Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Απανωσήφη

 

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Απανωσήφη είναι ανδρική μονή, θα το συναντήσετε 32 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη, ο καλύτερος δρόμος για να πάτε ως εκεί, είναι από την κωμόπολη Αρχάνες.

Το Μοναστήρι πανηγυρίζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου 

Η Μονή του Απανωσήφη παρουσιάζει την παραδοξότητα ότι αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, δηλαδή από το 1645 που έφτασαν οι Τούρκοι στο νησί, και ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση όλης της υπαίθρου το 1648. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, με πιο βασικό , το ξέσπασμα επιδημίας πανώλους το 1655, αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι Χριστιανοί να ζητούν την βοήθεια του Αγίου Γεωργίου που θεωρήθηκε προστάτης του πληθυσμού από την πανούκλα, έτσι αφιέρωναν στο μοναστήρι χρήματα, και περιουσίες, επίσης κατέφευγαν στο μοναστήρι προκειμένου να σωθούν από τις επιδρομές των Τούρκων που ήταν συχνότατες στην περιοχή, ιδιαίτερα από το 1648 έως το 1669 που παραδόθηκε ο Χάνδακας από τους Βενετούς στους Οθωμανούς.

Η Μονή του Απανωσήφη πριν το 1655 ήταν ένα μικρό μοναστήρι, ενώ στην περιοχή κυριαρχούσε ένα μεγαλύτερο που δεν υπάρχει σήμερα, ήταν η Μονή του Αηστράτηγου Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

Σύντομα ο Άγιος Γεώργιος ο Απανωσήφης απέκτησε μεγάλη φήμη και δύναμη, δεν οχυρώθηκε ποτέ, διότι δεν υπήρχαν πειρατές για να τους αποκρούσουν, και οι Τούρκοι ήταν πανίσχυροι την εποχή εκείνη.

Η Μονή το 18 αιώνα γίνετε σπουδαίο πνευματικό κέντρο για τους υπόδουλους Χριστιανούς, δημιουργούνται εξαιρετικά χειρόγραφα πολλά από αυτά με εικόνες.

Το 1821 η Μονή Απανωσήφη έδωσε για την επανάσταση το αίμα 18 καλόγερων της, και όλα της τα χρυσά και αργυρά κειμήλια, για να αγοραστούν όπλα προκειμένου να συνεχιστή ο αγώνας των Χριστιανών για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, τα οποία μετέφερε στην Ύδρα για να πουληθούν.

Μετά την επανάσταση του 1821 που είχε ξεσπάσει ταυτόχρονα και στην Κρήτη, η μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους και ερημώθηκε για λίγα χρόνια, ο ναός της μονής ανοικοδομήθηκε κατά την περίοδό της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη 1830-1840, ο Μωχάμετ Άλυ θέλοντας να αποφύγει τις συνεχείς επαναστάσεις των Κρητικών, παραχώρησε ορισμένες ελευθερίες στον ντόπιο Χριστιανικό πληθυσμό.

Κατά την γενικευμένη επανάσταση του 1866-1869 η Μονή Απανωσήφη ερημώθηκε για ακόμα μία φορά, ενώ λίγο πριν, με την τεράστια περιουσία της συντηρούσε πολλά σχολεία στο νομό Ηρακλείου.

Σήμερα η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Απανωσήφη, η Επανωσήφη όπως λέγετε από τους αστούς, είναι ένα μεγάλο μοναστήρι με πολλούς καλογέρους.

Ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου ημέρα που τιμάται ο Άγιος Γεώργιος, με χιλιάδες πιστούς από όλο τον νομό Ηρακλείου, με ωραίο μάλιστα έθιμο, αποτελεί η περιφορά των εικόνων με την συνοδεία και αλόγων.

Ο ναός της μονής είναι δίκλιτος, με το ένα κλίτος να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, και το άλλο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού.

 

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το βιβλίου του Νίκου Ψιλάκη, Βυζαντινές Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κρήτης.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείτε τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *