20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Απανωσήφη

 

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Απανωσήφη είναι ανδρική μονή, θα το συναντήσετε 32 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη, ο καλύτερος δρόμος για να πάτε ως εκεί, είναι από την κωμόπολη Αρχάνες.

Το Μοναστήρι πανηγυρίζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου 

Η Μονή του Απανωσήφη παρουσιάζει την παραδοξότητα ότι αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, δηλαδή από το 1645 που έφτασαν οι Τούρκοι στο νησί, και ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση όλης της υπαίθρου το 1648. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, με πιο βασικό , το ξέσπασμα επιδημίας πανώλους το 1655, αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι Χριστιανοί να ζητούν την βοήθεια του Αγίου Γεωργίου που θεωρήθηκε προστάτης του πληθυσμού από την πανούκλα, έτσι αφιέρωναν στο μοναστήρι χρήματα, και περιουσίες, επίσης κατέφευγαν στο μοναστήρι προκειμένου να σωθούν από τις επιδρομές των Τούρκων που ήταν συχνότατες στην περιοχή, ιδιαίτερα από το 1648 έως το 1669 που παραδόθηκε ο Χάνδακας από τους Βενετούς στους Οθωμανούς.

Η Μονή του Απανωσήφη πριν το 1655 ήταν ένα μικρό μοναστήρι, ενώ στην περιοχή κυριαρχούσε ένα μεγαλύτερο που δεν υπάρχει σήμερα, ήταν η Μονή του Αηστράτηγου Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

Σύντομα ο Άγιος Γεώργιος ο Απανωσήφης απέκτησε μεγάλη φήμη και δύναμη, δεν οχυρώθηκε ποτέ, διότι δεν υπήρχαν πειρατές για να τους αποκρούσουν, και οι Τούρκοι ήταν πανίσχυροι την εποχή εκείνη.

Η Μονή το 18 αιώνα γίνετε σπουδαίο πνευματικό κέντρο για τους υπόδουλους Χριστιανούς, δημιουργούνται εξαιρετικά χειρόγραφα πολλά από αυτά με εικόνες.

Το 1821 η Μονή Απανωσήφη έδωσε για την επανάσταση το αίμα 18 καλόγερων της, και όλα της τα χρυσά και αργυρά κειμήλια, για να αγοραστούν όπλα προκειμένου να συνεχιστή ο αγώνας των Χριστιανών για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, τα οποία μετέφερε στην Ύδρα για να πουληθούν.

Μετά την επανάσταση του 1821 που είχε ξεσπάσει ταυτόχρονα και στην Κρήτη, η μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους και ερημώθηκε για λίγα χρόνια, ο ναός της μονής ανοικοδομήθηκε κατά την περίοδό της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη 1830-1840, ο Μωχάμετ Άλυ θέλοντας να αποφύγει τις συνεχείς επαναστάσεις των Κρητικών, παραχώρησε ορισμένες ελευθερίες στον ντόπιο Χριστιανικό πληθυσμό.

Κατά την γενικευμένη επανάσταση του 1866-1869 η Μονή Απανωσήφη ερημώθηκε για ακόμα μία φορά, ενώ λίγο πριν, με την τεράστια περιουσία της συντηρούσε πολλά σχολεία στο νομό Ηρακλείου.

Σήμερα η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Απανωσήφη, η Επανωσήφη όπως λέγετε από τους αστούς, είναι ένα μεγάλο μοναστήρι με πολλούς καλογέρους.

Ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου ημέρα που τιμάται ο Άγιος Γεώργιος, με χιλιάδες πιστούς από όλο τον νομό Ηρακλείου, με ωραίο μάλιστα έθιμο, αποτελεί η περιφορά των εικόνων με την συνοδεία και αλόγων.

Ο ναός της μονής είναι δίκλιτος, με το ένα κλίτος να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, και το άλλο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού.

 

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το βιβλίου του Νίκου Ψιλάκη, Βυζαντινές Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κρήτης.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

2 σκέψεις σχετικά με το “Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Απανωσήφη

  • Καλησπέρα έχω ανάγκη να βρω κάποιο πνευματικό να με διαβάσει. Όλα πάνε αναποδα στη ζωή μου πολλά χρόνια αλλά ειδικά τελευταία νιώθω μαγεία πάνω μου κ στους δικούς μ ανθρωπους. Γίνεται να ρθω κάποια μέρα που σας βολευει να με διαβάσουν κ αν γίνεται να τα βγάλουμε? Μπορεί να θελει πάνω από μία φορές αλλά στην εκκλησία δε μπορούν να μου το κάνουν. Σας ευχαριστώ πολύ

    Σχολιάστε
    • κυρία Κωνσταντίνα γεια σας, ενέκρινα το σχόλιο σας για να σας πω δύο λόγια σχετικά με το πρόβλημα σας.
      Ο πνευματικός στην ορθόδοξη παράδοση και θεώρηση δεν είναι ο μάγος που δρα κατασβεστικά στην μαγεία που λένε ότι κάνουν κάποιοι. Είναι αυτός που με βάση την πίστη στον Χριστό και την παράδοση της εκκλησίας μας, θα σας βοηθήσει να ζείτε εν ειρήνη κοντά στο Χριστό. Μόλις το πετύχετε αυτό, θα λυθούν όλα σας τα προβλήματα όχι δια μαγείας, αλλά κατά Χριστό.
      Μην ψάχνετε λοιπόν μαγικές λύσεις, γιατί όσο τις ψάχνετε απομακρύνεστε από την εν Χριστό ειρήνη. Ξεχάστε το κακό και επικεντρωθείτε μόνο στο καλό, συγχωρείστε αυτούς που σας πληγούσαν και κρατήστε τους μακριά, όταν σας έρχονται κακές σκέψεις θα λέτε: Κύριε Ιησού ελαίησον με, και να θυμάστε, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα δικά σας, γιατί έτσι είναι η ζωή, το θέμα είναι πως εμείς τα αντιμετωπίζουμε.
      Ο παρόν ιστότοπος φιλοξενεί μεν ιστορίες και φωτογραφίες μοναστηριών, αλλά δεν είναι εκκλησιαστικού χαρακτήρα, καλό θα είναι να βρείτε έναν πνευματικό που να μην σας διαβάσει αλλά να σας συμβουλέψει, αυτό όμως έχει ως προϋπόθεση να τον ακούσετε, διαφορετικά, είναι σας να πηγαίνετε στον γιατρό και να του υπαγορεύετε εσείς την θεραπεία που θέλετε, δηλαδή κάτι αδιανόητο.
      Καλή συνέχεια με εν Χριστό ειρήνη η οποία προϋποθέτει τον περιορισμό του εγωισμού μας.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *