Τι είναι η Λατσίδα;
Η Λατσίδα
Η Λατσίδα, εκτός από ένα όμορφο χωριό του Δήμου Αγίου Νικολάου Νομού Λασιθίου, είναι και κάτι άλλο που θα δείτε παρακάτω.
Ύστερα από αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρήκα κάποια αναφορά για το τι σημαίνει αυτή η λέξη, (Λατσίδα), έτσι αποφάσισα να κάνω μία παρουσίαση της Λατσίδας.
Η λέξη Λατσίδα χρησιμοποιείται στην ανατολική Κρήτη και είναι ιδιαίτερα γνωστή στους κατοίκους των ορεινών όγκων, όπως είναι τα Όρη της Δίκτης, δηλαδή τα Λασιθιώτικα βουνά.
Τα Λασιθιώτικα βουνά είναι γεμάτα Λατσίδες αρκετά ύπουλες καθώς δεν γίνονται αντιληπτές έγκαιρα από τον περιπατητή, με αποτέλεσμα να αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο ιδιαίτερα σε χιονισμένο περιβάλλον.
Λατσίδες υπάρχουν σε όλα τα βουνά της Κρήτης, ενώ διαφέρει η συχνότητα και το μέγεθος τους. Τις συναντάμε με διάφορες ονομασίες όπως, Ταύκος και Βάραθρο.
Περιγραφή
Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την εικόνα μιας Λατσίδας, περιγράφοντας την ως μία κάθετη στη γη πολύ βαθιά τρύπα. Συχνά αυτές οι τρύπες στο περιβάλλον του βουνού φθάνουν σε βάθος πολλές εκατοντάδες μέτρα.
Είναι τρομακτικό να ακούς τον ήχο μίας πέτρας, να κυλάει μέσα σε μια τέτοια τρύπα και αυτός να χάνετε χωρίς η πέτρα να ακούγετε ότι σταματάει κάπου. Ουσιαστικά αυτές οι τρύπες οδηγούν σε υπόγειες λίμνες και ποτάμια στα έγκατα της γης.
Λίγο παλιότερα υπήρχαν αναφορές στο Οροπέδιο Λασιθίου για ανθρώπους και ζώα που είχαν χαθεί για πάντα μέσα στις Λατσίδες.Οι ντόπιοι ήξεραν που βρίσκονταν αυτές και είτε δεν πλησίαζαν, είτε τις σκέπαζαν με κορμούς δέντρων η με μεγαλύτερες πέτρες από το στόμιο τους.
Συχνά οι Λατσίδες έχουν μέγεθος ικανό να χωρέσει ένας άνθρωπος και γίνονται ιδιαίτερα απειλητικές μετά από μία μεγάλη χιονόστρωση.
Αυτό συμβαίνει γιατί το χιόνι έχει την ιδιότητα να κτίζεται καθώς φυσάει ο αέρας στα τριχώματα περιμετρικά της Λατσίδας, με αποτέλεσμα σε λίγο να την κλείνει εντελώς καθιστώντας την παντελώς αόρατη, έτσι καθώς βαδίζει ο άνθρωπος μπορεί να βρεθεί ξαφνικά στο κενό με ολέθρια αποτελέσματα.
Εδώ θα αναφέρω ένα άγραφο ορειβατικό νόμο που λέει ότι, δεν βαδίζουμε ποτέ σε χιονισμένο μέρος, αν δεν το γνωρίζουμε πρώτα πολύ καλά χωρίς χιόνι.
Η φωτογραφίες προέρχονται από μία Λατσίδα που βρίσκεται αρκετά πάνω από το φαράγγι του Χαυγά στο Οροπέδιο Λασιθίου.