26 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Φωτογραφία

Η Κρήτη του 1900 σε φωτογραφίες, αξίζει να τις δείτε!

Παρακάτω θα δείτε μεταξύ άλλων, φωτογραφίες από το Ηράκλειο που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι ήταν έτσι. 

Το παρακάτω κείμενο είναι συνοδευτικό των φωτογραφιών, που αγόρασα πριν πολλά χρόνια.     

Η σειρά αυτή, με τίτλο “Ή Κρήτη του 1900”, περιλαμβάνει τέσσερις συλλογές επιστολικών δελταρίων που εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 1900 και στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι η εποχή που η νήσος Κρήτη περνά από την τουρκική κατοχή, στην αυτονομία και εν συνεχεία στην πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, σημαντικοί φωτογράφοι, καλλιτέχνες τού σκοτεινού θαλάμου και λάτρεις τής Κρήτης, περιέρχονται τη νήσο και αποτυπώνουν τη μορφή των πόλεων, τις ενδυμασίες των κατοίκων, τον τρόπο της ζωής, μικρές, τρυφερές στιγμές της κα­θημερινότητας αλλά και μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τόπου, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικότατο αρχείο σπάνιων, φωτογραφικών ντοκουμέντων.

Οι στιγμές αυτές, μολονότι πολύ κοντινές, δεν είναι τόσο γνωστές όσο άλλες, παλαιότερες, τής κρητικής ιστορίας. Τόσο η ατμόσφαιρα όσο και τα περισσότερα σημάδια αυτού, τού πολύ πρόσφατου σχετικά παρελθόντος, είναι σήμερα για πάντα χαμένα και περίπου άγνωστα στους νεότερους. Ελπίζοντας λοιπόν, ότι συμβάλλουν στην κάλυψη ενός κενού, οι εκδόσεις “Μικρός Ναυτίλος” επανεκδίδουν σήμερα, συγκεντρω­μένα για πρώτη φορά σε θεματικές συλλογές, εκατόν τριάντα από τά δελτάρια αυτά, τα πρωτότυπα των οποίων αποτελούν πλέον αντικείμενα συλλεκτικής αξίας.

Για την παρούσα έκδοση, πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Ελληνικό Λογοτεχνικό και ‘Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) και την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, πού μας προσέφεραν το μεγαλύτερο μέρος τού πολύτιμου αυτού υλικού, καθώς και προς τον καλλιτέχνη κ. Γιάννη Ηλιάκη που με συγκινητική προθυμία φρόντισε για τη συγκέντρωση και τη φωτογράφηση του. 1995

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *