18 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Διάφορα Γεν/

Τα χαρούπια η υπερτροφή της Κρήτης

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και εξαιρετική πηγή καλίου. Περιέχει
επίσης πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνες Α κ Β φυτικές
ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες που του προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
καθώς και διάφορα μέταλλα. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι φυσικό
γλυκό καθώς περιέχει 50% φυσικά σάκχαρα και έχει 60% λιγότερες θερμίδες
από τη ζάχαρη.

Η γνωριμία μου με το χαρούπι έγινε σε ηλικία 9 ετών, πηγαίνοντας με τα πόδια στο λιόφυτο για να ραβδίσουμε τις ελιές μας κάπου στην επαρχία Πεδιάδος το 1984, με θέα τις Λασιθιώτικες μαδάρες, κόψαμε δρόμο ξεστρατίζοντας από τον αμαξωτό δρόμο, μπήκαμε στο παλιό μονοπάτι.

Το μονοπάτι ήταν παλιό με τις πέτρες να το οριοθετούν, έπειτα από λίγο φτάσαμε σε μία τεράστια χαρουπιά, ο κορμός της έμοιαζε στα παιδικά μου μάτια βγαλμένος από παραμύθι, τα κλαδιά της έκρυβαν τον ουρανό και στάλες νερού έπεφταν στα κεφάλια μας από την πρωινή πάχνη.

Παντού στην γη υπήρχαν χαρούπια, (ξυλοκέρατα όπως τα λένε σε πολλά μέρη), τότε οι γηραιότεροι της παρέας θυμήθηκαν την κατοχή από τους Γερμανούς, τότε έλεγαν με μια δόση νοσταλγίας, (ίσως νοσταλγίας της νιότης τους) ότι δεν τα άφηναν στο χώμα τα χαρούπια, αλλά τα μάζευαν για τροφή των οικόσιτων ζώων τους, τα έτρωγαν τα παιδιά αντί σοκολάτας, τα έκαναν καφέ, και αλεύρι οι μεγαλύτεροι.

Να μου λέει ένας θείος μου, έτσι τα τρώγαμε, και πιάνει ένα χαρούπι από χάμε, το σπάει στα δύο, κρατάει εκείνος το ένα και αρχίζει να το μασουλάει, πάρε μου λέει, και μου δίνει το άλλο μισό, δεν μπορώ να πω ότι η γεύση του με ενθουσίασε εκείνη την πρώτη φορά, βλέποντας τον όμως με πόση χαρά και ικανοποίηση έφαγε μερικά χαρούπια, κατάλαβα ότι το χαρούπι θα πρέπει να είναι κάτι πάρα πολύ καλό και μου εντυπώθηκε ως πολύ νόστιμο.

Ύστερα από χρόνια άκουσα από το ραδιόφωνο για τις ευεργετικές ουσίες που περιέχει το χαρούπι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα γνώριζα ότι η χαρουπιά για διάφορους λόγους, εξοβελίζονταν από τις καλλιέργειες των γεωργών της Κρήτης. Και φτάνουμε στο 2005, τότε έπρεπε να αποφασίσω τι δέντρα θα φυτέψω σε ένα χωράφι που μου άφησε ο πατέρας μου,  μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αμπέλι και τώρα χέρσο. Το χωράφι άνυδρο, χυματερό με πολλές πέτρες, το μοναδικό ίσως δέντρο που θα μπορούσε να αναπτυχτεί σε αυτό το περιβάλλον ήταν η χαρουπιά, έτσι στις 12-11-2005 φύτεψα 10 χαρουπιές.

Στα φυτώρια που απευθύνθηκα είχαν σχεδόν μόνο καλλωπιστικές χαρουπιές, με δυσκολία κατάφερα να βρω χαρουπιές που να κάνουν χαρούπια, ενώ οι πιο πολλοί με παρέπεμπαν σε χωριά που έχουν χαρουπιές προκειμένου να βρω από εκεί κάποιο κλαδί.

Και γύρισε ο καιρός και ήρθε ένας άνθρωπος και έδωσε αξία και υπέρ αξία σε ένα ξεχασμένο προϊόν που κάποτε στην Κρήτη έφερνε πλούτο η εξαγωγή του.

Στις 27-9-2020 βρέθηκα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, εκεί έχει την έδρα της η μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα επεξεργασίας χαρουπιού, με παραγωγή δεκάδων προϊόντων αποκλειστικά από χαρούπι.

Ο Ηλίας Μανούσακας ιδρυτής της CRETA CAROB στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, μας μιλάει για τη διατροφική αξία του χαρουπιού και τα προϊόντα από χαρούπι που παράγει η εταιρία του.  Δείτε το βίντεο διάρκειας 15 λεπτών προκειμένου να πάρετε μία γεύση από χαρούπι.

 

 

 

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *