26 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ο Ναός της Παναγίας ζωοδόχου πηγής στις Πατσίδες

Τοποθεσία

Λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, 300 μέτρα πριν το χωριό Πατσίδες με κατεύθυνση προς τις Αρχάνες, θα συναντήσουμε τον μικρό Ιερό Ναό της Παναγίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην ζωοδόχο πηγή και εορτάζει  την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Η ιστορία του

Στην θέση αυτού του ναού βρίσκονταν ένα εικονοστάσι, όπως αυτά που συναντάμε στους δρόμους μας συχνά. Ένας κάτοικος κατά πάσα πιθανότητα των Αρχανών, ευλαβής Χριστιανός, είχε αγοράσει από το Ηράκλειο ένα λαχείο, περνώντας από το εικονοστάσι σταμάτησε να του ανάψει το καντήλι, αφού έφυγε και πήγε στο σπίτι του, κατάλαβε ότι είχε χάσει το λαχείο και μάλλον του έπεσε στο εικονοστάσι, γιατί μόνο εκεί είχε σταματήσει. Απελπισμένος από την απώλεια προσευχήθηκε να βρει το λαχείο του και αν κερδίσει να χτίσει στο σημείο αυτό μία εκκλησία της Παναγίας. Πράγματι πήγε στο εικονοστάσι και βρήκε αμέσως το λαχείο, γιατί αν και είχε βραδιάσει αυτό έλαμπε.

Το τάμα έπρεπε να εκπληρωθεί

Αυτό το γεγονός τοποθετείτε χρονικά γύρο στο έτος 1967. Ο Θεόδωρος, έτσι ήταν το όνομα του, κέρδισε το λαχείο και έπρεπε να εκπληρώσει τώρα το τάμα του. Απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές, μα δεν του έδιναν άδεια για την οικοδόμηση του Ναού, με το αιτιολογικό ότι ο δρόμος ήταν πολύ στενός και θα στένευε κι άλλο αν χτίζονταν η εκκλησία. Ο Θεόδωρος όμως ήθελε να εκπληρώσει το τάμα του στην Παναγία όπως έκανε και Εκείνη που άκουσε την προσευχή του.

Η διαμόρφωση του χώρου

Έτσι ανέβηκε στην Αθήνα, εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία, βρήκε τους αρμοδίους και κατάφερε να τους πείσει να χορηγήσουν άδεια για την ανοικοδόμηση του Ναού, μάλιστα επειδή ο δρόμος ήταν στενός, οι αρχές έστειλαν σκαφτικά μηχανήματα προκειμένου να πλατύνουν το σημείο ούτως ώστε να χτιστεί ο Ναός χωρίς να εμποδίζει.

Τα εγκαίνια

Ο Ναός της Παναγίας χτίστηκε πολύ γρήγορα και εγκαινιάστηκε το 1968. Ο Θεόδωρος κτήτορας του Ναού, καθώς προσεύχονταν ένα βράδυ μέσα στο Ναό και πριν ακόμα εγκαινιαστεί, είδε μέσα σε αυτόν την Παναγία, η οποία του είπε να βιαστεί να κάνει γρήγορα τα εγκαίνια του Ναού γιατί θα τον πάρει κοντά της. Πράγματι τρις μέρες μετά τα εγκαίνια ο Θεόδωρος απεβίωσε.

Την ιστορία αυτή, μου την είπε ο πατήρ Μερκούριος εφημέριος του χωριού Πατσίδες, τον οποίο ευχαριστώ πολύ.  Αναφέρω το όνομα του παρότι μου είπε να μην το γράψω, διότι θεωρώ ότι το έκανε για λόγους ταπεινότητας και μόνο, τον οποίο ευχαριστώ πολύ. 

Θα ήθελα να ρωτήσω και άλλα πολλά σχετικά με αυτόν το Ναό, ίσως σε μια επόμενη φορά. 

Θέλω να παρακαλέσω τους αναγνώστες αυτού του δημοσιεύματος, να επικοινωνήσουν μαζί μου αν διαθέτουν κάποια πληροφορία σχετικά με τον ναό αυτό, η τον κτήτορα του Θεόδωρο,  προκειμένου να την ενσωματώσω.            

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *