19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Διάφορα Γεν/

Τα Σεράγια του Βενεράτου εκπέμπουν sos

 

Βρήκαμε αυτό το κείμενο στο προφίλ του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση από τα Βενεράτο στο facebook, και με την άδεια του κρίναμε σκόπιμο να πούμε δύο λόγια και να σας δείξουμε 5 φωτογραφίες.

Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται ένα σπάνιο ξύλινο (αν υπάρχει ακόμη κάπου) μαγκάνι, το οποίο κλάπηκε προφανώς λίγους μίνες μετά την φωτογράφιση του στις 3-6-2006. Το σπίτι αυτό με τους ντόπιους να το λένε τα Σεράγια, ίσως γιατί κατοικούταν από Οθωμανούς επί τουρκοκρατίας στην Κρήτη. Το σπίτι αυτό όμως μοιάζει Ενετικής εποχής, ιδιαίτερα το ισόγειο τμήμα του, το οποίο περιλαμβάνει χώρο για τα ζώα, εσωτερικό πατητήρι, εσωτερικό πηγάδι, και άλλους χώρους. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί..      

Εκτός των Τειχών

Μια μικρή Χανιώπορτα στο Βενεράτο, περιμένει σχεδόν τριάντα χρόνια για να ανοίξει. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής καταρρέει σιγά σιγά από τον χρόνο και από την αδιαφορία των αρμόδιων. Ένα κτίριο που στέκει υπερήφανο πάνω από πέντε αιώνες, είναι έτοιμο να διαλυθεί, την δεκαετία της τεχνολογίας, το 2020.
Τα «Σεράγια» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι αυτό το κτίσμα είχε αγοραστεί από την κοινότητα Βενεράτου, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Γεωργίου Παπαδάκη ο οποίος είχε όραμα το στολίδι αυτό να αποτελέσει μουσειακό χώρο και η χρήση του να συμβάλλει στον πολιτισμό του τόπου μας. Αυτή ήταν και η υπόσχεση που είχε πάρει η οικογένεια Βελεγράκη για να μεταβιβάσει το σπίτι στην κοινότητα, γνωρίζοντας ότι θα γίνει μουσείο.
Δυστυχώς το όραμα του προέδρου Γεωργίου Παπαδάκη έχει μείνει να περιμένει τους αρμόδιους, όλα αυτά τα χρόνια. Από τότε έχουν περάσει ένα σωρό πρόεδροι και δήμαρχοι, πέρασε ο Καποδίστριας, πέρασε κι ο Καλλικράτης, τώρα θα ΄ρθει κι ο Κλεισθένης, αλλά το πιο πιθανό είναι να το ρίξει εντελώς κανένας τυφώνας από αυτούς με τα αρχαία ονόματα που βαφτίζονται τα τελευταία χρόνια. Εν πάσει περιπτώσει, το κτίριο αυτό σήμερα ανήκει στην κοινότητα Βενεράτου και κατ΄ επέκταση στον δήμο Ηρακλείου. Είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, αποτελεί δημόσια περιουσία και δεν υπάρχει έστω και μία σήμανση ότι είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν απολεσθεί σημαντικά αντικείμενα από πάνω του, ακόμα και δομικά στοιχεία. Ας καταλάβει επιτέλους και η τοπική κοινωνία τη σημαντικότητα αυτού του κτιρίου και οι τοπικοί άρχοντες ας ευαισθητοποιηθούν και ας σηκώσουν λίγο το ανάστημά τους στο δήμο Ηρακλείου, μπας στείλει κανένα αρχαιολόγο και κανένα αρχιτέκτονα να το εκτιμήσουν και να το καταγράψουν. Αμφιβάλλω αν γνωρίζουν καν την ύπαρξη και την αξία αυτού του αριστουργήματος, που σήμερα είναι σκουπιδότοπος.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *