29 Μαρτίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ο ναός του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η μνήμη του αποστόλου Ματθαίου τιμάται στις 16 Νοεμβρίου

Ο ναός του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών στο Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους σωζόμενους ναούς στην πόλη αυτή, καθώς η ύπαρξή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, της πόλεως του Χάνδακα (σημ. Ηρακλείου) και ολόκληρης της Κρήτης.

Ο αρχικά μικρών διαστάσεων μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός του Αγίου και Ευαγγελιστού Ματθαίου ανεγέρθη κατά το έτος 1600 μ.Χ., σύμφωνα με την σωζόμενη κτητορική επιγραφή, εντός της οχυρωμένης πόλεως του μεσαιωνικού Χάνδακα, πιθανώς στην θέση παλαιότερου. Αρχικά ήταν ιδιωτικός και ανήκε στην οικογένεια του Μαρκοφεουτέου.

Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τον Χάνδακα, το 1669 μ.Χ., και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, ο Μεγάλος Διερμηνέας της Πόλης Παναγιωτάκης Νικούσιος αγόρασε τον ναό του Αγίου Ματθαίου και στην συνέχεια τον εκχώρησε στους Σιναϊτες μοναχούς. Εκείνοι έλαβαν από τους Τούρκους την άδεια να μεταφέρουν σε αυτόν εικόνες και άλλα κινητά αντικείμενα από την Αγία Αικατερίνη.

Επειδή ο αρχικός ναός ήταν μικρών διαστάσεων και δεν εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες, προστέθηκε, μεταξύ των ετών 1669 και 1697, νότια του ναού του Αγίου Ματθαίου και σε επαφή με αυτόν, το κλίτος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Πρόκειται για ναό επίσης μονόχωρο, καμαροσκέπαστο, μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση προς τον αρχικό ναό του Αγίου Ματθαίου. Το έτος 1697, δυτικά των δύο πλέον κλιτών του ναού προστέθηκε μεγάλων διαστάσεων νάρθηκας, η ΒΑ. γωνία του οποίου διαμορφώθηκε σε παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους.

Από το 1669, οπότε ο πρώην καθεδρικός ναός του Χάνδακα, εκείνος του Αγίου Τίτου, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, σε ολόκληρη την πόλη ως μόνος ορθόδοξος χριστιανικός ναός απέμεινε εκείνος του Αγίου Ματθαίου μέχρι το 1735, οπότε επισκευάστηκε ο παλαιός ναός του Αγίου Μηνά και χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός ναός του Χάνδακα.

Στο μετόχι του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες, ορισμένες από τις οποίες είναι παλαιότερες και έχουν μεταφερθεί σε αυτόν από την Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών του Χάνδακα, καθώς και πολλά άλλα κειμήλια.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το φυλλάδιο που διανέμεται στον ναό με υπογραφή Ιωάννης ΗΛ. Βολανάκης Έφορος αρχαιοτήτων.

Αν βρήκατε ενδιαφέρουσα αυτή τη δημοσίευση παρακαλώ δηλώστε ότι σας αρέσει, ευχαριστώ.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *