16 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ο Ναός του Αγίου Μανουήλ εκ Σφακίων και ο βίος του.

 

Στο οροπέδιο της  Μάρης σε υψόμετρο 1136 μέτρα θα συναντήσουμε την εκκλησία του Αγίου Μανουήλ εκ Σφακίων. Ενώ η μνήμη του Αγίου Μανουήλ τιμάται στις 15 Μαρτίου ημέρα του μαρτυρίου του. Σε αυτό τον ναό έχουν πάρει απόφαση να τιμούν τον Άγιο την επόμενη Κυριακή της κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, αυτό γιατί στις 15 Μαρτίου, τα βουνά γύρο από το οροπέδιο, και ίσως ο ναός του Αγίου, είναι ακόμα περίκλειστος από χιόνια.

Το κτίσιμο του ναού

Ο ναός του Αγίου Μανουήλ εκ Σφακίων χτίστηκε πρόσφατα από τους απόγονους Σφακιανών που έφυγαν από τα Σφακιά λόγο κάποιας επανάστασης και εγκαταστάθηκαν στο μέρος αυτό. Ο ναός και η περιφέρεια του οροπεδίου της Μάρης, ανήκουν σε ένα από τα 18 χωριά του οροπεδίου Λασιθίου το Καμινάκι, μάλιστα από το Καμινάκι έχει άσφαλτο δρόμο μέχρι και 150 μέτρα πριν την εκκλησία.   

Ναοί του Αγίου Μανουήλ   

Ναοί του Αγίου Μανουήλ υπάρχουν στην Χίο τόπο του μαρτυρίου του, στην Μύκονο όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του, στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά όπου κατάγονταν, και στο οροπέδιο της Μάρης νοτιοδυτικά του οροπεδίου Λασιθίου που εγκαταστάθηκαν συντοπίτες του.

Η γιορτή του Αγίου Μανουήλ 

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο που τιμάται η μνήμη του Αγίου Μανουήλ εκ Σφακίων, αυτή η μέρα μετατρέπεται σε γιορτή των βοσκών με πολύ κόσμο να έρχεται ακόμα και από τα Σφακιά, με στρώσιμο τραπεζιών και την προσφορά γεύματος σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Το πανήγυρι του Αγίου Μανουήλ

Φέτος 16-8-2020 ημέρα Κυριακή, λόγο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της πανδημία του κορονοϊού covid 19, δεν υπήρξε η καθιερωμένη γιορτή. Ο κόσμος ήταν διάσπαρτος,  ενώ κάθε ένας έπαιρνε ένα σακουλάκι με ένα κομμάτι άρτο μέσα και ένα κομμάτι τυρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, οι ιερείς δεν μοίρασαν το αντίδωρο αλλά το έπαιρνε κάθε ένας μόνος του.

Ο βίος του Αγίου αυτού, προσομοιάζει με τον αντίστοιχο βίο του Αγίου Γεωργίου του φουστανελά εκ Ιωαννίνων

Βιογραφία του Αγιού Μανουήλ από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή

Ο νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του, και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.

Εκεί παντρεύτηκε και απόκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγος του πρόδωσε την συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει. Αλλ’ ο αδελφός της άπιστης συζύγου του, που υπηρετούσε στον Τούρκικο στόλο, κατάγγειλε τον Μανουήλ στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία.

Η ομολογία της πίστης του

Όταν συνελήφθη από τον Τούρκο πλοίαρχο, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον Τούρκο Ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση. Οπότε οι υπηρέτες του Ναυάρχου, πήραν τον Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε. Τότε άρπαξε το σπαθί κάποιος υπαξιωματικός, ο οποίος αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα στο λαιμό του μάρτυρα να τον αποκεφαλίσει, τον έριξε κάτω και τον έσφαξε με τον πιο φρικτό τρόπο σαν πρόβατο.

Όλα αυτά έγιναν στη Χίο, στις 15 Μαρτίου 1792 μ.Χ., ήμερα Δευτέρα και ώρα τέσσερις μ.μ. Το δε τίμιο λείψανο του, οι Τούρκοι, αφού το έδεσαν με ογκόλιθους το έριξαν στη θάλασσα. Χειρόγραφο μαρτύριο του Αγίου αυτού, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *