26 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Φύση

Η Αμυγδαλιά

 

Είναι δέντρο που ζει στην Ελλάδα από τα πανάρχαια χρόνια. Ζει σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας σε πολλές ποι­κιλίες. Κυριότερες άπ αυτές είναι οι σκληρόκαρπες, με κέλυφος (τσόφλι) σκληρό και οι απαλόκαρπες με κέλυφος μαλακό (κ. γυάλινα αμύγδαλα ή τσιπαμύγδαλα). Επίσης υπάρχουν και οι πικραμυγδαλιές.

Η Αμυγδαλιά ανθίζει πολύ πρώιμα στο τέλος του χειμώνα. Τα κάτασπρα λουλού­δια της μάς προμηνούν την άνοιξη.

 
Που ευδοκιμεί η αμυγδαλιά 

Η Αμυγδαλιά μπορεί να ζήσει σε φτω­χά, πετρώδη και ξηρά χώματα, άπ όπου μπο­ρεί με τις βαθιές της ρί­ζες να αντλήσει υγρασία και θρεπτικές ουσίες. Αποστρέφεται τα βαριά και υγρά εδάφη και τα βορεινά κλίματα. Είναι το δέντρο των ολίγων απαιτήσεων και το έδα­φος της Ελλάδας είναι κατάλληλο γι’ αυτήν. Επειδή είναι δέντρο με μεγάλη αντοχή και λί­γες απαιτήσεις, χρησι­μοποιείται για υποκείμενο εμβολιασμού της ροδακινιάς, της βερικοκιάς και της δαμασκη­νιάς.

 
Το μπόλιασμα της αμυγδαλιάς

Η Αμυγδαλιά πολλαπλασιάζεται μόνο με σπέρματα. Για να αποκτήσουμε δέντρα με αντοχή, πρέπει να φυτέψουμε σκληρά πικραμύγδαλα κι ύστερα να τα μπολιάσαμε με την ποικιλία που θέλουμε. Τα πικραμύγδαλα τα τοποθετούμε κατευθείαν στην οριστική θέση σε βά­θος 15 πόντους και σε απόσταση 7 μ., το Νοέμβριο η Δεκέμβριο, αφού το χωράφι καλλιεργηθεί καλά, η στο σπορείο (βλ. λ.) κι αφού πρώτα προετοιμασθούν σε υγρή άμμο (βλ. λ. στρωμάτωμα). Τό δεύτερο χρόνο τα μικρά φυτά από το σπορείο μετα­φυτεύονται στο φυτώριο. Εκεί γίνεται ο εμβολιασμός και κατόπιν γίνεται η φύ­τευση στο οριστικό μέρος.

 
Τα αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι εύγεστοι και πολύ θρεπτικοί καρποί και περιέχουν κυρίως αζωτούχες ουσίες και λίπη. Μεγάλη κατα­νάλωσή τους γίνεται στη ζαχαροπλαστική που κατασκευάζει διάφορα γλυκά και κουφέτα. Με βάση τα αμύγδαλα γίνονται τα μαντωλάτα κι ο χαλβάς, από το χυμό δε των γλυκών αμυγδάλων το δροσιστικό πο­τό «σουμάδα». Από τ’ αμύγδαλα βγαίνει το αμυγδαλόλαδο, χρήσιμο στη φαρμακευ­τική και από τα πικραμύγδαλα ένα αιθέ­ριο έλαιο χρήσιμο στη θεραπευτική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και την ζα­χαροπλαστική.

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο: Θησαυρός Γνώσεων. Μεγάλη Παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια.

Αμυγδαλιά
Αμυγδαλιά

   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *