23 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Φορτέτσας Ηρακλείου

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Φορτέτσας, στην πόλη του Ηρακλείου, υπάρχει ο Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για ένα όμορφο ξωκλήσι σε ένα σημείο με υπέροχη θέα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 255 μέτρα ανάμεσα σε πεύκα. Στον Ι.Ν. γίνεται λειτουργία δύο φορές τον χρόνο, την 1 Ιουλίου και την 1 Νοεμβρίου, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. 

 
Πως θα πάτε

100 μέτρα πριν το Βενιζέλειο νοσοκομείο στρίβεται δεξιά από την λεωφόρο Κνωσού στην οδό Σόλωνος, 200 μέτρα μετά στρίβετε αριστερά στην οδό Πολυνίκους, προχωρείτε και περνάτε τη διασταύρωση με την οδό Ετεοκλέους, έπειτα ο δρόμος που έχει κατεύθυνση νότια, αλλάζει όνομα και γίνεται Κρατίνου. 30 λεπτά με τα πόδια χρειάζονται για να φτάσει κάποιος στους Αγίους Αναργύρους Φορτέτσας Ηρακλείου από την λεωφόρο Κνωσού.

Η ιστορία του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Φορτέτσας

Το εξωκκλήσι αυτό είναι ιδιωτικό, όπως και όλη η έκταση δυτικά της εκκλησίας. Παλαιότερα ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Καστρινάκη, ύστερα μάλλον δόθηκε ως προίκα στην Μαρία Καστρινάκη η οποία παντρεύτηκε τον Αντώνιο Παπαδάκη. Σήμερα είναι ιδιοκτησία  των αδελφών Μηνά Παπαδάκη, Ιωάννη Παπαδάκη και των απογόνων του Εμμανουήλ Παπαδάκη. 

Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού ήταν τάμα του Μηνά Καστρινάκη πατέρα της Μαρίας Καστρινάκη. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1975 από την Μαρία Καστρινάκη Παπαδάκη. Η εκκλησία ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο στις 1 Ιουλίου του 1977, που είναι η μία από τις δύο ημερομηνίες που τιμούνται οι Άγιοι Ανάργυροι. Η ενθρόνιση αυτού του Ναού ήταν η τελευταία που έκανε ο Ευγένιος, διότι στις 7-2-1978 εκοιμήθει.  

Το μνήμα

Βόρεια της εκκλησίας κάτω από τη σκιά των πεύκων, υπάρχει ένας τάφος στον οποίο αναγράφονται τρία ονόματα. Το δεύτερο κατά σειρά όνομα είναι του αδελφού της Μαρίας Καστρινάκη-Παπαδάκη, Εμμανουήλ Καστρινάκη 1926-1949 ο οποίος σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και ύστερα από πολλά χρόνια μεταφέρθηκαν τα οστά του εκεί. Πρώτο όνομα είναι του Αντωνίου Παπαδάκη 1923-1997 συζύγου της Μαρίας. Το τρίτο όνομα είναι της Μαρίας Καστρινάκη-Παπαδάκη 1931-2017.

Το καμπαναριό

Το καμπαναριό αυτού του ιερού ναού είναι κάτι που ξεχωρίζει αμέσως ο επισκέπτης, είναι έτσι φτιαγμένο που το παρατηρείς, και πάλι νομίζεις ότι κάτι δεν έχεις προσέξει. Έχει χτιστεί μαζί με την εκκλησία η οποία είναι λιθόκτιστη ενώ το καμπαναριό μάλλον είναι χτισμένο από τσιμέντο, καθώς φαίνεται το αποτύπωμα από τις τάβλες.    

 

Το μετόχι

100 μέτρα περίπου δυτικά των Αγίων Αναργύρων υπάρχει ένα μικρό σπίτι, βγαλμένο λες μέσα από παραμύθι, γύρο του είναι φυτεμένα πεύκα σχηματίζοντας ένα μικρό δάσος που η καρδιά του είναι το σπιτάκι αυτό. Εκεί έμενε η οικογένεια του Αντωνίου Παπαδάκη με τα τρία της παιδιά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, τότε που ο τρύγος ήταν πανηγύρι και διακοπές για τα παιδιά, τότε όπως μου είπε ο κύριος Μηνάς Παπαδάκης όλα εκεί γύρο ήταν αμπέλια. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι Φασκομυλιά η Μπαΐρια.   

Κείμενο-φωτογραφίες Μενέλαος Α.Μαρκοδημητράκης.  

 

Σας παραθέτουμε τρις φωτογραφίες από τον εσπερινό των Αγίων Αναργύρων Φορτέτσας, στις 30-6-2021

 

 
Ιστορικό της έρευνας για τον Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Φορτέτσας

Το 2015 έκανα μαζί με τα παιδιά μου βόλτα στην περιοχή, κάποια στιγμή συναντήσαμε μία ταμπέλα που έδειχνε τον δρόμο προς τους Αγίους Αναργύρους. Τα παιδιά είχαν κουραστεί όμως, οπότε δεν συνεχίσαμε. Ώσπου στις 11-1-2021 έλαβα ένα μήνυμα από τον φίλο Χριστόφορο Χειλαδάκη, με ρώτησε αν ήξερα σε ποιον Άγιο ήταν αφιερωμένη αυτή η εκκλησία, γιατί δεν υπήρχε κάτι από το οποίο να καταλάβει σε ποιον Άγιο είναι αφιερωμένη, έτσι μου ξύπνησε ξανά το ενδιαφέρον για αυτή την εκκλησία. Στις 23-1-2021 έκανα μία εξερευνητική βόλτα και εντόπισα την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, τράβηξα φωτογραφίες και συνέχισα την βόλτα μου. Ύστερα από λίγες μέρες πήγα ξανά για να συγκεντρώσω πληροφορίες, αλλά τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Στις 12-3-2021 απευθύνθηκα μέσο e-mail στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ζητώντας να μου υποδείξουν τον άνθρωπο που θα μπορούσε να μου δώσει πληροφορίες. Μου απάντησαν αμέσως δίνοντας μου το τηλέφωνο του πατήρ Γρηγορίου εφημέριου της ενορίας της Φορτέτσας, το επόμενο πρωί του τηλεφώνησα, τότε ο π Γρηγόριος μου είπε ότι ήξερε για αυτή την εκκλησία, αλλά και σε ποιον άνθρωπο να απευθυνθώ προκειμένου να πάρω συγκεκριμένες πληροφορίες. Το όνομα αυτού του ανθρώπου ήταν Μηνάς Παπαδάκης, έτυχε να ξέρω τον κύριο Παπαδάκη από την εργασία του ως Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στον οποίο τηλεφώνησα την Τρίτη 16-3-2021, ο κύριος Παπαδάκης με προθυμία μου μίλησε για την οικογένεια του, τα παιδικά του βιώματα σε εκείνο το μέρος των Αγίων Αναργύρων, δίνοντας μου όλες τις πληροφορίες που του ζήτησα. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Μηνά Παπαδάκη και όσους με βοήθησαν να κάνω αυτό το αφιέρωμα στο εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Φορτέτσας.

Στη Συντακτική επιμέλεια του κειμένου βοήθησε η Παρασκευή Μαρκοδημητράκη 

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *