Μενέλαος Ν.Λαμπράκης
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΝΩΝ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ο Μενέλαος Ν.Λαμπράκης,γιος της Καπετάνισσας των Αρχανών του 1897-98 Μαριγώς Καζαντζάκη και του Νικολάου Λαμπράκη,καταγόμενου από το Πέρι Καινουρίου,επαρχίας της Μεσσαράς,γεννήθηκε στις Αρχάνες το 1879.
Τα αδέρφια του ήταν η Ειρήνη (1877),ο Γεώργιος (1881) και η Ζαμπία (1883).
Την Ζαμπία τη συναντούμε ως δασκάλα εργοχείρων στο Παρθεναγωγείο των Αρχανών τη δεκαετία του 1910-20.Ο δε Γεώργιος,που είχε λάβει μέρος στον Μακεδονικό αγώνα,με το σώμα του Ι.Νταφώτη,σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1905,μαχόμενος ηρωικά, στο ύψωμα «Τρεις Κάμποι» κοντά στη Μονή της Αγίας Αναστασίας στη Χαλκιδική.
Ο Μενέλαος κατετάγη αρχικά στην Κρητική Πολιτοφυλακή και αργότερα,πήρε μετάταξη στο σώμα της Ελληνικής χωροφυλακής.Λόγω των τυπικών και των ουσιαστικών του προσόντων,αλλά και τον ζήλο στην εκτέλεση του καθήκοντος για την Πατρίδα,που επέδειξε καθ’ όλην τη διάρκεια της αστυνομικής του θητείας, έφθασε στα ανώτατα κλιμάκια του σώματος και απεστρατεύθηκε,στη δεκαετία του 1930,με τον βαθμό του στρατηγού.Προηγουμένως είχε συνάψει γάμο με την Αρχανιώτισσα Σταυρωτή Κωνσταντίνου Κρασανάκη,από τον οποίο απέκτησε δύο θυγατέρες,τη Μαρία (1915) και τη Θάλεια (1920).
Μετά την αποστρατεία του εγκαταστάθηκε στις Αρχάνες αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στα κοινά της Κωμόπολης.Στην περίοδο του 1936-1940 υπηρέτησε την τότε Κοινότητα των Επ.Αρχανών,από τη θέση του Αντ/δρου του Κοιν.Συμβουλίου.
Από τη θέση αυτή συνέτεινε στα μέγιστα για την ταξινόμηση,την πρωτοκόλληση των εγγράφων και στη συνέχεια τη βιβλιοδέτηση του Αρχείου της Επιτροπής Αμύνης Αρχανών 1897-98,στο οποίο,με αποφάσεις του Κ.Σ.,καταχώρησε εκθέσεις των διαφόρων μαχών εκείνης της περιόδου,στις οποίες είχε πάρει κι ο ίδιος μέρος ως νεανίας μεν,αλλά φλογερός πατριώτης δε.Οι εκθέσεις αυτές είναι πολύτιμες γιατί συμπληρώνουν τις πληροφορίες ,για εκείνο τον αγώνα των Αρχανιωτών,και ειδικά της περιόδου του α΄τριμήνου του 1897,που μας παρέχει ο Ηλίας Βουτιερίδης με το βιβλίο του, «Το ημερολόγιο του Τάγματος των Επιλέκτων Κρητών» και συγχρόνως μας πληροφορούν για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του Νταφώτη,από τη θέση του φρουράρχου και προμάχου των Αρχανών τότε.
Μετά τη Γερμανική κατοχή έζησε τα υπόλοιπα λίγα χρόνια της ζωής του στο Ηράκλειο ,οι δε κόρες του συνήψαν γάμους με επιφανείς Αθηναίους πολίτες οπότε εγκαταστάθησαν οριστικά πλέον στην Αθήνα.
(Η στρατιωτική του στολή και η φωτογραφία του ευρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο των Αρχανών-δωρεά της οικογενείας του).
Νίκος Γ.Χριστινίδης