε μια προϊστορική λίμνη.

Μετά τη περίοδο των παγετώνων τα νερά της λίμνης αυτής εξατμίστηκαν αφήνοντας μια κατάλευκη επιφάνεια αλατιού, που σε ορισμένα σημεία έχει βάθος 10 περίπου μέτρα. Οι ειδικοί υπολογίζουν το απόθεμα αυτό αλατιού σε 10 δισεκατομμύρια τόνους, που όμως δεν το έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα όπως θα μπορούσαν καλύτερα.

Χρησιμότητα του αλατιού

Το αλάτι είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Όταν προστίθεται στις τροφές, ανοίγει την όρεξη και τις νοστιμεύει.

Είναι διεγερτικό και τονωτικό. Γι’ αυτό ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει μια μικρή ποσότητα καθημερινά με τις τροφές του.

Ο άνθρωπος καταναλώνει φυσιολογικά περίπου 5-6 κιλά αλατιού το χρόνο.

Επίσης, είναι ένα μέσο για να συντηρηθούν τα τρόφιμα. Δηλαδή διάφορα προϊόντα, όπως τα ψάρια, το κρέας παστώνονται με αλάτι για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και για πολύ χρονικό διάστημα. Η εργασία αυτή λέγεται αλιπάστωση και τα προϊόντα αλίπαστα. Τα προϊόντα αυτά προφυλάσσονται έτσι και δεν σαπίζουν.

Βέβαια με την αλιπάστωση χάνουν ένα μέρος από τη θρεπτική τους αξία, γιατί καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες που περιέχουν και γίνονται δύσπεπτα. Σήμερα η αλιπάστωση τείνει να εγκαταλειφθεί, γιατί υπάρχουν νεότερες μορφές διατήρησης των τροφίμων (κονσερβοποιία, ψύξη κλπ.).

Στην ιατρική χρησιμοποιείται διάλυμα αλατιού σαν φυσιολογικός ορός.

Στη γεωργία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των καλλιεργειών, αλλά, όταν βρίσκεται σε ποσότητα μεγαλύτερη του κανονικού, κάνει το έδαφος ξερό και άγονο.

Στη βιομηχανία έχει πολλές εφαρμογές.

Το αλάτι που προέρχεται από τη θάλασσα θεωρείται ωφελιμότερο από το ορυκτό και χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου.

Προσοχή στην κατάχρηση του αλατιού!!!!!!!!!

Ενώ το αλάτι είναι βασικό συστατικό του σώματος όλων των οργανισμών θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση του. Η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει έλκος, δυσπεψία, να καταστρέψει τα νεφρά και να προκαλέσει υπέρταση. Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά

Η ποσότητα αυτή είναι ανάλογη με τον οργανισμό, την ηλικία, τη γενικότερη διατροφή, αλλά και το κλίμα της περιοχής που ζει κανείς.

Για τη χώρα μας η κατανάλωση 2 έως 3 γραμμαρίων καθημερινά, θεωρείται ιδανική.

Προσοχή!!!

Το 70% του αλατιού που παίρνουμε περιέχεται στα τρόφιμα και είναι «κρυφό»

Το αλάτι στην ιστορία των λαών

Το αλάτι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού .

Γύρω στα 10.000 π.Χ. ο άνθρωπος, αφού εξημέρωσε τα ζώα και καλλιέργησε τα φυτά, εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα τόπο κάνοντας τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο.

Η μόνιμη εγκατάστασή του έφερε ριζική αλλαγή στο διαιτολόγιό του. Άρχισε να καταναλώνει βραστό κρέας και λαχανικά με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων αλατιού στο οργανισμό του, που μέχρι τότε το έπαιρνε καταναλώνοντας είτε το κρέας ζώων είτε φυτά που αναπτύσσονταν σε αλατούχα εδάφη .

Η αλλαγή αυτή οδήγησε τον άνθρωπο να αναζητήσει πηγές αλατιού και να επινοήσει τρόπους για την απόκτησή του. Από την άλλη η χρήση του αλατιού σαν συντηρητικό, βοήθησε στη διατήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που τον βοήθησε αργότερα στις μεγάλες μετακινήσεις.

Στην Ασία υπήρχαν χώρες που αντάλλασαν το βάρος του αλατιού με χρυσάφι.

Η πληρωμή των στρατιωτών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία γινόταν στην αρχή με μερίδες αλατιού .

Στην αρχαία Ελλάδα, το αλάτι αποτέλεσε σπουδαίο οικονομικό παράγοντα και οι κάτοικοι έκαναν πωλήσεις με κομμάτια αλατιού που είχαν τη θέση νομισμάτων.

Στην αρχαία Αίγυπτο, έκαναν θυσίες με αλάτι από την όαση του Άμμωνος, γιατί θεωρούσαν ότι είναι πιο καθαρό από το θαλασσινό, ενώ αποτελούσε απαραίτητο συστατικό για την ταρίχευση των νεκρών τους, τις γνωστές μούμιες.

Πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν το αλάτι σαν δώρο στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς, σκορπίζοντάς το στα χωράφια.

Οι εξερευνητές του νεότερου κόσμου κουβαλούσαν σε κάθε αποστολή αλάτι.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Βενετία εξελίχθηκε σε οικονομική δύναμη ήταν το μονοπώλιο στο εμπόριο του αλατιού.

Οι στρατιώτες του Ναπολέοντα πέθαναν κατά την υποχώρησή τους από τη Μόσχα επειδή οι πληγές τους δεν έκλειναν λόγω της έλλειψης αλατιού.

Στη διάρκεια της Κατοχής( 1941-1944) το αλάτι αποτέλεσε είδος μέτρησης και μονάδα στο ανταλλακτικό εμπόριο.

 

Φίλες και φίλοι αυτό το κείμενο το βρήκα στο αρχείο μου χωρίς να ξέρω από πού έχει ληφθεί.

 

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *