Χαμένες πολιτείες που χάθηκαν στα κύματα.
Ιστορίες και παραδόσεις για
ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Που βρίσκονται κάτω από τα κύματα
Ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, ο Πλάτων, μας αναφέρει για την καταστροφή και εξαφάνιση κάτω από τα κύματα, μιας ηπείρου, της Ατλαντίδας, που βρισκόταν πριν από χιλιάδες χρόνια στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού.
Ένας άλλος ιστορικός Έλληνας συγγραφέας, ο Παυσανίας, μας αναφέρει για το «γλίστρημα» της Ελίκης, μιας πολιτείας που βρισκόταν στον Κορινθιακό Κόλπο. Την πολιτεία αυτή την αναφέρει κι ο Όμηρος στην «Ιλιάδα».
Η Ελίκη, ήταν μια παραθαλάσσια πολιτεία, που στα λιμάνια της έφταναν κι έφευγαν κάθε μέρα πολλά πλοία, για να ξεφορτώσουν ή να φορτώσουν τα εμπορεύματά τους από την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Καρχηδόνα και από άλλα μέρη.
Είχε ωραίους ναούς και τις πλατείες ή τους δρόμους της στόλιζαν καλίγραμμα αγάλματα. Οι πολίτες της ζούσαν ευτυχισμένοι. Κι όμως ξαφνικά μια μέρα του 369 προ Χριστού, η γη άρχισε να τρέμει από τρομερό σεισμό, η Ελίκη σιγά-σιγά γλίστραγε στη θάλασσα. Ο ένας σεισμός έφερε τον άλλο και μετά άρχισε η βροχή, ο κατακλυσμός και τα κύματα κατάπιαν την Ελίκη.
Ο Παυσανίας ύστερα από 500 χρόνια περίπου περιέγραψε αυτή την τραγωδία.
«… Λίγες μέρες πριν έρθει η καταστροφή, πάνω στην Ελίκη είχε απλωθεί μια ησυχία, τα πουλιά είχαν φύγει και ο αέρας δεν φύσαγε καθόλου, οι νύχτες κι αυτές ήσυχες, τα σκυλιά μόνο ακούγονταν κάπου-κάπου που «ούρλιαζαν» κλαψιάρικα. Τα ’άλογα φαινόντουσαν ανήσυχα. Την ατμόσφαιρα γέμιζε μια μυρουδιά από θειάφι…
»Και ξαφνικά ήρθε ο σεισμός, στην αρχή η γη άρχισε να τρέμει, μετά άνοιξε στα δυο, ό,τι ήταν χτισμένο σωριάστηκε σ’ ερείπια που πολλά χάθηκαν μέσα στ’ ανοίγματα. Μόλις οι σεισμοί σταμάτησαν, η θάλασσα φούσκωσε και τα κύματά της σκέπασαν την πόλη και τη γύρω περιοχή της Μπούρας.
»Το ιερό δάσος του Ποσειδώνα βούλιαξε τόσο πολύ που μόνο οι κορφές των δέντρων μείνανε έξω από τη θάλασσα.
»Έτσι χάθηκε η Ελίκη με όλους τους κατοίκους της και τον πλούτο της. Τ’ άγρια στοιχεία τη χτύπησαν δυο φορές μια με το σεισμό και την άλλη με τον καταποντισμό».
Αργότερα ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος, έγραψε για την Ελίκη και Μπούρα τους πιο κάτω στίχους.
Αν ψάχνεις για την Ελίκη και την Μπούρα
τις χαμένες πόλεις των Αχαιών τότε κοίταξε κάτω από τη θάλασσα
εκεί θα τις βρεις να είναι απλωμένες.
Μια άλλη βυθισμένη πολιτεία είναι και η Υς που είναι στη βορεινή ακτή της Βρετάνης της Γαλλίας. Η Υς είναι μια πολιτεία που γι’ αυτή έχουν γραφτεί πολλές ιστορίες και υπάρχουν πολλές παραδόσεις και θρύλοι.
Ένας από αυτούς τους θρύλους λέει, ότι η Υς ήταν μια πλούσια και ευτυχισμένη πολιτεία πριν από χιλιάδες χρόνια. Χτισμένη πάνω σ’ έναν όρμο, προστατευόταν από ένα πρόχωμα που συγκροτούσε τη θάλασσα. Τα πλοία που ήθελαν να φύγουν ή να μπουν στο λιμάνι, μπορούσαν να μπουν από μια ειδική δίοδο που την έκλειναν με μεγάλη πόρτα.
Ο βασιλιάς της πόλης Υς ήτανε ένας πολύ καλός και σοφός άνθρωπος που είχε μια κόρη, την Νταχού, που ήταν όμορφη μα κακιά. Μισούσε όλους τους ανθρώπους και πιο πολύ τον πατέρα της κι αυτό γιατί δεν ήτανε σκληρός στους κατοίκους της πόλης.
Μια μέρα πήρε το κλειδί που έκλεινε την πόρτα της διόδου, έτσι, σκέφτηκε όταν θα σηκωθεί παλίρροια η θάλασσα θα πνίξει τους κατοίκους και τον πατέρα της…
Όταν άρχισε η παλίρροια, ψάξανε για το κλειδί, μα δεν το έβρισκαν. Η θάλασσα όρμησε από το άνοιγμα και σκέπασε την Υς. Όλοι πνίγηκαν και τα πλούτη της βρίσκονται κάτω από τα κύματα.
Πολλοί ερευνητές κι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με την Υς, είπαν ότι τέτοια πολιτεία δεν υπήρξε ποτέ, αλλά είναι ένας θρύλος που λένε οι ψαράδες της Βρετάνης. Μερικοί πάλι υποστηρίζουν ότι πραγματικά υπήρχε.
Στα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης, οι ακτές της Βρετάνης είχαν κατοικηθεί από Ρωμαίους αποίκους. Ένας παλιός Ρωμαϊκός χάρτης που έδειχνε τις κατακτήσεις τους, κι είχε φτιαχτεί το 400 προ Χριστού δείχνει την πόλη Υς χτισμένη στην άκρη της θάλασσας κοντά στον όρμο Ντουνανερνέ.
Η πολιτεία της Υς, όπως λένε οι ιστορικοί, πρέπει να χάθηκε κάτω από τη θάλασσα στο μεγάλο κατακλυσμό που ξέσπασε στην περιοχή της Βρετάνης στα 395 μετά Χριστό.
Υπάρχουν ακόμα πολλές πόλεις κάτω από τη θάλασσα που χάθηκαν ή από σεισμούς ή από άλλα φυσικά φαινόμενα όπως το Πορ Ρουαγιάλ, ο Φάρος της Άνω Αιγύπτου κι άλλες.
Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από έναν παλιό καζαμία άγνωστου έτους.