24 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

Πως ήταν και πως είναι, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στα Χωστά των Αρχανών.

Σε αυτή την δημοσίευση θα σας παρουσιάσουμε τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου τον Χωστό, στην περιοχή Χωστά των επ Αρχανών.

Το 2004 τον Μάϊο πληροφορήθηκα από τον Αντώνιο Μ. Μαρκοδημητράκη, την ύπαρξη μιας ερειπωμένης εκκλησίας με το όνομα Άγιος Ιωάννης Χωστός, στην περιοχή Χωστά των Αρχανών. 31 Μαΐου βρέθηκα στην περιοχή ψάχνοντας την εκκλησία, μάταιο όμως εκκλησία δεν υπήρχε πουθενά, τυχαία συνάντησα έναν αγρότη τον οποίο ρώτησα που είναι αυτή η εκκλησία, τότε μου υπέδειξε ένα δέτη λέγοντας μου εκεί πάνω είναι, ανέβηκα και πράγματι εκεί υπήρχαν τα ερείπια ενός ναού.

Δεν το γνωρίζω σίγουρα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η εκκλησία καταστράφηκε από τους Τούρκους την περίοδο 1648-1669, τότε που πολιορκώντας το μεγάλο κάστρο του Χάνδακα, τα στρατεύματά τους είχαν στρατοπεδεύει από την Φορτέτσα μέχρι και τις Βασιλιές. Ήταν τότε που είχαν καταστρέψει όλες σχεδόν τις εκκλησίες της περιοχής και την Μονή του Σωτήρα στην κορυφή του Γιούχτα.

Σας παρουσιάζω λοιπόν τρείς φωτογραφίες από την επίσκεψη μου τότε στις 31 Μαΐου 2004.  

Με αφορμή ένα δημοσίευμα στο facebook του κυρίου Νίκου Γ. Χριστινίδη, πήρα το ερέθισμα να μεταβώ εκ νέου στο χώρο που βρίσκοντας η ερειπωμένη εκκλησία. Γιατί ο ναός αυτός αναστυλώθηκε σχεδόν αμέσως μετά που πήγα εγώ, και το 2006 εγκαινιάστηκε από τον νέο τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ Ειρηναίο.  Η παρακάτω φωτογραφία είναι του κυρίου Νίκου Γ. Χριστινίδη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε ο κύριος Νίκος Γ. Χριστινίδης, και την έρευνα που έκανε στα Ενετικά αρχεία, βρήκε ότι αυτός ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος τιμάται στις 13 Νοεμβρίου, στις 27 Ιανουαρίου και σε αυτόν τον Άγιο αφιερώθηκε ο αναστυλωμένος πλέον ναός.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου αναστυλώθηκε το 2006  πρωτοστατούσης της Λέλας Λυδάκη με την συνδρομή των πιστών της περιοχής. 

21-3-2020 βρέθηκα ξανά σε αυτόν τον χώρο, η αλλαγή ήταν εντυπωσιακή… 

Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Γ. Χριστινίδη για τις πληροφορίες που μου έδωσε.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *