20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

Αϊ Γιάννης Ο Ριγολόγος και Άγ. Δημήτριος Αρχανών

 
Ιερός Ναός Αγίων Ιωάννη και Δημητρίου
 
Η εκκλησία του ΄Αϊ-Γιάννη του Ριγολόγου βρίσκεται σ’ έναν δροσόλουστο αυχένα νότια- ανατολικά των Αρχανών και συγκεκριμένα στη θέση «Καλλεργιανά», διμάρτυρη (Αποκεφάλιση Τιμίου Προδρόμου και Άγιος Δημήτριος) σκεπασμένη κυριολεκτικά με πανύψηλες βελανιδιές , κυπαρίσσια, πολλά πεύκα και άλλα δασικά, αιωνόβια, δένδρα.
 
Για πολλά χρόνια η εορτή του (29 Αυγούστου-η αποκεφάλιση του Προδρόμου) γιορταζότανε πανηγυρικά για το λόγο ότι « το χώμα» που βγάζανε από την Αγία Τράπεζα το θεωρούσαν θαυματουργικό φάρμακο κατά της ε λ ο ν ο σ ί α ς, που μάστιζε τότε την περιοχή μας, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας. Έχουμε ακούσει πάμπολλες αφηγήσεις ανθρώπων που θεραπεύτηκαν από το «ρίγο» πίνοντας το «αγίασμα» αυτό.
 
Η πίστη αυτή ήταν βαθειά ριζωμένη στις ψυχές των θεραπευθέντων που μεταφέρθηκε κληρονομικά μέχρι σήμερα σ’ όλους μας.
 
Εδώ θα αρκεσθούμε να μεταφέρουμε μια πολλή χαρακτηριστική αφήγηση, για το θέμα αυτό, που μας την έχουν διηγηθεί, πριν πολλά χρόνια: Ο Αρχανιώτης αγωνιστής των Κρητικών επαναστάσεων, Γεώργιος Καπετανάκης, που λόγω της προσφοράς του στην πατρίδα, απολάμβανε την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και εχθρών. Διακρινότανε επίσης για τη ευσέβεια του. Για όλα αυτά τα προσόντα του τον υπολόγιζαν πολύ κι οι Τούρκοι, παραβλέποντας το πόσους πολλούς φόνους είχε πραγματοποιήσει στους ομοεθνείς τους. Αυτός, λοιπόν, είχε ένα Τούρκο Αγά στενό προσωπικό φίλο σε χωριό της Γόρτυνας, στη Μεσσαρά, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν άρρωστος με” πυρετούς”.Όταν έτυχε να πάει στη Μεσσαρά για υπηρεσιακούς λόγους αποφάσισε να πάει να τον επισκεφθεί μια και είχε μάθει για την αρρώστια του. (Ο Καπετανάκης το 1871 υπηρέτησε ως υπάλληλος της Δημογεροντίας με μισθό 400 γρόσια, περίπου ως αγροφύλακας προηγούμενης εποχής και αργότερα, το 1879, διορίζεται έπαρχος Τεμένους-Μαλεβυζίου. Επίσης το 1886 τον συναντούμε ως επιλοχία της Κρητικής χωρoφ/κής.
(βλ. σχετικό. συμβόλαιο, του συμβολαιογραφούντος Αρχανών της εποχής Καλεμικιάρη).
 
Ο Τούρκος του έκαμε μεγάλη χαρά γι’ αυτή του την επίσκεψη και μέσα στις άλλες κουβέντες, που κάνανε, τον ρώτησε αν ξέρει κανένα γιατρικό που να μπορεί να τον κάνει καλά.Τότε ο Καπετάνιος του απαντά: «Έχω το Αγά μου το γιατρικό, μα δεν κατέχω αν σε βοηθήσει, γιατί αφορά την πίστη μας και φοβούμαι ακόμη και να σου το πω».
Ο Τούρκος, που χάρηκε με το «μαντάτο», του λέγει: «Έχε τον λόγο μου Καπετάνιε πως εγώ θα το ασπαστώ ό,τι κι αν είναι». Συμφώνησαν τότε, σε μια άλλη επίσκεψη του Καπετάνιου, που δεν θα καθυστερούσε, ότι θα του έφερνε το γιατρικό.
ΈΦΥΓΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΚΙ ΌΤΑΝ ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΈΤΥΧΕ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΣΣΑΡΑ ΘΥΜΉΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΡΌΜΟ, ΤΗΝ ΥΠΌΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΑ ΚΑΙ ΣΚΈΦΤΗΚΕ:ΤΟ ΦΆΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΕΝΝΟΟΎΣΕ ΗΤΑΝΕ ΤΟ ΧΏΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΊΑ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΟΥ ΄ΑΪ-ΓΙΆΝΝΗ ΤΟΥ ΡΙΓΟΛΟΓΟΥ, ΜΑ ΆΡΑΓΕ ΘΑ ΤΟ ΈΠΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΜΆΘΑΙΝΕ; ΤΏΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΎΣΕ ΓΙΑΤΊ ΣΚΈΦΤΗΚΕ ΌΤΙ ΑΥΤΉ Η ΠΡΆΞΗ ΤΟΥ ΘΑ ΉΤΑΝ ΑΣΈΒΕΙΑ. ΑΠΌ ΤΗΝ ΆΛΛΗ ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΆ ΦΟΒΟΤΑΝΕ ΜΗΠΩΣ ΜΆΘΕΙ Ο ΑΓΑΣ ΠΩΣ ΞΑΝΑΠΗΓΕ ΣΤΑ ΜΈΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΎΣΕ ΤΟ ΦΆΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΤΌΤΕ ΠΙΘΑΝΌ ΝΑ ΕΞΟΡΓΙΖΟΤΑΝΕ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΟΠΌΤΕ ΚΑΤΕΒΑΊΝΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΆΛΟΓΟ, ΚΆΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΌ ΤΟΥ, ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ, ΠΡΟΣΕΎΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΕΊΤΑΙ ΤΗ ΧΆΡΗ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΞΥΝΕΙ ΛΊΓΟ ΧΏΜΑ ΑΠΌ ΜΙΑ ΆΣΠΡΗ ΠΈΤΡΑ, ΤΟ ΤΥΛΊΓΕΙ Σ’ ΈΝΑ ΧΑΡΤΊ ΚΑΙ ΠΆΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΜΕ ΦΌΒΟ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΎΝΑΜΗ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΧΏΜΑ. ΤΌΤΕ Ο ΑΓΑΣ ΚΆΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ, ΩΣΑΝ ΝΑ ΉΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΚΑΙ ΠΊΝΕΙ ΤΟ ΧΏΜΑ ΜΈΣΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΟΤΉΡΙ ΝΕΡΌ. ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΎΜΑ ΈΓΙΝΕ… ΜΈΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΑΓΑΣ ΈΓΙΝΕ ΚΑΛΆ. (ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΕΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΑΓΊΩΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ).
Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει όχι μόνο ο ίδιος Χριστιανός, αλλά και όλα τα μέλη της στενής και ευρύτερης οικογένειας του και συγχρόνως ένθερμοι υπερασπιστές των Χριστιανών.
(Οι περισσότερες πληροφορίες μας έχουν δοθεί από τη Λέλα Λυδάκη-Ψαλτάκη, δισεγγονή του Καπετάνιου).
 
Το κείμενο προέρχεται από δημοσίευμα στο facebook του Αείμνηστου Νίκου Γ. Χριστινίδη.
 

 

Ο δυνατός σεισμός των 5,8 ρίχτερ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, στις 27-9-2021, άφησε βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του, προξενώντας στον Ιερό Ναό σοβαρές ζημιές. 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *