20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχαιολογικοί χώροιΑρχάνες

Οι τρις υδατογέφυρες του Μοροζίνι στο Ηράκλειο

Σε αυτή μας την παρουσίαση θα σας δείξουμε τρις υδατογέφυρες, τις οποίες οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη αλλά και την θέση που βρίσκονται.

Πρόκειται για την υδατογέφυρα  της  Συλλάμου, είναι η δεύτερη γέφυρα αυτής της μορφής από τις τρις που κατασκεύασε ο Μοροζίνι την Τρίτη δεκαετία του 17ου αιώνα. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η απλότητα στην κατασκευή, αλλά και ότι έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Η πρώτη υδατογέφυρα βρίσκεται στην περιοχή Καρυδάκι μέσα στο Αρχανιώτικο φαράγγι, περίπου 1,5 χιλιόμετρο πιο πάνω από αυτή στην Σύλλαμο, αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η εξαιρετική τεχνική με την οποία έχει κατασκευαστεί. Σήμερα είναι σε καλή κατάσταση παρόλο την εγκατάλειψη.

Η Τρίτη υδατογέφυρα βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα περίπου πιο κάτω από αυτή της Συλλάμου, στην περιοχή Φασκομυλιά, αυτό που την ξεχωρίζει είναι η επιβλητικότητα στην περιοχή αφού είναι η μεγαλύτερη, και αυτή είναι σε σχετικά καλή κατάσταση παρόλο την εγκατάλειψη.  

Πάνω από αυτές τις υδατογέφυρες περνούσε το νερό μέσα από πήλινες σωλήνες στα σημεία όπου μεσολαβούσαν βαθιά ρέματα. Το νερό έρχονταν στο Ηράκλειο από τις πηγές των Αρχανών, όπως αυτή στο Καρυδάκι, που ακόμα και σήμερα υδροδοτεί το Ηράκλειο.

Στα ενδιάμεσα διαστήματα μέχρι το νερό να καταλήξει στο κέντρο του Χάνδακα, σημερινό Ηράκλειο,  κυλούσε σε κατασκευασμένο πέτρινο αγωγό με επίχρισμα για στεγάνωση που σήμερα λέμε κουτούτο, το κουτούτο μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων δεν σώζεται, παρά ελάχιστα τμήματα του ίσως επιχωματωμένα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η μία  πλευρά του κουτούτου λίγο πριν την υδατογέφυρα της Συλλάμου, ενώ λίγα χρόνια μετά κατέρρευσε, αφού πολλά χρόνια πριν είχε περάσει ο δρόμος πάνω από αυτό.

Αυτές οι υδατογέφυρες είναι τα ποιο σύγχρονα αρχαία που έχουμε, αν τα προστατεύσουν αυτοί που μπορούν να το κάνουν, δηλαδή οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Διαφορετικά οι δύο γέφυρες θα έχουν την τύχη αυτής στην Σύλλαμο.           

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *