23 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Κτήρια

Αμπέτιον μέλαθρον, οίκος τυφλών, ΚΕΑΤ, ιστορία και προσφορά

 
Αμπέτιον μέλαθρον, Οίκος τυφλών, ΚΕΑΤ, ιστορία και προσφορά  

Στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, υπάρχουν πολλά κτήρια κατά κανόνα παλαιοτέρων εποχών που έχουν γράψει ιστορία, το κάθε ένα από αυτά μπορεί να γεμίσει τις σελίδες ενός βιβλίου, ένα από αυτά είναι το κτίριο στην Καλλιθέα επί των οδών Θησέως και Σπάρτης.

Στο αφιέρωμα αυτό θα εστιάσω σε αυτό το πολύ όμορφο κτήριο που πραγματικά κοσμεί την Καλλιθέα, σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι τις φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου, τις έχω τραβήξει το 2004, επισημαίνω αυτήν την λεπτομέρεια γιατί πήρα άδεια να φωτογραφίσω μόνο εξωτερικά. Θα αναφέρω μερικά ιστορικά στοιχεία που το αφορούν,  

Το Αμπέτιον Μέλαθρον άρχισε να κτίζεται το 1906 με χρηματοδότηση του Ελληνοαιγύπτιου εμπόρου Άμπετ, για αυτόν τον λόγο η αρχική του ονομασία ήταν Αμπέτιον Μέλαθρον, από την ολοκλήρωση του, χρησιμοποιήθηκε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα με προσφορά στους τυφλούς συνανθρώπους μας, υπό την εποπτεία και διαχείριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ πρόεδρος του ήταν ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, το 1979 πέρασε στο Ελληνικό δημόσιο, και μετονομάστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών Κ.Ε.Α.Τ. – Ν.Π.Δ.Δ -Π. Δ/γμα 265/79 ΦΕΚ 74/17-4-1979.

 

Ακούστε την αφήγηση με φωτογραφίες σχετικά με την ζωή των εσωτερικών παιδιών στο ΚΕΑΤ.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *