Οδός Δαιδάλου. Ποιος ήταν όμως ο Δαίδαλος;

Πολλές οι απόψεις για την καταγωγή και την εποχή που έζησε ο αδιαμφισβήτητος Αθηναίος καλλιτέχνης. Το πιθανότερο είναι ότι ήταν απόγονος του Ερεχθέα και ανήκε στον κλάδο των Μητιονιδών. Έζησε πριν τον Τρωικό πόλεμο και το όνομά του είναι φορτωμένο με πολλά μυθικά στοιχεία. Ήταν αρχιτέκτονας και αγαλματοποιός. Ήταν ο πρώτος που έβαλε μάτια στα αγάλματα και ξεχώρισε τα χέρια και τα πόδια, δίνοντας έτσι κίνηση στο έργο. Μαθητευόμενός του ήταν ο γιος της αδελφής του Τάλως, τον οποίο, από φόβο μήπως τον ξεπεράσει, σκότωσε και γι’αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Άρειο Πάγο. Δραπέτευσε στην Κρήτη, στο βασιλιά Μίνωα. Το όνομά του συνδέθηκε με τη γέννηση του Μινώταυρου (αφού κατα­σκεύασε την αγελάδα που παρέσυρε τον ταύρο να συνευρεθεί με την Πασιφάη) και την κατασκευή κτιρίου όπου θα κλεινόταν το τέρας. Διώχτηκε από το Μίνωα και δραπέτευσε με το γιο του Ίκαρο, ή με καράβι που του εξασφάλισε η Πασιφάη ή με το γνωστό μύθο των φτερών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση έχασε το γιο του και κατέφυγε στο βασιλιά της Σικελίας Κώκαλο. Κι εκεί τον καταδίωξε ο Μίνωας, αλλά ο τελευταίος θανατώθηκε με δόλο από τον Κώκαλο, που αργότερα έστειλε τα οστά του στην Κρήτη. Κι εδώ έφτιαξε αξιό­λογα έργα τέχνης ο Δαίδαλος. Γενικά την αξία των έργων του γνωρί­ζομε από περιγραφές, αφού κανένα τους δε σώθηκε.

Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Τα Οδωνυμικά της Ιεράπετρας. Νίκου Γ. ΤΖΩΡΤΖΗ. Έκδοση Δήμου Ιεράπετρας 1997

 

Μενέλαος Α.Μαρκοδημητράκης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείτε τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *