Η Αμυγδαλιά
Είναι δέντρο που ζει στην Ελλάδα από τα πανάρχαια χρόνια. Ζει σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας σε πολλές ποικιλίες. Κυριότερες άπ αυτές είναι οι σκληρόκαρπες, με κέλυφος (τσόφλι) σκληρό και οι απαλόκαρπες με κέλυφος μαλακό (κ. γυάλινα αμύγδαλα ή τσιπαμύγδαλα). Επίσης υπάρχουν και οι πικραμυγδαλιές.
Η Αμυγδαλιά ανθίζει πολύ πρώιμα στο τέλος του χειμώνα. Τα κάτασπρα λουλούδια της μάς προμηνούν την άνοιξη.
Που ευδοκιμεί η αμυγδαλιά
Η Αμυγδαλιά μπορεί να ζήσει σε φτωχά, πετρώδη και ξηρά χώματα, άπ όπου μπορεί με τις βαθιές της ρίζες να αντλήσει υγρασία και θρεπτικές ουσίες. Αποστρέφεται τα βαριά και υγρά εδάφη και τα βορεινά κλίματα. Είναι το δέντρο των ολίγων απαιτήσεων και το έδαφος της Ελλάδας είναι κατάλληλο γι’ αυτήν. Επειδή είναι δέντρο με μεγάλη αντοχή και λίγες απαιτήσεις, χρησιμοποιείται για υποκείμενο εμβολιασμού της ροδακινιάς, της βερικοκιάς και της δαμασκηνιάς.
Το μπόλιασμα της αμυγδαλιάς
Η Αμυγδαλιά πολλαπλασιάζεται μόνο με σπέρματα. Για να αποκτήσουμε δέντρα με αντοχή, πρέπει να φυτέψουμε σκληρά πικραμύγδαλα κι ύστερα να τα μπολιάσαμε με την ποικιλία που θέλουμε. Τα πικραμύγδαλα τα τοποθετούμε κατευθείαν στην οριστική θέση σε βάθος 15 πόντους και σε απόσταση 7 μ., το Νοέμβριο η Δεκέμβριο, αφού το χωράφι καλλιεργηθεί καλά, η στο σπορείο (βλ. λ.) κι αφού πρώτα προετοιμασθούν σε υγρή άμμο (βλ. λ. στρωμάτωμα). Τό δεύτερο χρόνο τα μικρά φυτά από το σπορείο μεταφυτεύονται στο φυτώριο. Εκεί γίνεται ο εμβολιασμός και κατόπιν γίνεται η φύτευση στο οριστικό μέρος.
Τα αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι εύγεστοι και πολύ θρεπτικοί καρποί και περιέχουν κυρίως αζωτούχες ουσίες και λίπη. Μεγάλη κατανάλωσή τους γίνεται στη ζαχαροπλαστική που κατασκευάζει διάφορα γλυκά και κουφέτα. Με βάση τα αμύγδαλα γίνονται τα μαντωλάτα κι ο χαλβάς, από το χυμό δε των γλυκών αμυγδάλων το δροσιστικό ποτό «σουμάδα». Από τ’ αμύγδαλα βγαίνει το αμυγδαλόλαδο, χρήσιμο στη φαρμακευτική και από τα πικραμύγδαλα ένα αιθέριο έλαιο χρήσιμο στη θεραπευτική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και την ζαχαροπλαστική.
Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο: Θησαυρός Γνώσεων. Μεγάλη Παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια.