Ο βιολογικός καθαρισμός Ηρακλείου+φώτο.

           

Η λειτουργία του βιολογικού 

 Ο κεντρικός Βιολογικός Καθαρισμός του Ηρακλείου ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1996 και σήμερα παραλαμβάνει και επεξεργάζεται περίπου 30.000 κυβικά λυμάτων ημερησίως, προερχόμενα από το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου, που περιλαμβάνει εκτός από το Ηράκλειο, τη Νέα Αλικαρνασσό και το Γάζι.

Ο μεγαλύτερος βιολογικός καθαρισμός της Κρήτης 

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Ηρακλείου είναι σήμερα μία από τίς μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων στην Ελλάδα και ίσως η πιο σύγχρονη στο Μεσογειακό χώρο. Εντάσσεται μέσα στο σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου. Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από εδώ και από εδώ.

Η κατάσταση πριν γίνει ο βιολογικός

Θυμάμαι τότε, το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 που ψάρευα στην θάλασσα που βρέχει τις ακτές της πόλης του Ηρακλείου, μέχρι και το 1996 περίπου όλα τα αστικά λύματα της πόλης, κατέληγαν εκεί ακριβός που σκάει το κύμα, πάντα το νερό ήταν θολό και βρόμικο, αλλά γεμάτο ψάρια, απίστευτες ποσότητες πολλών ειδών όπως, κεφαλόπουλα, γόπες, γλώσσες, σαργοί, μουρμούρια και βέβαια σαλιάρες και κοκοβιούς. Ήταν η χαρά του ψαρά είτε με καλάμι είτε με πετονιά, τα ψάρια ήταν πολλά.

Απαγόρευση κολύμβησης

Ούτε λόγος για να βάλουμε στο νερό έστω τα πόδια μας, αλλά πάντα υπήρχαν κάποιοι συγκεκριμένης φυλής που χαίρονταν την θάλασσα παρά τις προειδοποιητικές ταμπέλες παντού: απαγορεύετε αυστηρά η κολύμβηση και το ψάρεμα.

Η ανάγκη για βιολογικό ήταν μεγάλη 

Με αυτή την κατάσταση υπήρχε επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί μια λύση και το όνομα αυτής, βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1995, λειτούργησε πειραματικά τον Απρίλη του 1996, και από το 1998 δουλεύει στο 100% της δυναμικής του.

Συνέπια του βιολογικού 

Το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης καθάρισε σταδιακά με θεαματικά αποτελέσματα, αλλά έχει μειωθεί ο πληθυσμός των ψαριών δραστικά, άλλωστε για αυτούς που γνωρίζουν: στα θολά νερά πάνε τα ψάρια.

Το θέμα μου όμως είναι ο βιολογικός καθαρισμός, ένα ωραίο βιομηχανικό τοπίο.

Και θα με ρωτήσετε, γιατί βιομηχανία; ο βιολογικός καθαρισμός τι παράγει; Παράγει τρία στοιχεία και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, πρώτον παράγει περίπου 32 χιλιάδες κυβικά καθαρό νερό άρδευσης το 24ρο, δεύτερον πολλούς τόνους οργανικού λιπάσματος και τρίτον παράγει μεθάνιο.

Σας παρουσιάζω λοιπόν μερικές από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Ηρακλείου μέσα από φωτογραφίες.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα δημοσίευμα είναι πιο όμορφα με likes και σχόλια, ευχαριστούμε!